Motorsåg A-B

Motivera Utbildning AB, i Oskarshamn (+1 orter)
Längd
3-4 dag beroende på förkunskap
Nästa kurstillfälle
På förfrågan. se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Längd
3-4 dag beroende på förkunskap
Nästa kurstillfälle
På förfrågan. se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Motorsåg A-B

Den här utbildningen kan kombineras med både A och B-nivån. Du får lära dig mer om hur du använder motorsåg vid vanliga sågarbeten som exempelvis vedkapning och sågning i samband med byggarbeten (A-nivån). Du får även kunskaper och färdigheter för att på ett säkert sätt använda en motorsåg vid normalt skogsarbete som exempelvis trädfällning, kvistning och kapning (B-nivån).

Efter genomförd utbildning samt godkänt resultat i både teoretiskt och praktiskt prov erhåller du ett Motorsågskörkort A och B via Säkerskog.

Kursbeskrivning

Våra motorsågsutbildningar består av både teoretiska- och praktiska moment. Den teoretiska delen kan ske i större grupp men på de praktiska momenten utbildar vi maximalt 6 deltagare vid varje utbildningstillfälle. Behöver ditt företag utbilda fler än 6 personer kan alltså teorin göras gemensamt medan utbildningens praktiska del sker på olika utbildningsdagar.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

På förfrågan.

  • Företagsanpassad utbildning
  • Sverige

Målgrupp

Våra certifierande motorsågutbildningar vänder sig till dig som har viss erfarenhet av arbete med motorsåg samt arbetar inom ett yrkesområde som kräver certifikat på motorsåg.

Förkunskap

Personer bör ha en viss erfarenhet av att handskas med motorsåg

Kursmål

Utbildningen syftar till att ge de kunskaper och färdigheter som utöver nivå A krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg vid normalt skogsarbete såsom trädfällning, kvistning och kapning. (Observera att trädfällning av speciellt svåra träd, tillvaratagande av vindfällda träd och nertagning av fastfällda träd endast behandlas översiktligt).

  • Kunskaper om gällande säkerhetsbestämmelser vid användning av kedjemotorsåg vid normalt skogsarbete och de risker som är förknippat med användningen. (genom t.ex. resterande berörda delar i sammanfattning av AFS 2012:01)
  • Kunskaper och färdigheter att rekognosera, planera och genomföra trädfällning av ”normala” träd av varierande storlek med god kontroll och säkerhet. (upp till max dubbla svärdslängden, ca 65 cm stubbdiameter vid 13” svärd)
  • Kunskaper och färdigheter att använda olika vanliga fällhjälpmedel. (minst brytjärn/trampjärn, kilar och kanske även slana med piggar)
  • Kunskaper och färdigheter att kvista och kapa fällda träd på ett för säkerheten och arbetsbelastningen bra sätt.
  • Kännedom om de speciella risker som är förknippat med vindfällda träd, fastfällda träd och stammar i spänn liksom översiktlig kännedom om några vanliga arbetsmetoder. (Vrida ner träd med brytjärn/vändband, baxa träd bakåt med massavedbit, rotvältor, kap i måttlig spänning inkl. sågning från två håll och riskområden)
  • Kunskaper och färdigheter att använda och vårda tillbehör som lyftsax, lyftkrok och måttband.
  • Kunskaper och attityder där säkerheten prioriteras och olämpliga arbetsuppgifter undviks eller avbryts (för svåra och farliga i förhållande till egen kunskap och kompetens).

Examen, diplom m.m.

Intyg via Säker Skog.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Motorsåg A-B, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motivera Utbildning AB
Be-Ge:s väg 8
572 36 Oskarshamn

Motivera Utbildning AB bedriver utbildnings- och utvecklingsverksamhet över hela Sverige.

Vår verksamhet kännetecknas av: utbildnings- och utvecklingsaktiviteter grundade på vuxna individers förutsättningar, krav och behov respekt och hänsyn till den personliga integriteten motiverade och välutbildade lärare – såväl fackmässigt som pedagogiskt stimulerande inlärningsmiljöer där stor vikt läggs vid att tillvarata...

Läs mer om Motivera Utbildning AB och visa alla utbildningar.

Highlights