Garment technical designer 3D

Längd
2 år, 400 YH-poäng
Nästa kurstillfälle
Sista ansökan
Sista ansökan: Anmäl dig mellan 1 februari och 15 maj 2024
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
2 år, 400 YH-poäng
Nästa kurstillfälle
Sista ansökan
Sista ansökan: Anmäl dig mellan 1 februari och 15 maj 2024
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Video

Kursbeskrivning

Garment technical designer 3D

Drömmer du om att jobba inom mode? Ta en snabb väg till modejobb via oss! Bristen på kompetens inom konfektion- och produktionsteknik innebär stora möjligheter för dig som vill fortbilda dig inom textil.

Som Garment technical designer är du länken mellan design och produktion. Du har kunskapen och färdigheten som gör dig till expert inom mönsterkonstruktion, 3D och konfektionsteknik.

Utbildningen kombinerar teori med praktik på företag så du får redan under studierna ett stort nätverk inom branschen. Och just den kompetens som modeföretagen behöver. Garment technical designer är utbildningen som ger dig jobb.

Är Garment technical designer utbildningen för dig?

Så ansöker du

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Om du har pågående studier men inte har gymnasieexamen eller motsvarande kan du ändå ansöka och kompletterar med ditt betyg senast den 15 juni.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/G/3 i följande kurser eller motsvarande kunskaper i:

 • Textildesign 1
 • Mönsterkonstruktion 1

Sökande med gymnasieexamen eller motsvarande, som saknar särskild förkunskap kan komma att antas till utbildningen om antalet behöriga sökande understiger antalet tillgängliga utbildningsplatser. Antagningen blir då under förutsättning att man med godkänt resultat klarar en behörighetsgivande förutbildning (BFU) i Textildesign 1 eller Mönsterkonstruktion 1.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
Tjänstgöringsintyg måste bifogas om du ansöker om reell kompetens. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Du som är behörig kommer att kallas till ett prov. Provet, som tar en knapp dag, kommer att visa dina kunskaper i mönsterkonstruktion och sömnad. Detta prov är grunden för urvalet till utbildningen.

Du blir kallad via e-post ungefär en vecka före provdagen.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Höst

 • Öppen utbildning
 • Borås
 • Sista ansökan: Anmäl dig mellan 1 februari och 15 maj 2024

Målgrupp

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Behovet av mönsterkonstruktörer är stort. Det finns därför goda möjligheter till anställning. 
Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, direktris, garment technician designer, quality controller, konfektionstekniker, produktionsledare, designassistent eller kvalitetsansvarig.
Vi satsar speciellt på mönsterkonstruktion i 3D, som blir allt viktigare i branschen.

Garment technical designer är en tvåårig utbildning som ger dig kompetens inom datoriserad mönsterkonstruktion, 3D och gradering. Du fördjupar dina kunskaper i konfektions- och produktionsteknik.

Vi erbjuder ...

En eftergymnasial yrkesutbildning av högsta klass. Här hos oss får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen.

Nätverk skapar jobbchanser

En fjärdedel av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete) och under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på företaget. Det gör att du redan under din utbildning får ett brett kontaktnät inom branschen och vi har ett nära samarbete med Gina Tricot, HM, Cellbes, Nelly, Kappahl och andra svenska konfektionsföretag.

Yrkesmöjligheter

Studera i Borås

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Våra lokaler ligger centralt, det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.

Du lär dig

Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder vi en avancerad utbildning som ger dig rätt kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller liknande jobb inom textil och konfektion.

Du får både lära dig att göra avancerad mönsterkonstruktion och konfektionsanpassad sömnad. Stort fokus ligger på konstruktion i 3D. Du lär dig produktionsplanering och tekniskt ledarskap från skiss till färdigt plagg. 

Garment technical designer, GTD, är en utbildning inom mode och textil i Borås. Utbildningen ges på Textile fashion center i Borås, Sveriges främsta center inom textil och design.

Vi lovar en rolig och utvecklande utbildning med allt från tillskärning och sömnad till grundläggande design som ger dig chansen att få jobb inom textilbranschen.

Teori förenas med praktik

En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med spännande gästföreläsningar. Och 25 procent av din utbildningstid är du ute på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk.

Teoretiska kunskaper

Du får lära dig avancerad mönsterkonstruktion genom att konstruera modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och mycket mer. I konfektionstekniken syr du upp både detaljer, toiller och hela plagg i vår avancerade maskinpark. När du studerar hos oss får du en grundlig utbildning och djupa kunskaper inom textil.

Praktiska färdigheter

Utbildningen ger dig färdighet att behärska hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till avprovningar och justeringar av mönster.

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Vi lär dig de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator då vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik. Vi använder programmen Clo och Lektra.

Garment technical designer förbereder dig på en jobbkarriär inom textil och mode.

Utbildningens innehåll

Följande kurser ingår i utbildningen (400 YH-poäng):

 • CSR – corporate social responsibility 10 poäng
 • Kommunikation för produktutveckling 15 poäng
 • Konfektionsteknik 1-2 80 poäng
 • Materiallära 25 poäng 
 • Mönsterkonstruktion och gradering 110 poäng
 • Produktionsskiss 20 poäng
 • Produktionsteknik 15poäng
 • Examensarbete 25 poäng
 • Lärande i arbete (LIA) 1-2 100 poäng

Summa yrkeshögskolepoäng 400 

Mål med utbildningen

Utbildningens mål är att ge dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Examen, diplom m.m.

Betyg ges i varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.

Investering

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Garment technical designer 3D, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan i Borås
Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Längre utbildningar och korta kurser

Yrkeshögskolan i Borås har en klar idé. Vi ska kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete och aktivt arbeta tillsammans med vårt lokala näringsliv. Det är nu inte helt unikt för just våra YH-utbildningar, men vi tror att vi är ovanligt...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Borås och visa alla utbildningar.

Highlights