Visa utbildning.se som: Mobil

Ekonomiassistent – en utbildning för alla, i alla lägen

Är du nyfiken på att arbeta inom ekonomi, men är lite osäker vad ett jobb som ekonomiassistent innebär? Eller vill du bredda din kompetens inom området ekonomi för att förstå hur du och dina beslut påverkar företagets lönsamhet? Då är denna artikel för dig.

Vad gör egentligen en ekonomiassistent och hur kan du börja jobba som ekonomiassistent? Det ska vi reda ut i denna artikel. Vi tar bland annat hjälp av Peter Rosell för att reda ut några av de vanligaste frågorna om yrket ekonomiassistent. Du får även tips på hur du som är intresserad av ekonomi kan påbörja din karriär som ekonomiassistent, eller hur du som beslutstagare på ett företag kan dra nytta av en ekonomiassistentutbildning. Rosell är i grunden utbildad till civilekonom och har sedan examen arbetat med olika områden inom ekonomi och försäljning. Idag driver han bland annat företaget Panorama Competence som jobbar med kompetensutveckling och utbildning.

Utbilda dig till ekonomiassistent

Jobbmöjligheter och jobbkarriär för en ekonomiassistent

När vi frågar Peter vilka jobbmöjligheter det finns för en ekonomiassistent svarar han att det behövs många ekonomiassistenter med blandade kompetenser. Ekonomiassistenter behövs på de flesta större arbetsplatser för att hjälpa till med bokföring, ekonomiska analyser, excel och mycket mer. Vad du som ekonomiassistent gör på din arbetsplats baseras på din kompetens och dina intresseområden. Rosell menar att jobbet som ekonomiassistent kan vara grunden till en fortsatt karriär inom arbetet för den som önskar det. Genom att jobba hårt och prestera kan du få ökat ansvar och mer avancerade arbetsuppgifter. Du kan även öka den formella kompetensen genom fortsatta utbildningar och på så sätt bli kompatibel att ta dig an svårare uppgifter. 

Var kan du som ekonomiassistent jobba och vilken lön kan du förvänta dig?

Som ekonomiassistent kan du jobba på en rad olika arbetsplatser, både åt privata aktörer och inom offentlig sektor. Den breda efterfrågan på ekonomer gör att du som ekonomiassistent kan jobba på egentligen vilken större ekonomi- eller HR-avdelningen som helst. Det betyder att du troligen kan finna en tjänst som ekonomiassistent inom den bransch som du finner extra intressant. 2021 var medellönen för en ekonomiassistent 31 400 kronor i månaden enligt SCB. Kvinnor hade en något högre medellön på 31 400 kronor i månaden medan männen hade en medellön på 31 100 kronor i månaden.

Vilken utbildning krävs och vem passar ett jobb som ekonomiassistent för?

Att du som ekonom eller ekonomiassistent måste älska siffror eller vara bra på att räkna är en sanning med modifikation. Med dagens teknologi krävs det inte att du som ekonomiassistent är bra på huvudräkning eftersom det finns olika typer av program och kalkylatorer som hjälper dig med det. Däremot krävs det att du kan använda dessa program och förstå hur du räknar. Det är dina individuella egenskaper, i form av att vara noggrann, analytisk, administrativ och strukturerad som är av vikt vid en anställning. 

Det finns inga krav på vilken utbildning som krävs för att jobba som ekonomiassistent utan det skiljer sig åt mellan olika arbetsgivare och utifrån vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Många arbetsgivare kräver någon form av eftergymnasial utbildning. 

Ekonomiassistent – en utbildning alla kan dra nytta av

Ekonomi och förståelse för hur ekonomin fungerar är grunden för att lyckas driva en lönsam verksamhet menar Peter Rosell. Han tror att alla skulle kunna dra nytta av en utbildning till ekonomiassistent. Det är viktigt att personer som sitter på beslutsfattande roller, exempelvis inom marknadsföring, försäljning, projektledning eller egenföretagare, förstår de ekonomiska incitamenten i besluten de fattar, menar han.  

Peter arrangerar, tillsammans med en kollega, en certifierad ekonomiassistentutbildning på distans. Utbildningen passar oavsett om du är nyfiken och nybörjare inom området eller känner att du vill bredda dina eller dina medarbetares kunskap om ekonomi ur ett lönsamhetsmässigt perspektiv.   Under utbildningen får du  grundläggande kunskap om de olika delarna som ingår i det företagsekonomiska området samt en förståelse över ekonomins påverkan på företaget och dess lönsamhet.

Vill du jobba som ekonomiassistent? Om du tycker att det låter intressant kan du läsa mer om utbildningen här.

Senast uppdaterad: 07 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-06-07

Arbetsmiljö och brandskydd – reglerna du ska ha koll på

Har du koll på om din arbetsplats följer de lagar, föreskrifter och kollektivavtal som finns angående arbetsmiljö och brandskydd? Eller har du kanske till och med missat att dessa områden finns reglerade i lagboken? Ta chansen att lära dig mer!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-05

Heta kompetenser: Marknadsförare 2019

Det har blivit marknadsförarnas tur i vår löpande undersökningsserie: Heta kompetenser. Vi gick igenom nästan 700 annonser för marknadsförare för att kunna kartlägga arbetsgivarnas mest önskade kvalifikationer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Topp 20: hetaste kompetenserna inom HR 2019

Vi är tillbaka! utbildning.se börjar året 2019 med de hetaste kompetenserna för HR och rekryterare. Hur mycket har hänt sedan förra året och vad letar arbetsgivarna efter när de ska rekrytera till sina HR-avdelningar? 571 annonser granskades i undersökningen, två annonser färre än föregående år. Precis som förra året är det eftergymnasial utbildning som toppar arbetsgivarnas önskelista.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!