Tribologi och smörjteknik, del 3

Idhammar , i Solna (+1 orter)
Längd
3 dagar
Nästa kurstillfälle
Enligt överenskommelse se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Längd
3 dagar
Nästa kurstillfälle
Enligt överenskommelse se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Tribologi och smörjteknik 3

Lär dig smörjmedelsval och systematisering med datorhjälp.

Lär dig dimensionera som oljebolagens experter! Vid uppbyggandet av ett underhållssystem på det egna företaget är det viktigt att dimensionera med rätt smörjmedel och att sätta optimala underhållsintervaller. Då erhålls en god lönsamhet i det förebyggande underhållet. Färre haverier och lägre smörjmedelsförbrukning är de omedelbara fördelarna med att kunna dimensionera rätt.

Att intervallsätta tusentals smörjpunkter och beräkna rätt fettmängd och dessutom välja rätt basoljeviskositet lät sig knappast göras på ett korrekt sätt tidigare. Dessa matematiska beräkningar som tidigare kunde ta timmar att utföra, kan nu tas fram på några minuter med hjälp av datorprogrammet Viskoteket. För att inte hamna i några fallgropar bör en del specifika kunskaper för att kunna dimensionera på rätt sätt införskaffas. Du har glädje av att kunna dimensionera rätt vid följande fall:

  • Vid uppbyggandet av underhålls- och smörjprogram
  • Vid sortimentsbantningar med bevarad leverantörsgaranti
  • Vid ökad produktionstakt, då manualen inte längre gäller
  • Vid haveriutredningar och för att hindra upprepning
  • Vid bestämmande av säkerhetsmarginal för egna konstruktioner
  • Vid kvalitetskontroll av miljöanpassningar
  • Vid inköpsbedömning av smörjmedel

PC-dimensioneringsprogrammet Viskoteket och underhållsprogrammet Tribologen används flitigt under de två kursdagarna.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Enligt överenskommelse

  • Företagsanpassad utbildning
  • Sverige

Målgrupp

Kursen riktar sig till underhållsansvariga, underhållstekniker, underhållsingenjörer, maskintekniker, smörjtekniker och ansvariga för uppbyggandet av underhållssystemet på det egna företaget. Deltagarna bör ha grundläggande smörjkunskap.

Innehåll

Kursinnehåll

Vi planerar ett smörj- och underhållsschema för en anläggning, från start till mål. Frågeställningar kan vara: rondvägar, uppdelning av fabriksenheter, TPU/TPM osv. Dimensionering av de olika smörjpunkterna i Viskoteket för:

  • rullningslager (ISO 281/1)
  • glidlager (Flobergmetoden)
  • snäckväxlar (DIN 3996 mm)
  • kuggväxlar (ISO 6336 modif)

Labb.övningar – vi kör testutrustning samt provriggning för kugghjul, glidlager och rullningslager. Dimensionering med rätt intervall för fettsmorda lager, växlar och hydraul. Dimensionera med rätt fettmängd i lagren. Skriv in i och bygg upp underhållsprogrammet (Tribologen underhållsprogram) med alla de framtagna uppgifterna.Kör ut den första veckolistan!

Kursens mål

Visa hur ett modernt smörjunderhåll byggs upp praktiskt idag med nya datorprogram. Kursdeltagaren skall efter kursen själv kunna dimensionera smörjmedel och föra in dessa uppgifter i ett pc-baserat underhållsprogram.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Tribologi och smörjteknik, del 3, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Idhammar

Idhammar är ett ledande kunskapsföretag inom produktion, underhåll och Asset Management. Våra tjänster syftar till att utveckla våra kunders värdeskapande processer inom ramen för produktion, underhåll och Asset Management. Det gör vi genom utbildningar, konsulttjänster och resursförstärkning. Våra kompetenshöjande utbildningar...

Läs mer om Idhammar och visa alla utbildningar.

Highlights