Visa utbildning.se som: Mobil
ÄmnenVälj ett ämne, t.ex. Juridik
PlatsVälj en plats, t.ex. Lund
Du kan förfina sökningen i nästa steg
Populära ämnen
Teknik
Vård
Ekonomi
Ledarskap
Arbetsmiljö
Populära platser
Stockholm
Göteborg
Malmö
Örebro
Västerås

Så bemöter du 4 vanliga härskartekniker – Elaine Eksvärd tipsar

härskartekniker

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gärna leker martyrer på jobbet? Då kan det vara fråga om härskartekniker. Sveriges retorikdrottning Elaine Eksvärd ger tips på hur du bäst bemöter fyra vanliga härskartekniker i din vardag.

Så här bemöter du härskartekniker – fyra tips

1. Martyrmetoden

 – En person bemöter dina professionella synpunkter eller konstruktiva kritik med att gå in i martyrskap och ge dig skuldkänslor. ”Jaha, jag förstår precis. Du tycker alltså att jag är värdelös och inkompetent!”. Du frestas att släta över din kritik eller svara att ”Men, nej det var absolut inte så jag menade”.  
 Så hanterar du det: Avbryt vänligt martyrleken genom att lugnt och sakligt upprepa din konstruktiva kritik. Gärna med en vänlig ton, men utan att falla in i medlidande. Säg: ”Vad jag menar är att…” och ge inte personen vidare uppmärksamhet för sina känslostormar.

2. Stereotypmetoden

 – Du blir generaliserad efter ditt utseende, kön, sexuella läggning, religion eller hudfärg. Du blir som homosexuell man kanske tillfrågad om inredning trots att du aldrig visat intresse för ämnet, eller blir som kvinna tilldelad typiskt ”kvinnliga” arbetsuppgifter och tvingas på så sätt uppfylla en stereotyp.

 Så hanterar du det: Ditt bästa försvarsmedel är att ställa nyfikna frågor: ”Vad intressant, får jag fråga vad det beror på att du ber just mig?” eller ”Hur kommer det sig att du gav just den här arbetsuppgiften till mig?”

härskartekniker bemöta

3. Uteslutningsmetoden

Talaren på ett möte eller i en grupp utestänger dig medvetet och vänder sig endast till vissa utvalda personer när hen pratar, istället för till hela gruppen. När du får ordet börjar talaren bläddra i papper, titta åt ett annat håll eller måste plötsligt gå ut och ta ett viktigt telefonsamtal. Du känner dig inte respekterad eller värderad.

 Så hanterar du det: Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk. Håll dig lugn, nicka, le och ställ intresserade frågor istället för att se sårad eller frustrerad ut. Försök smidigt att ta dig in i samtalet. Verkar ingenting du gör hjälpa är du tyvärr i detta läge ganska utsatt, så länge du inte får hjälp utifrån av till exempel andra kollegor som kan inkludera dig i gemenskapen.

4. Självförvållad härskarteknik

 – Du förminskar (omedvetet) dig själv inför andra. Till exempel när du med osäker röst säger ”eh, jag har en liten snabb fråga här bara” eller "...fast jag vet inte, det kanske var ett dumt förslag...". 

 Så hanterar du det: Bli medveten om problemet och börja arbeta aktivt med din egen retorik. Skala direkt av alla nedvärderande eller förringande kommentarer om dig själv och säg istället utan omskrivningar och utan att ursäkta din existens ”Jag har en fråga” eller "Jag tror att man skulle kunna lösa det såhär...".

Blir du utsatt för härskarteknik av andra, ska du ta det med ro tycker Elaine.

– Bli inte arg eller ledsen när du blir utsatt. Använd istället din nyfikenhet. Fråga direkt vad tanken var med det de sa eller gjorde. Eftersom de flesta som utövar härskartekniker är omedvetna om det, är nyfikenhet ofta det bästa vapnet.  

Lär dig tala så att andra lyssnar. Hitta en kurs i retorik här


Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd ägnar sin karriär åt att hjälpa människor kommunicera tydligare och snyggare. En hjärtefråga som bland annat resulterat i eget företag, föreläsningar, ett flertal böcker och frekventa uppdrag som retorikexpert i media.

– Vi klarar oss inte utan kommunikation, men kommunikation fungerar som en muskel och det är få som föds med ”sexpack”. Därför måste vi träna, säger Elaine som lever efter mottot: ”Gör dig inte smart – gör dig förstådd”.

Både män och kvinnor manipulerar

Ett fenomen hon ofta stött på genom såväl egna som andras erfarenheter är så kallade härskartekniker, där en person eller en grupp använder sociala manipulationer mot någon annan för att bevara en viss position eller hierarki.

Härskartekniker är något som utövas av både män och kvinnor, såväl i yrkesmässiga som privata relationer, skriver Elaine Eksvärd i sin bok Härskarteknik, den fula vägen till makt. Hon poängterar samtidigt att det inte alltid rör sig om medvetna strategier, utan att härskaren i själva verket ofta kan vara helt omedveten om sitt sätt.

– Det händer till exempel att jag får frågan om jag verkligen har skrivit mina böcker själv, men antas däremot ha dans i blodet på grund av mitt utseende, ler Elaine.

Som yngre stötte hon ibland på andra former av härskartekniker, som att få sin kompetens ifrågasatt på grund av sin ålder.

– Nu när jag är äldre så kan det istället vara högt uppsatta akademiker som fnyser åt min brist på akademisk vokabulär när jag är med i tv, men det berör mig inte. Jag har annat att haka upp mig på, såsom min lilla sons trots, säger Elaine.

Lär dig kommunicera snyggare och tryggare. Hitta din kurs i retorik här

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-11-30

Så samarbetar du med kollegor du inte gillar – 6 tips 

De gör dig galen. Ändå är du tvungen att samarbeta med dem. Kollegorna som får dig att vilja slita ditt hår och gå långa omvägar för att slippa mötas i korridoren. Går det  verkligen att samarbeta väl med någon man har riktigt svårt för? Definitivt! Här är sex hjälpsamma tips för att göra din arbetsdag mindre frustrerande. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-01

Hur hanterar ni krisen?

Hur rustade är ni för att möta krisen när det värsta händer? I Sverige ska alla företag ha beredskap och rutiner för krishantering. Har ni rätt utbildning och kunskap som krävs?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Presentationsteknik – 10 tips för bättre muntliga presentationer

Vad är det egentligen som gör en muntlig presentation riktigt bra? Alla har vi deltagit vid både lyckade och mindre lyckade presentationer och nu är det kanske din tur att presentera? Här är 10 tips som hjälper dig att hålla nerverna i schack och leverera på ett slagkraftigt sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!