Visa utbildning.se som: Mobil
Kvinnlig testare som instruerar manlig kollega

Fyra färdigheter som gör dig till en bättre mjukvarutestare

Hur hittar du fel i systemet? Inom mjukvarutestning gäller det att behärska och bedöma olika metoder för att utföra test. Här får du veta mer om fyra heta områden för dig som vill utvecklas inom mjukvarutestning.

Som mjukvarutestare gäller det att med rätt kunskap, väl valda testmetoder och god kommunikationsförmåga se till att säkra kvaliteten på en mjukvara. För att bli riktigt skicklig behöver du också vara uppmärksam, nyfiken och duktig på kritiskt tänkande. Testaren är en del av hela utvecklingsprocessen och inte minst en viktig länk mellan systemet och den verkliga användaren. Därför behöver en bra mjukvarutestare ha kompetenser som sträcker sig från bedömning och tillämpning av olika testmetoder, till att kunna kommunicera och förklara buggar i systemet. 

1. Utforskande testning

Utforskande testning är en manuell testform som går ut på att du som mjukvarutestare använder mjukvaran på olika tänkbara sätt för att upptäcka fel. Utforskande testning är den viktigaste testformen eftersom du här agerar som en verklig användare av produkten. I praktiken handlar utforskande testning mer om interaktion än faktisk testning. Det är här du kommer att hitta de viktigaste och mest allvarliga buggarna.

När du jobbar med utforskande testning följer du ingen förutbestämd struktur. För att kontrollera och strukturera testet kan du använda dig av metoden SBTM, Session Based Test Management. Genom en utbildning i utforskande testning kan du lära dig mer om hur och när du bör utföra utforskande testning och hur du tillämpar SBTM. 

2. Skriptad testning

Skriptad testning är en mer uppstyrd testform än utforskande testning, där du som testare redan har ett förväntat resultat som du jämför din upplevelse med.

Oavsett vilken testform du använder dig av som mjukvarutestare behöver du ha kunskap om skriptad testning. Det här är den mest grundläggande typen av test, och används även när du skriver automatiserade tester. Med andra ord är skriptad testning en bra plats att börja på om du vill komma vidare med testautomation. 

Gå en utbildning i mjukvarutestning

3. Grundläggande testautomation

Genom att automatisera testningen kan du som mjukvarutestare använda en annan mjukvara som utför bestämda uppgifter under själva testerna. För att bygga ett automatiserat test behöver du vara bekant med skriptad testning. Automatiserade tester görs ofta i projekt där leveranser sker agilt, löpande och ofta, för att testningen ska kunna göras i takt med produktionen.

Innan du börjar lära dig om olika verktyg och ramverk som används vid testautomation är det viktigt att du har förståelse för grunderna, och när testmetoden är lämplig att använda. Vilken information vill du få ut av testet? När du har ett tydligt informationsmål kan du avgöra vilka delar av systemet som ska testas med automation. Först när du har klarlagt vad du ska testa och vad du vill komma fram till kan du välja verktyg och sätta igång med arbetet.

Kommunikation och buggrapportering

För att din testning ska leda till resultat måste du kunna kommunicera den. Otydlig kommunikation och bristfälliga buggrapporter drabbar utvecklingsarbetet både sett till tid och energi.

När du identifierar och kommunicerar buggar bör du bland annat tänka på att felet ska gå att replikera, buggrapporten ska tydliggöra vem som påverkas av felet, vara skriven i neutral ton och vara lätt att förstå. Ett sätt att se till att din buggrapport håller måttet är att utgå från akronymen RIMGEN, som står för Replicate, Isolate, Maximize, Generalize, Externalize och Neutral Tone. För att optimera din buggrapportering kan du gå en utbildning i buggrapportering i mjukvarutestning, där du även lär dig mer om hur buggar klassas och hur buggsystem fungerar.

Senast uppdaterad: 21 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-14

ABB förbättrar förutsättningarna för fler kvinnor inom teknikbranschen

Tekniska arbetsgivare har ofta svårt att jämna ut klyftan mellan antalet kvinnor och män. Att få fler kvinnor intresserade inom teknikyrken är ett sätt att motarbeta trakasserier och bana vägen för en mer jämställd bransch. Teknikföretaget ABB öppnar dörrar för kvinnor i slutet av sina tekniska utbildningar men i början av sina karriärer. Teknikbranschen anses ofta vara långt ifrån jämställd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för utvecklare 2019

Vi har rotat oss igenom närmare 2 000 annonser för utvecklare och programmerare. Detta gör vi för att kartlägga de hetaste kompetenserna för utvecklare 2019. Det har hänt en hel del i årets lista jämfört med 2018, delvis på grund av att vi förfinat våra parametrar men också för att rollen som utvecklare verkar gradvis förändras.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!