Strålskydd - Lasersäkerhet

SIFU, i Borås
Längd
2 dagar
Pris
13 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
2 dagar
Pris
13 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Från 13 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Använder ditt företag lasrar i klass 3B eller 4? Då måste företaget ha en lasersäkerhetsansvarig (enligt AFS 2009:7). Vår kurs i lasersäkerhet är en lämplig utbildning för lasersäkerhetsansvariga och andra som arbetar med eller nära lasrar. Laser används idag inom många olika områden och nya användningsområden tillkommer hela tiden och tekniken är i stark utveckling.

På grund av sin höga strålningstäthet kan lasern skada biologisk vävnad i ögon och hud, dessutom kan lasern orsaka antändning/brand vid höga effekter. Därför är kunskap om vilken laserklass som gäller samt kännedom om laserstrålningens speciella egenskaper och risker viktiga för att behålla en hög säkerhet. Både Arbetsmiljöverket och Strålsäkerhetsmyndigheten kräver dokumenterad kompetens för en säker hantering. Myndighetskraven utvecklas allt eftersom de internationella kunskaperna om skadeverkningar vid långvarig användning av laser ökar.

På kursen lär du dig att tolka standarder och föreskrifter så att du förstår klassningens innebörd, krav på användning av skydd samt val av skydd. Du får också kunskap om skadliga effekter och hur exponeringen beräknas med hänsyn till aktuella gränsvärden. I kursens laborationer lär du dig mättekniken som ligger till grund för klassning av laser samt kontroll och fältmätningar. Du får även utföra mätningar av laserns olika egenskaper som våglängd, effekt/energi, pulsrepetitionsfrekvens, pulslängd samt, utgående från dessa parametrar och beräkna maximal tillåten exponering (MTE).

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

4 oktober, 2023

  • Öppen utbildning
  • Borås

Kostnad för konferenspaket

Kostnad för lunch och fika tillkommer med 450:- per dag på kurser och konferenser som genomförs fysiskt i lokal.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Strålskydd - Lasersäkerhet, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare på plats (Borås)
07 okt 2022

Innehållet och utförandet av kursen på plats hos RISE var bra. Lagom stora grupper för att kunna göra lite praktiska mätningar (labbar).

SIFU
Drakegatan 7A
412 50 Göteborg

Kompetensutveckling genom kurser och konferenser är vår mission. SIFU vill bidra till en ökad välfärd i samhället genom att höja kompetensnivån inom svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser, konferenser och online-utbildningar. Varje år utbildar...

Läs mer om SIFU och visa alla utbildningar.

Highlights