Att skriva tillsynsbeslut

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6 timmar
Pris
7 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6 timmar
Pris
7 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 7 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Att skriva tillsynsbeslut

Tillsyn är ett viktigt styrmedel för att säkerställa att krav som ställs utifrån olika förvaltningslagar följs. Tillsyn bedrivs inom skola, socialtjänst, utifrån miljö- och exploateringslagar, över finansmarknad, penningtvätt med flera rättsområden.

Att skriva välformulerade och välavvägda tillsynsbeslut kräver att man förutom sitt eget rättsområde också behärskar förvaltningsrättens grunder. Kursen ger en överblick över den förvaltningsrätt som träffar tillsynshandläggarens vardag. Kursen innehåller en genomgång av vad som ingår i ett korrekt avfattat tillsynsbeslut, hur man använder sig av viten samt naturligtvis också konkreta skrivtips för "goda" förelägganden" och andra typer av dokument som ingår i tillsynen. Under kursen ges också möjlighet för deltagarna att öva på att skriva beslut och att diskutera egna erfarenheter från arbetet

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

4 september, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till tjänstemän och chefer i stat och kommun som har ansvar för att bedriva tillsyn inom sitt myndighetsuppdrag. Kursen är lämplig både för den som arbetar med tillsyn i en juridisk roll som verksamhetsstöd och för tjänstemän som har andra professionella bakgrunder

Kursinnehåll

  • Tillsyn som styrmedel
  • Överblick av förvaltningsrättens grunder
  • Vad ingår i ett korrekt avfattat tillsynsbeslut?
  • Hur använder man sig av viten?
  • Konkreta skrivtips för "goda" förelägganden"
  • Övningar och diskussioner

Föreläsare

Margaretha Svenning är doktorerad miljörättsjurist och arbetar med miljöprövning av vattenkraft. Margaretha är även lärare i miljörätt vid Lunds universitet samt en flitigt anlitad föreläsare i olika statliga, kommunala och privata utbildningssammanhang. Hon är även författare.

Margarethas styrka är hennes akademiska bakgrund, med forskningsarbete och undervisning, kombinerat med hennes gedigna kunskap av praktiskt miljöarbete. I sitt tidigare arbete vid Länsstyrelsen i Skåne hade Margaretha särskilt ansvar för samråd inför miljöprövning, myndighetsfrågor och bedömningar vid prövning av stora industriverksamheter. Som verksamhetsstöd vid en stor myndighet har Margaretha utvecklat gedigen erfarenhet inom såväl miljöprövning som miljötillsyn, liksom avseende allmänna offentligrättsliga frågor. Hon har arbetat specialiserat med inriktning med naturvårdsjuridik.

Margaretha har även arbetat med ett par större statliga utredningar, som expert inom Seveso III utredningen för försvarsdepartementet, samt med en utredning om allemansrätten för Naturvårdsverkets räkning. Hennes kunskaper inom miljöjuridiken tar sig också uttryck i hennes arbete för ett av våra större juridiska förlag, där hon internetbaserat ger djupgående kommentarer kring frågor i Miljöbalken.

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Att skriva tillsynsbeslut, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights