Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Vitesklausuler i kommersiella avtal

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Vitesklausuler förekommer sedan lång tid i en rad olika kommersiella avtal samtidigt som den fortfarande är en svårhanterad klausultyp. David Dryselius, jur. dr, som 2019 disputerade på en avhandling av avtalsviten, belyser och reder ut både de vanligaste problemen och hur klausulen kan användas på bästa sätt.

Kursen utgår från en vanlig vitesklausul, och utifrån denna gås en rad olika problem och frågor kring klausulen igenom. Frågorna har till stor del gemensamma nämnare, eftersom de styrs av dispositiva rättsregler. Detta gör i sin tur att parterna själva kan avtala om vitesklausulens innehåll. Men samtidigt kräver detta att parterna från början är medvetna om vilka problem klausulen kan medföra, och att i och med ny praxis från Högsta domstolen måste parterna vara mer noggranna än tidigare. Bilden från underrättspraxis är annars att vitesklausulen handhas slentrianmässigt, eftersom den är så pass vanlig och har förekommit så pass länge, men att det också är på grund av att den används på det sättet som problemen uppstår.

Till vitesklausulen hör också frågor om jämkning. Till skillnad från vad som gäller för det kontraktuella skadeståndet är jämkningsinvändningar förhållandevis vanliga i tvister om viten och de bygger på att gäldenären av olika anledningar menar att det är oskäligt att betala det avtalade vitesbeloppet. I och med att jämkningen av vite ska göras enligt 36 § avtalslagen och eftersom tillämpningsområdet för denna bestämmelse har utökats på senare år innebär det nya svårigheter för parter och domstolar.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

6 februari, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

6 februari, 2025

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Vitesklausuler i kommersiella avtal, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights