Visa utbildning.se som: Mobil

MBA-blogg med Maria Smith

MBA-stipendiaten Maria Smith började i slutet av januari 2019 Executive MBA-programmet (eMBA) på Handelshögskolan i Stockholm. Vi har nu fått äran att ta del av hennes resa och kommer nedan fylla på med nya frågor och svar efter hand. Varsågod och läs! 

MBA-blogg

På bilden: Paul Seimann, Maria Smith, Lars Strannegård (rektor), Sara Shafi Hansson och Caroline Siewerthsdotter Björkman

Efter första terminen på MBA-programmet

Första terminen har gått och intrycken har varit många. Maria har varit i Riga, lärt sig mängder av nya saker och även hoppat på en ny utmaning. Hon är numera generalsekreterare på Axfoundation, där hon kommer fortsätta arbetet med sina hjärtefrågor, miljö och hållbarhet. 

Hur har den första terminen på MBA-programmet varit?


Om jag med några få ord summerar den första terminen på eMBA-utbildningen så har det varit väldigt lärorikt, intensivt och utvecklande. Vi har nu genomfört fyra av tio skolveckor samt är färdiga med kurserna Affärsjuridik och Ekonomi. Över sommaren har vi tenta i Redovisning respektive Finans och sen är även de kurserna avklarade (i alla fall om man klarar tentorna!).

Förutom dessa kurser så har vi även spår som löper som en röd tråd genom hela utbildningen och det är Hållbarhet/CSR samt Ledarskap. Dessutom startar flera otroligt spännande kurser upp som till exempel Strategi, Marknadsföring och våra individuella specialiseringar. Det förändringsprojekt vi ska driva parallellt med utbildningen drar också igång vilket gör att det finns mycket att se fram emot!

Att summera allt jag lärt mig hittills går inte men jag kan konstatera att det är inom de, för mig, nya ämnena som den brantaste lärokurvan varit. Den pedagogiska förmågan hos våra föreläsare och kursledare är imponerande! Att jag, som tidigare ratat finanssidorna i tidningen för att de kändes så tråkiga, på så pass kort tid har lärt mig att mer eller mindre älska dem för att jag äntligen förstår vad som står, kunde jag aldrig tro.  

Har du upplevt några riktiga aha-upplevelser under första terminen? I så fall, vilka?


Det finns så mycket som jag lärt mig, några exempel är att jag nu förstår mer om hur olika finansiella rapporter (kassaflöde, balans- och resultaträkningar) hänger ihop och insikt i innebörden av olika finansiella nyckeltal och vad de egentligen betyder. Måste dock erkänna att jag också fått en större förståelse för hur mycket jag fortfarande inte kan eller begriper mig på, men det är så det ska vara när man lär sig nya saker.

Du berättade att du såg fram emot studieresorna utomlands – har ni åkt iväg på någon sådan? Vad var dina intryck?


Vi har varit i Riga och det var en givande resa, inte minst för att vi i klassen fick möjlighet att lära känna varandra än mer. När det gäller den baltiska marknaden har jag erfarenhet från att arbeta tillsammans med kollegor från ICAs verksamhet Rimi Baltic, men efter resan har jag fått en djupare inblick i Lettlands finansiella situation samt de likheter och olikheter som finns jämfört med Sverige. Jag lärde mig också att ABBA fungerar även på lettiska karaokebarer men att inhemska artister är mer populära bland lokalbefolkningen, mer än så berättar jag inte om det! 😊

Se alla eMBA-program

Bästa tipsen för en MBA-stipendieansökan

Ansökan till MBA-stipendiet öppnar den 25:e mars. Därför undrar vi självklart, vad är dina bästa tips för en vinnande ansökan?

Jag la en del tid på min MBA-ansökan och det visade sig vara väl investerade timmar. En bra ansökan tycker jag är personlig och speglar den du är, samtidigt som den också ger en bra bild över dina ambitioner med MBA-utbildningen. Utifrån detta så är mina bästa tips för en vinnande MBA-ansökan att:

  1. Vara tydlig med varför just du vill gå MBA-utbildningen samt vad du vill åstadkomma. Vad skulle en MBA-utbildning innebära för dig som person men också på ett större plan?
  2. Tänka igenom och förklara hur du kommer att bidra under själva utbildningen. Vad kan du dela med dig av till övriga utifrån dina unika erfarenheter och kompetenser?  
  3. Såklart också berätta vem du är och vad du åstadkommit hittills. Glöm inte att beskriva vad du är mest stolt över, både privat och professionellt.    
  4. Visa att det är ett genomtänkt beslut att genomföra en MBA. Att det finns medvetenhet och beredskap för den insats som krävs samt att du har stöd från sin chef samt nära och kära.

Även om det bara gått några månader sedan jag började min MBA-utbildning så vet jag att det är ett val och en resa som jag aldrig kommer ångra. Så det är bara att ta tag i saken och skriva din ansökan!  

Läs mer om MBA-stipendiet

Första intrycket av utbildningen

Vad är ditt första intryck? 

Jag har just landat hemma efter en otroligt intensiv och spännande vecka! Vi är drygt 50 personer i klassen som består av 19 olika nationaliteter och ca 40% kvinnor (vilket är mycket högre andel än tidigare år).

Jag slogs redan första dagen av hur positiva och vänliga alla är. Det tog inte lång stund innan jag också insåg att detta är riktigt kloka och kunniga personer som jag har mycket att lära av. Det var verkligen ingen mjukstart utan tempot har varit högt och det är tydligt att det kommer krävas både tid, energi och tankekraft för att genomföra. Ett exempel på detta är den cirka halvmeter (!) höga trave av kurslitteratur som vi fått under veckan.   

Vad har ni fått göra? 

Under veckan har vi börjat nosa på ämnena affärsjuridik, ledarskap, hållbarhet samt företagsekonomi. Föreläsningar har varvats med case-diskussioner, grupparbeten, övningar och debatter. På kvällarna har vi käkat middag tillsammans och även hunnit med en bowlingrunda. Lite extra var att vi, liksom alla andra studenter på handelshögskolan i Stockholm, fick träffa rektorn för att skriva in oss. En lång tradition på skolan som min grupp förevigade med en gruppbild såklart.

Vad ser du fram emot nu? 

Det känns så bra att vi äntligen är igång, jag har sett fram emot det sedan tidigt i höstas. Det är så många delar som jag ser fram emot, just nu längtar jag efter första träffen med min professionella ledarcoach samt att göra första grupparbetet tillsammans. Jag ser såklart också fram emot resorna till Riga, Silicon Valley och Hongkong för att få perspektiv från andra delar av världen samt lära känna mina MBA-kompisar än bättre.

Vem är snyggast i klassen?  

Jag väljer att svara som vi under veckan lärt oss ofta är svaret inom affärsjuridik - ”It depends on the context” (det beror på omständigheterna).

 Läs vår stora MBA-guide

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-20

MBA-stipendium – finansiera dina studier

Det finns en uppsjö av olika MBA-stipendium du kan söka som kan finansiera din utbildning helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar och de kan vara på allt från några tusen till hundratals kronor.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Anna Bäck

Anna Bäck arbetar med affärsutveckling och har ett liv i Asien. Anna har ett stort driv och stark framåtanda och det vill hon använda till att skapa en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld. Idag är hon ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai. Det här är Annas utveckling efter att hon studerade MBA-programmet.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Executive MBA-stipendiet 2010

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

MBA
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!