Visa utbildning.se som: Mobil
Arbetsmiljöguiden

Arbetsmiljöguiden

Välkommen till arbetsmiljöguiden!

En god arbetsmiljö är nyckeln till en sund och produktiv arbetsplats.  Med koll på lagen och med rätt verktyg kan företag utvecklas och nå sina mål på ett effektivt sätt – med medarbetarnas hälsa och glädje i behåll. Låter det som en utopi? Det behöver det inte vara. I denna guide har vi samlat allt du behöver veta för att ta er dit.

Klicka på den ämneskategori du är intresserad av nedan.

Först och främst, vad är egentligen arbetsmiljö?

Arbetsmiljö handlar om så mycket mer än gröna växter och ergonomiska kontorsstolar. Det omfattar i själva verket alla såväl fysiska som psykosomatiska förhållanden på en arbetsplats. Det är lokalerna ni sitter i, ljudnivån, ventilationen, ljuset och säkerheten. Men det innefattar också allt som rör den sociala arbetsmiljön; arbetstiderna, arbetsklimatet, kommunikationen mellan medarbetarna och stressnivån. För att bara nämna några faktorer.

Varför en arbetsmiljöguide?

En god arbetsmiljö ökar produktiviteten och hälsan bland medarbetarna. På samma sätt kan en dålig arbetsmiljö ha förödande effekt på en hel organisation. En så avgörande arbetslivsfaktor behöver vara något som varje enskild verksamhet arbetar med kontinuerligt och systematiskt i vardagen. Det vill vi belysa och uppmuntra.

Visste du till exempel att det i Sverige finns en arbetsmiljölag som reglerar de skyldigheter som arbetsgivare och andra skyddsansvariga har för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet? Att det för vissa arbeten, såsom byggnads- och anläggningsarbeten finns specifika krav från Arbetsmiljöverket på att det ska finnas en arbetsmiljöplan? Och visste du att även du som anställd har en skyldighet att anmäla eventuella fel och att följa de arbetsmiljöregler som finns på din arbetsplats?

Vad en plan ska innehålla, vad som innefattas i arbetsmiljölagen och vem som ansvarar för vad, är några av de saker du får veta i vår guide.

arbetsmiljö

Vem är guiden till för?

Arbetsmiljöguiden är till för dig som är anställd, chef, skyddsombud eller arbetsmiljöansvarig och för dig som i någon utsträckning ansvarar för andra människors hälsa, säkerhet eller arbetssituation på arbetsplatsen. Oavsett yrkesroll har du, som en del i arbetslivet, stora möjligheter att påverka arbetsmiljön omkring dig. Arbetsmiljö gäller med andra ord oss alla. 

Varmt välkommen!

Är du redo för mer?

För dig som vill lära dig om arbetsmiljö på en ännu djupare nivå har vi samlat mängder av kurser och utbildningar i ämnet från några av Sveriges allra bästa utbildningsföretag här i vår söktjänst. Vad vill du lära dig mer om?

Hitta din kurs inom arbetsmiljö här

Senast uppdaterad: 05 okt 2021
Senast uppdaterad: 2021-07-05

Stress på jobbet? Så hanterar du det med hälsan i behåll

Känner du dig konstant stressad på jobbet? Här hittar du sex vanliga exempel på stressrelaterade problem och förslag på lösningar som kan hjälpa dig att minska stressen och öka ditt välbefinnande på och utanför jobbet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-28

Arbetsmiljöpolicy – vad är det och vad ska den innehålla?

Visste du att varje företag i Sverige måste ha en arbetsmiljöpolicy? Här får du veta vad en arbetsmiljöpolicy är, vem som ansvarar för att ta fram den och vad den bör innehålla.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-16

Test: Lider du av utmattningssyndrom?

Ligger du i riskzonen för utmattningssyndrom? Utmattningssyndrom, även kallat utbrändhet, kännetecknas av en rad olika symptom. Gör vårt test för att se vad som stämmer in på dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-08

Mobbning och diskriminering på jobbet? Gör såhär

Vart ska du vända dig om du blivit utsatt för mobbning på jobbet? Vilka skyldigheter har du som kollega eller chef om du ser att någon på din arbetsplats blir diskriminerad eller trakasserad? Här hittar du svaren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-24

Arbetsmiljölagen – ansvar och skyldigheter att ha koll på

Vad är egentligen arbetsmiljölagen och varför är den så viktig att ha koll på? Vem ansvarar för att skapa en trygg arbetsmiljö på arbetsplatsen och vilka rättigheter och skyldigheter har du som anställd? Här hittar du svaren. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-17

Ta utmattningen på allvar – 10 tecken på utbrändhet

"Plötsligt small det bara till!" Många som drabbas av utbrändhet upplever att det kommit som en överraskning, men i själva verket signalerar kroppen alltid faran innan.  Är du uppmärksam på signalerna har du alla chanser att bromsa utvecklingen. Här är listan över 10 tecken på utbrändhet vi lätt missar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-01

Arbetsmiljöutbildningarna du kan gå på distans

Jobbar du med arbetsmiljö och vill arbeta säkrare, bättre och mer strukturerat? Här hittar du arbetsmiljöutbildningarna som skapar bättre förutsättningar för ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete – på distans.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-01-15

Så skapar du en positiv företagskultur

Ett företag med fantastiska lokaler, kompetent personal och ambitiös ledningsgrupp kan ändå lämna sina anställda med en dålig magkänsla. Hårda värden som budget och målfokus är viktigt men om du glömmer mjuka värden riskerar du att tappa personal och viktig kompetens. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-01-12

Nytt stöd för arbetsmiljöutbildning

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö eller planerar du att utbilda din personal inom detta? Tack vare det nya stödet finns det möjlighet att få hjälp med att finansiera er arbetsmiljöutbildning. utbildning.se hjälper till att hitta rätt utbildning. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-12

Kliv ur dramat – 4 sätt att minska konflikter på arbetsplatsen

Offer, Förövare eller Räddare - vilken roll hamnar du oftast i när det uppstår friktion på arbetsplatsen? Här är förklaringen till varför vi agerar som vi gör, och hur vi bryter oss ur destruktiva roller för att kunna minska onödiga konflikter.  

Läs mer

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!