Visa utbildning.se som: Mobil

MBA-blogg med Maria Smith

MBA-stipendiaten Maria Smith började i slutet av januari utbildningen som är värd 465 000 kr. Vi har nu fått äran att ta del av hennes resa och kommer nedan fylla på med nya frågor och svar, varje månad. Varsågod och läs! 

MBA-blogg

På bilden: Paul Seimann, Maria Smith, Lars Strannegård (rektor), Sara Shafi Hansson och Caroline Siewerthsdotter Björkman

Månad 2

Ansökan till MBA-stipendiet öppnar den 25:e mars. Därför undrar vi självklart, vad är dina bästa tips för en vinnande ansökan?

Jag la en del tid på min MBA-ansökan och det visade sig vara väl investerade timmar. En bra ansökan tycker jag är personlig och speglar den du är, samtidigt som den också ger en bra bild över dina ambitioner med MBA-utbildningen. Utifrån detta så är mina bästa tips för en vinnande MBA-ansökan att:

  1. Vara tydlig med varför just du vill gå MBA-utbildningen samt vad du vill åstadkomma. Vad skulle en MBA-utbildning innebära för dig som person men också på ett större plan?
  2. Tänka igenom och förklara hur du kommer att bidra under själva utbildningen. Vad kan du dela med dig av till övriga utifrån dina unika erfarenheter och kompetenser?  
  3. Såklart också berätta vem du är och vad du åstadkommit hittills. Glöm inte att beskriva vad du är mest stolt över, både privat och professionellt.    
  4. Visa att det är ett genomtänkt beslut att genomföra en MBA. Att det finns medvetenhet och beredskap för den insats som krävs samt att du har stöd från sin chef samt nära och kära.

Även om det bara gått några månader sedan jag började min MBA-utbildning så vet jag att det är ett val och en resa som jag aldrig kommer ångra. Så det är bara att ta tag i saken och skriva din ansökan!  

Ansök till MBA-stipendiet 2020

Månad 1: 

Vad är ditt första intryck? 

Jag har just landat hemma efter en otroligt intensiv och spännande vecka! Vi är drygt 50 personer i klassen som består av 19 olika nationaliteter och ca 40% kvinnor (vilket är mycket högre andel än tidigare år).

Jag slogs redan första dagen av hur positiva och vänliga alla är. Det tog inte lång stund innan jag också insåg att detta är riktigt kloka och kunniga personer som jag har mycket att lära av. Det var verkligen ingen mjukstart utan tempot har varit högt och det är tydligt att det kommer krävas både tid, energi och tankekraft för att genomföra. Ett exempel på detta är den cirka halvmeter (!) höga trave av kurslitteratur som vi fått under veckan.   

Vad har ni fått göra? 

Under veckan har vi börjat nosa på ämnena affärsjuridik, ledarskap, hållbarhet samt företagsekonomi. Föreläsningar har varvats med case-diskussioner, grupparbeten, övningar och debatter. På kvällarna har vi käkat middag tillsammans och även hunnit med en bowlingrunda. Lite extra var att vi, liksom alla andra studenter på handelshögskolan i Stockholm, fick träffa rektorn för att skriva in oss. En lång tradition på skolan som min grupp förevigade med en gruppbild såklart.

Vad ser du fram emot nu? 

Det känns så bra att vi äntligen är igång, jag har sett fram emot det sedan tidigt i höstas. Det är så många delar som jag ser fram emot, just nu längtar jag efter första träffen med min professionella ledarcoach samt att göra första grupparbetet tillsammans. Jag ser såklart också fram emot resorna till Riga, Silicon Valley och Hongkong för att få perspektiv från andra delar av världen samt lära känna mina MBA-kompisar än bättre.

Vem är snyggast i klassen?  

Jag väljer att svara som vi under veckan lärt oss ofta är svaret inom affärsjuridik - ”It depends on the context” (det beror på omständigheterna).

 Läs mer om MBA

Senast uppdaterad: 25 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-04

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning.Det fanns bara ett problem.Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

Taggar: Ledarskap , MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-05

MBA-stipendiet 2017

utbildning.se ger i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri sedan flera år tillbaka ut ett stipendium i form av en MBA-utbildning på internationellt topprankade Handelshögskolan i Stockholm. Ta chansen att bli en bättre ledare och höj din kompetens inom affärsutveckling.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-17

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

Taggar: MBA
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!