16 jun 2020

Skyddsombud – något varje arbetsplats bör ha

Har din arbetsplats ett skyddsombud? Varje arbetsplats med fem eller fler anställda måste ha minst ett skyddsombud som ansvarar för att se över medarbetarnas arbetsmiljö. Vid större arbetsplatser krävs även en skyddskommitté med representanter från både arbetstagare och arbetsgivare. Om arbetet anses riskfyllt kan även arbetsplatser där det finns under fem anställda ha ett skyddsombud.

Hitta kurser för skyddsombud här

Det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra ligger hos arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska dock arbeta tillsammans med skyddsombud och medarbetare för att minimera riskerna för olyckor, skador och psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Skyddsombudets uppgifter ska genomföras på ordinarie arbetstid och skyddsombudet ska inte behöva arbeta övertid för att hinna med sina åtaganden. Som skyddsombud har du rätt att med fullständig ersättning ta ledigt för att genomföra dina uppgifter om de inte hinns med under din arbetsdag.

Vad gör ett skyddsombud? 

Skyddsombudets uppgifter innefattar bland annat:

  • Att kontrollera arbetsmiljön
  • Att delta i planering gällande arbetsmiljön
  • Att bevaka så att arbetsgivaren har ett systematiskt arbetsmiljöarbete

Skyddsombudet deltar i planering av de frågor som berör medarbetarnas arbetsmiljö. Detta kan innefatta allt från den psykosociala arbetsmiljön till hur en omorganisation ska ske. 

Om du som skyddsombud uppmärksammar problem i arbetsmiljön har du möjlighet att kräva åtgärder från arbetsgivaren. Om din arbetsgivare inte följer rekommendationerna har du rätt att ta frågan vidare till skyddskommittén eller Arbetsmiljöverket.

Vilken utbildnings krävs för skyddsombud?

Om du fått i uppdrag att vara skyddsombud på din arbetsplats måste du genomgå den grundläggande utbildningen Bättre arbetsmiljö (BAM). Du har rätt till full lön under tiden du läser utbildningen.

Förutom en grundutbildning har du rätt att begära att få ytterligare utbildning inom specifika ämnen om det är nödvändigt för din roll som skyddsombud. Detta kan innebära att du som upplever att det finns risk för att du och dina medarbetare skadas i arbetet har möjlighet att läsa en utbildning inom riskhantering. Ett annat exempel kan vara en utbildning inom psykosocial arbetsmiljö om det anses vara något din arbetsplats behöver lära sig mer om och utveckla rutiner kring.

Kurstips för skyddsombud

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö?


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 16 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-26

Jobbtestet – är du på rätt jobb?

Gör vårt jobbtest för att se om du verkligen trivs på din arbetsplats. Kanske är det dags att vidareutbilda dig eller rent av byta karriär? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-01

Hur hanterar ni krisen?

Hur rustade är ni för att möta krisen när det värsta händer? I Sverige ska alla företag ha beredskap och rutiner för krishantering. Har ni rätt utbildning och kunskap som krävs?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-18

Mobbning och diskriminering på jobbet? Gör såhär

Vart ska du vända dig om du blivit utsatt för mobbning på jobbet? Vilka skyldigheter har du som kollega eller chef om du ser att någon på din arbetsplats blir diskriminerad eller trakasserad? Här hittar du svaren.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!