Amerikansk politik och juridik - i ljuset av presidentvalet

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
3 timmar
Pris
4 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
3 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
3 timmar
Pris
4 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
3 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 4 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Amerikansk politik och juridik - i ljuset av presidentvalet

I november avgörs det amerikanska presidentvalet. Kommer den erfarne men ålderstigne Joe Biden att få förnyat förtroende eller kommer den kontroversielle Donald Trump efter fyra års uppehåll att återvända till posten? Som världens mest inflytelserika ekonomi är valutgången av stor global betydelse, och under tiden fram till valdagen kommer medier över hela världen att intensivt bevaka processen och dess utgång.

För att kunna navigera i det politiska landskapet har det alltid varit viktigt att även ha viss förståelse för det amerikanska rättssystemet. Utformningen av valkretsar och utnämningen av partikandidater är två exempel på lagstadgade processer som skiljer sig från det svenska systemet. I 2024 års val kommer både civil- och processrättsliga regler dessutom spela en avgörande roll givet Trumps juridiska utmaningar.  

Under ledning av f.d. journalisten och USA-expertenAndreas Utterström får du under denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska och politiska aspekter av valet. 

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

3 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Riktar sig till advokater, bitr. jurister, jurister, journalister och mediefolk som bevakar det amerikanska presidentvalet och behöver en djupare förståelse för de juridiska och politiska frågor som är relevanta för deras rapportering samt alla med allmänt intresse för amerikansk politik och juridik som vill förstå de komplexa aspekterna av det amerikanska presidentvalet och dess implikationer

Kursinnehåll

  • De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser.
  • Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv.
  • Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall, en president styra ett land från fängelset?

Föreläsare

Andreas Utterström arbetade i 15 år som journalist, bland annat på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Det var också då intresset för amerikansk politik väcktes. I dag anlitas Andreas regelbundet av Sveriges Radio, SVT och TV4 för att kommentera amerikansk politik. Han har en kandidatexamen i statsvetenskap.

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm

Tid & plats

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Examen, diplom m.m.

I kursen ingår kursmaterial, fika och dryck. Moms tillkommer.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Amerikansk politik och juridik - i ljuset av presidentvalet, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights