27 sep 2021

Vidareutbildning för ordningsvakt

Vidareutbildning för ordningsvakt

Som ordningsvakt har du till ansvar att bland annat avlägsna individer som stör den allmänna ordningen samt att ta hand om berusade personer. Som ordningsvakt har du rapportskyldighet gentemot polisen, vilket innebär att du när du fått kännedom om ett brott måste lämna en rapport till polisen. Ordningsvakter kan arbeta med att exempelvis bevaka vid olika evenemang eller rondera i köpcentrum samt kollektivtrafik.

Till skillnad mot väktare har ordningsvakten rätt att tillfälligt omhänderta personer som utgör en fara för den allmänna ordningen eller berusade personer. Ordningsvaktens arbetstider kan variera och det är vanligt att du som ordningsvakt arbetar kvällar och nätter, vilket kräver att du är flexibel.

Förslag på vidareutbildning för dig som ordningsvakt

Som ordningsvakt är det viktigt att du är pedagogisk och kan förmedla ett budskap på ett sätt som personen verkligen förstår. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på pedagogik finns det flera olika utbildningar inom ämnet att välja bland. Det kan även vara bra om du som ordningsvakt läser utbildningar inom presentationsteknik eller retorik.

I arbetet som ordningsvakt möter du mycket människor och det är viktigt att du är social och att du vet hur du ska bemöta olika slags personligheter på bästa sätt. Då du ibland kan möta personer i ditt arbete som talar andra språk än svenska är goda språkkunskaper ofta en merit. Utöver svenska och engelska är det bra att behärska fler språk.

Även om du som ordningsvakt inte har en uttalad ledarroll kan du gynnas av att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en särskild del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Om du som ordningsvakt nyligen tagit dig an en chefsroll på din arbetsplats finns det flera ledarskapsutbildningar som riktar sig just mot nya chefer.

Arbetet som ordningsvakt ställer inte bara höga krav på din juridiska kompetens, det är också viktigt att du kan hålla dig lugn i stressade situationer och i samtal med upprörda människor. Genom utbildning inom stresshantering eller personlig effektivitet kan du fördjupa dina kunskaper och få användbara verktyg. Det händer att du som ordningsvakt behöver handskas med personer som uppträder hotfullt och aggressivt. För att bättre kunna hantera denna slags människor kan kurser inom hot och våld vara lämpliga.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som väktare är intresserad av att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Är du osäker på vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär mest kan du höra med din chef eller dina kollegor om de har tips på utbildningar de tror passar dig. Försök att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass möter ordningsvakter en medelgod arbetsmarknad på lång och på kort sikt. Genom att vidareutbildas under hela din karriär och bredda dina befintliga kunskaper har du som ordningsvakt en större möjlighet till jobb eller att ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter på din arbetsplats.

Relaterade yrken



Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för HR, personal & mäklare

Arbetar du med HR, personal eller som mäklare och funderar på att gå en vidareutbildning? Det finns många vägar att gå när det kommer till kompetensutveckling. Det som däremot kan vara svårt är att navigera i det breda utbud av kurser som idag finns på marknaden. Vi på utbildning.se har därför sammanställt en guide för att hjälpa dig hitta rätt, lätt!  Sök efter ditt yrke i listan nedan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kronofogde

Som kronofogde har du i ditt arbete mycket kontakt med privatpersoner, företag och andra myndigheter. Eftersom de människor som personer som du som kronofogde kommer i kontakt med ofta befinner sig i svåra situationer är det viktigt att du som kronofogde har god empatisk förmåga och kompetens att bemöta människor på ett professionellt sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

Känner du dig som en bluff på jobbet?

Känns det som att du kommit undan med något snarare än förtjänat det? Som att alla andra har stenkoll medan du själv måste ha lyckats av misstag? Att du på ett mirakulöst sätt lyckats lura rekryteraren, chefen och kollegorna att du är bra nog för det här jobbet, men snart kommer de inse att du egentligen är en bluff? Då är du inte ensam!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!