5 tecken på en dålig företagskultur

Söker du nytt jobb? Vill du veta om du kommer att trivas på den nya arbetsplatsen? Här är 5 varningstecken på en dålig företagskultur att se upp med redan vid första intervjun.

Kontorsmiljö

Annonssamarbete med Edge HR

Söker du nytt jobb? Vill du veta om du kommer att trivas på den nya arbetsplatsen? Här är 5 varningstecken på en dåligt företagskultur att se upp med redan vid första intervjun. 

1. Stället är en enda röra

Ligger det lådor längs gångarna, slarvigt staplade stolar i mötesrummen, papper spridda över alla bord? Och det beror inte på ombyggnad eller flytt? Då kan det vara ett tecken på att detta är en arbetsplats där ingen orkar bry sig. Och risken är att det finns goda skäl till det.

2. Ingen pratar om företagskulturen

En god arbetsgivare vet att en anställningsintervju är till för båda parter. Under intervjun ser hon därför till att lyfta fram inte bara den lediga tjänsten, utan hela företagskulturen som präglar arbetsplatsen. Och då helst på ett tilltalande sätt. Handlar frågorna endast om dina kvalifikationer och vad du kan tillföra arbetsplatsen kan det vara ett tecken på att det överhuvudtaget inte existerar någon lockande företagskultur att lyfta fram.

3. Pingisbordet är en stor grej

Att ha ett pingisbord på arbetsplatsen är kul. Att arbetsgivaren skryter om det är mindre kul. Varför? Många företag verkar sätta likhetstecken mellan pingisbord och en härlig företagskultur, vilket givetvis inte är en tillfredsställande slutsats. Är pingisbordet något arbetsgivaren gör en stor sak av under intervjun kan det därför vara ett tecken på att de snarare försöker bocka av checklistor än att genuint intressera sig för medarbetarnas behov och välbefinnande.

Dags att förbättra arbetsmiljön? Hitta din utbildning här

4. Endast cheferna har egna kontor

Sitter alla medarbetare inklämda i trånga kontorslandskap eller ännu värre - små bås, medan cheferna brer ut sig i privata kontor? Det kan indikera en hierarkisk struktur där chefer och medarbetare värderas olika högt. Fundera gärna ett varv extra om du önskar vara en del av en sådan företagskultur.

5. Kommunikationen säger allt

Ett sätt att snabbt ta reda på hur det står till med kulturen på din potentiellt nya arbetsplats är att vara uppmärksam på den interna och externa kommunikationen. Hela vägen från receptionistens bemötande till tonen mellan ledare och anställda. Hur kommunicerar företaget utåt och i sociala medier? Bemöter de kritik eller mindre smickrande recensioner på ett schysst och proffsigt sätt? Talar medarbetarna respektfullt till och om varandra? Vad säger kunderna? Du lär dig mycket om företagskulturen genom att bara observera.

Lycka till på intervjun eller nya jobbet! Kom också ihåg att punkterna ovan inte nödvändigtvis måste vara varningstecken på en dålig arbetsplats. Kanske har företaget helt enkelt lite att jobba på för att uppnå en riktigt härlig företagskultur, men då är du i alla fall medveten om nuläget när du tackar ja.

Behöver ni hjälp att skapa en bättre arbetsmiljö på din arbetsplats?

 Psykosocial arbetsmiljö – att arbeta förebyggande och hälsofrämjande

Högaktuell utbildning för dig som är chef, skyddsombud eller arbetar inom HR. En praktisk användbar utbildning med verkliga case. Du får lära dig mer om ämnen som motivation, arbetsglädje, mobbning samt stress och kommunikation på arbetsplatsen. Allt för att motverka en dålig och negativ företagskultur. 

Tips på fler kurser inom arbetsmiljö 

Tips på kurser inom teambuilding 


Annonser

Du kanske också är intresserad av: