24 sep 2021

Vidareutbildning för databasadministratör

Vidareutbildning för databasadministratör

Som databasadministratör arbetar du med att utveckla och förvalta databaser. Arbetet sker ofta i projektform i nära samarbete med systemutvecklare. När en förändring ska ske kan det hända att du som databasadministratör behöver arbeta på kvällar eller helger.

Det är vanligt att databasadministratörer är anställda på företag som arbetar med optimering, utveckling, drift och övervakning av databaser för flera kunder. Det finns även databasadministratörer som är anställda på ett företag, då består arbetet av att sköta företagets databaser. Beroende på din arbetsplats kan arbetsuppgifterna variera.

Förslag på vidareutbildning för dig som databasadministratör

Eftersom du som databasadministratör ofta arbetar i projektform kan du gynnas av att läsa en utbildning inom projektledning. Om du har eller skulle vilja ha personalansvar kan det även vara positivt att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Om du nyligen har fått en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapsutbildningar anpassade för just nya chefer.

Att arbeta som databasadministratör kan stundtals vara stressigt. Om du känner att du skulle vilja öka dina kunskaper inom ämnet och få de verktyg du behöver för att hantera tidsintensiva perioder kan du välja att läsa en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg om du som databasadministratör funderar på att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör med dina kollegor, det kan hända att de har tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för audionom

Trots att arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för audionomer är det fördelaktigt att under hela sin karriär fortsätta att kompetensutvecklas. Detta både för att förbli attraktiv på arbetsmarknaden och för att känna att du utvecklas på ett personligt plan och fortsätter att lär dig nya saker och utvecklas.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för bokföringsassistent

Om du som bokföringsassistent vill klättra i karriären kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att läsa antingen ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får lära dig mer om exempelvis konflikthantering, målstyrning samt hur du motiverar dina medarbetare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-04-25

Så blir du mer framgångsrik - Del 1

I utbildning.se:s nya artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 1: Örjan Olsson, VD på Universal Sony Pictures Home Entertainment AB.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!