Kursbeskrivning
Bland de straffprocessuella tvångsmedel som finns är häktning det mest ingripande och förekommer dessutom i mycket stor utsträckning. Av den anledningen är det av stor vikt för samtliga aktörer inom domstolsväsendet att ha god kännedom om regleringen. Föreläsarna går bl.a. igenom beviskrav, straffskalor, de särskilda häktningsskälen, proportionalitet, ungdomar och häktning vid huvudförhandling och dom och EKMR:s praktiska betydelse.
Syftet med kursen är att ge deltagarna såväl teoretiska som praktiska kunskaper om häktning enlig 24 kap. RB – från ax till limpa. Efter avklarad kurs kommer deltagaren att ha praktisk nytta av sina kunskaper när han eller hon är involverad i brottmål där häktning förekommer, exempelvis vid häktningsförhandling, huvudförhandling eller när andra typer av handläggningsfrågor dyker upp.
Kommande kursstarter
Program
09.00-10.15 De formella förutsättningarna för häktning
• Sannolika skäl, straffskalor och förväntad påföljd
• De särskilda häktningsskälen och restriktioner
10.15-10.30 Kaffepaus
10.30-11.30 De formella förutsättningarna för häktning, forts.
• Proportionalitet, Ungdomar, Presumtionsregeln
11.30-12.30 Lunch
12.30-14.30 Praktiska domstolsfrågor (inkl. bensträckare)
• Något om utredningshäktning och häktning oberoende av brottets beskaffenhet
• Häktningsframställan
• Häktningsförhandlingen
• Häktningsbeslutet
• Något om sekretess
• Omhäktning
14.30-14.45 Kaffepaus
14.45-16.30 Praktiska domstolsfrågor, forts. (inkl. bensträckare)
• Häktning vid huvudförhandling och dom
• Överklagande
16.30 Kursen avslutas
Målgrupp
Kursen vänder sig till advokater, åklagare och domare men kan vara av värde även för poliser, socialsekreterare eller övriga med behov av förståelse för häktning som straffprocessuellt tvångsmedel. Även journalister med behov av att känna till mer om ämnet skulle kunna ha nytta av kursen.
Kursledare
Elias Cansu
Elias är hovrättsassessor från Svea hovrätt med erfarenhet från dels lagstiftningsarbete på Justitiedepartementet, dels arbete som biträdande jurist på affärsjuridisk advokatbyrå. I dag arbetar han som bolagsjurist.
Lars Holmgård
Lars Holmgård är lagman vid Värmlands tingsrätt. Han har tidigare varit rådman vid olika värmländska tingsrätter före sammanslagningen. Dessförinnan arbetade han med lagstiftning i Miljödepartementet och Miljöbalksutredningen. Under senare år har han varit särskild utredare i Miljöprocessutredningen och expert i flera statliga utredningar.
Simon Andersson
Simon Andersson är verksam som forskare och lärare vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Han har tidigare arbetat som utredningssekreterare på Justitiedepartementet samt som biträdande jurist på advokatbyrå. \"Skälig misstanke\" är hans doktorsavhandling.
Intresseanmälan
Norstedts Juridik - utgivare och leverantör av juridiska tjänster
Efter ca 200 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad...