Visa utbildning.se som: Mobil
Retorikguiden

Retorikguiden

Retorik är konsten att tala och övertyga. Ska du hålla en muntlig presentation på jobbet? Vill du få större pondus och inflytande i ett visst sammanhang? Vill du helt enkelt öka din förmåga att kommunicera tydligt och kraftfullt till personer du möter i vardagen? Genom att vässa dina retoriska kunskaper får du självförtroendet och verktygen du behöver för att effektivt nå fram med ditt budskap.

Önskar du att du hade talets gåva? Du är inte ensam. Många längtar efter att känna sig mer trygga, självsäkra och tydliga i sin kommunikation med andra människor. Inte minst när de ska kommunicera till en större grupp åhörare. 

Vad många glömmer är dock, att få människor föds till att vara talare. Det är snarare en egenskap som kan tränas upp och bemästras, liksom de flesta andra färdigheter vi lär oss och utvecklar genom livet.

Här i Retorikguiden har vi samlat våra allra bästa, mest praktiska tips till dig som vill bemästra den eftertraktade konsten att tala och presentera som ett proffs. Här får du bland annat lära dig hur du trollbinder din publik, framgångsrikt bemöter härskartekniker, hur du hanterar din scenskräck och hur du skapar en proffsig powerpoint-presentation.

Är du redo för mer?
För dig som vill lära dig om retorik och presentationsteknik på en ännu djupare nivå har vi samlat mängder av kurser i ämnet från några av Sveriges allra bästa utbildningsföretag här i vår söktjänst. Vad vill du lära dig mer om?

Hitta din kurs inom retorik och presentationsteknik här

Senast uppdaterad: 15 dec 2020
Senast uppdaterad: 2020-12-17

Quiz - Lider du av scenskräck?

De flesta som talat inför grupp har någon gång känt nervositeten komma krypande vid precis fel tidpunkt. Detta quiz består av 8 frågor som hjälper dig att reda ut om dina besvär beror på scenskräck. Lycka till!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-17

Så fångar du publiken direkt – 5 tips på hur du bäst inleder en presentation

Inledningen på din presentation kan vara avgörande för om dina åhörare kommer att fortsätta lyssna aktivt. Vi har tagit fram våra fem bästa tips på hur du inleder en presentation på ett förtroendeingivande och intresseväckande sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-16

10 tips för en proffsigare PowerPoint-presentation!

En vass PowerPoint-presentation gör ofta det där lilla extra för ditt muntliga framträdande. Men hur ska en snygg och välgjord presentation egentligen se ut? Här är topp 10 tips på hur du skapar en proffsig PowerPoint!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-17

Förbättra dina presentationer med hjälp av ditt kroppsspråk

Är du medveten om kraften i din egen icke-verbala kommunikation? Ditt kroppsspråk utgör enligt forskning cirka 55 % av din kommunikation. Här har vi samlat 6 klassiska retoriska knep för hur du kan stå och röra dig för att göra ett gott intryck när du talar inför andra.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-16

Hantera din scenskräck och skippa rampfebern

Scenskräck är en loppa som biter många människor. Men vad är egentligen talarfobi och kan du behandla din scenskräck? Genom att förstå varför du blir nervös av att tala inför andra får du lättare att hantera din rädsla och kanske på sikt kan övervinna den helt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-17

4 retoriska knep – så får du folk att lyssna på dig

Vill du känna dig tryggare i dina presentationer, bli en bra talare eller bli skickligare på att argumentera för din sak? Vi lär dig knepen som gör dig till en skicklig retoriker och som hjälper dig att få folk att lyssna på dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-17

4 vanliga härskartekniker - så bemöter du dem

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gärna leker martyrer på jobbet? Då kan det vara fråga om härskartekniker. Sveriges retorikdrottning Elaine Eksvärd ger tips på hur du bäst bemöter fyra vanliga härskartekniker i din vardag.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-17

Presentationsteknik – 10 tips för bättre muntliga presentationer

Vad är det egentligen som gör en muntlig presentation riktigt bra? Alla har vi deltagit vid både lyckade och mindre lyckade presentationer och nu är det kanske din tur att presentera? Här är 10 tips som hjälper dig att hålla nerverna i schack och leverera på ett slagkraftigt sätt.

Läs mer

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!