Fyra färdigheter som gör dig till en bättre mjukvarutestare

Olika metoder och verktyg kan användas för att säkra kvaliteten på en mjukvara. För att välja och utföra dina tester på bästa sätt gäller det att ha rätt kompetenser. Få koll på vilka fyra färdigheter du ska satsa på om du vill utvecklas som mjukvarutestare!

Kvinnlig testare som instruerar manlig kollega

Hur hittar du fel i systemet? Inom mjukvarutestning gäller det att behärska och bedöma olika metoder för att utföra test. Här får du veta mer om fyra heta områden för dig som vill utvecklas inom mjukvarutestning.

Som mjukvarutestare gäller det att med rätt kunskap, väl valda testmetoder och god kommunikationsförmåga se till att säkra kvaliteten på en mjukvara. För att bli riktigt skicklig behöver du också vara uppmärksam, nyfiken och duktig på kritiskt tänkande. Testaren är en del av hela utvecklingsprocessen och inte minst en viktig länk mellan systemet och den verkliga användaren. Därför behöver en bra mjukvarutestare ha kompetenser som sträcker sig från bedömning och tillämpning av olika testmetoder, till att kunna kommunicera och förklara buggar i systemet. 

1. Utforskande testning

Utforskande testning är en manuell testform som går ut på att du som mjukvarutestare använder mjukvaran på olika tänkbara sätt för att upptäcka fel. Utforskande testning är den viktigaste testformen eftersom du här agerar som en verklig användare av produkten. I praktiken handlar utforskande testning mer om interaktion än faktisk testning. Det är här du kommer att hitta de viktigaste och mest allvarliga buggarna.

När du jobbar med utforskande testning följer du ingen förutbestämd struktur. För att kontrollera och strukturera testet kan du använda dig av metoden SBTM, Session Based Test Management. Genom en utbildning i utforskande testning kan du lära dig mer om hur och när du bör utföra utforskande testning och hur du tillämpar SBTM. 

2. Skriptad testning

Skriptad testning är en mer uppstyrd testform än utforskande testning, där du som testare redan har ett förväntat resultat som du jämför din upplevelse med.

Oavsett vilken testform du använder dig av som mjukvarutestare behöver du ha kunskap om skriptad testning. Det här är den mest grundläggande typen av test, och används även när du skriver automatiserade tester. Med andra ord är skriptad testning en bra plats att börja på om du vill komma vidare med testautomation. 

Hitta en utbildning i test och kvalitetssäkring

3. Grundläggande testautomation

Genom att automatisera testningen kan du som mjukvarutestare använda en annan mjukvara som utför bestämda uppgifter under själva testerna. För att bygga ett automatiserat test behöver du vara bekant med skriptad testning. Automatiserade tester görs ofta i projekt där leveranser sker agilt, löpande och ofta, för att testningen ska kunna göras i takt med produktionen.

Innan du börjar lära dig om olika verktyg och ramverk som används vid testautomation är det viktigt att du har förståelse för grunderna, och när testmetoden är lämplig att använda. Vilken information vill du få ut av testet? När du har ett tydligt informationsmål kan du avgöra vilka delar av systemet som ska testas med automation. Först när du har klarlagt vad du ska testa och vad du vill komma fram till kan du välja verktyg och sätta igång med arbetet.

Kommunikation och buggrapportering

För att din testning ska leda till resultat måste du kunna kommunicera den. Otydlig kommunikation och bristfälliga buggrapporter drabbar utvecklingsarbetet både sett till tid och energi.

När du identifierar och kommunicerar buggar bör du bland annat tänka på att felet ska gå att replikera, buggrapporten ska tydliggöra vem som påverkas av felet, vara skriven i neutral ton och vara lätt att förstå. Ett sätt att se till att din buggrapport håller måttet är att utgå från akronymen RIMGEN, som står för Replicate, Isolate, Maximize, Generalize, Externalize och Neutral Tone. För att optimera din buggrapportering kan du gå en utbildning i buggrapportering i mjukvarutestning, där du även lär dig mer om hur buggar klassas och hur buggsystem fungerar.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser