Faktaundersökning grundkurs - lär dig utreda kränkande särbehandling

Längd
3 dagar
Pris
25 400 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 december, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Språk
Svenska
Längd
3 dagar
Pris
25 400 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 december, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Språk
Svenska
Från 25 400 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Faktaundersökning

Lär dig en rättssäker metod för utredning av mobbning och kränkande särbehandling på arbetsplatsen!

Utbildningen i faktaundersökning ger kompetens att planera, genomföra och följa upp utredningar av anmälningar, klagomål och liknande gällande utsatthet på arbetet såsom kränkande särbehandling, mobbning, sexuella trakasserier och andra svåra sociala arbetsmiljöproblem. Du lär dig en rättvis och transparent metodik i enlighet med internationell ”best practice” och som följer svensk arbetsmiljölagstiftning. Faktaundersökning med dess grundprinciper är att betrakta som golden standard för att utreda svåra arbetsmiljöärenden.

Beskrivning

I Faktaundersökning grundkurs lär du dig om metoden Faktaundersökning som under mer än 15 års tid har använts för att genomföra utredningar av påståenden om att kränkningar, mobbning, trakasserier eller liknande förekommer på arbetsplatsen. Metodiken och dess principer användes först i engelskt arbetsliv och har sedan lärts ut till långt över 1000 utredare, i bland annat Sverige, Norge, Danmark och Island. Metodiken är både baserad på internationella avtal/internationell lagstiftning liksom anpassad till aktuell svensk arbetsmiljölagstiftning. Metodiken med dess principer om saklighet, replikrätt och rättvis hantering ansluter dessutom fullt ut till de rekommendationer och principer som lyfts fram i de nationella riktlinjerna för hantering av sociala hälsorisker på arbetet – kränkande särbehandling och mobbning, publicerat av Myndigheten för arbetsmiljökunskap i maj 2021.

Med Faktaundersökning får företag och organisationer en enhetlig modell för att förebygga och arbeta med mobbningsproblematik på ett etiskt och juridiskt korrekt sätt.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

18 december, 2023

  • Onlineutbildning
  • Distans
  • Svenska

Målgrupp

Utbildningen passar den som vill kunna genomföra faktaundersökningar, eller som har arbetsmiljöansvar och beställer arbetsmiljöutredningar.
Den kan också vara aktuell för t.ex. huvudskyddsombud eller regionala skyddsombud som konsulteras i frågor om kränkningar. Vanliga deltagare på utbildningen är organisationskonsulter, psykologer, HR-personal, chefer, förtroendevalda, skyddsombud, jurister/advokater, revisorer med flera.

Kursinnehåll

  • Mobbning, ledningsstrategier och konflikter i arbetslivet; ny kunskap och forskning
  • Hur vanligt är det med mobbning och trakasserier i arbetslivet?
  • Vilka orsaker finns bakom mobbning och vad får det för konsekvenser?
  • Hur ska organisationen hantera klagomål på arbetsmiljön?
  • Arbetsmiljölagens bestämmelser, juridiska krav på rutiner och dokumentation
  • Praktisk träning i att samla in information och fakta till utredningen
  • Hur ser ledningens, förtroendevaldas och skyddsombudens roller ut?

Upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, grupparbeten och gemensamma diskussioner och reflektioner, varvat med praktiska övningar där simulering av faktaundersökningar ingår som en del. Kurserna har både svensk- och norsktalande föreläsare.

Bland kursens utbildningsmaterial ingår bland annat boken Faktaundersökning – utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem av Ståle Einarsen, Harald Pedersen, Helge Hoel och Stefan Blomberg, utgiven på Studentlitteratur 2020.

Tid & plats

Investering

25 400 kr/person

30.400 kr/person vid utbildning med internat

Priset är exklusive moms.  Omfattande utbildningsmaterial ingår.

Examen, diplom m.m.

Utbildningen ger goda möjligheter att använda metodiken i din verksamhet. Den är första steget i processen mot att bli certifierad fakta undersökare.

Kursledare

Ståle Einarsen

Ståle Valvatne Einarsen är professor i arbets- och organisationspsykologi vid universitet i Bergen. Han har i mer än 30 år forskat, undervisat och arbetat med fall som rör konflikter, mobbning och trakasserier i arbetslivet. Han är världens mest citerade forskare inom området och har publicerat närmare 200 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter samt är författare och medförfattare till flera böcker, bl.a "Det gode arbeidsmiljø" (2000; 2011, 2021), "Ledelse på godt og vont" (2005, 2015), ”Den dyktige medarbeider” (2005; 2016); "Seksuell trakassering" (1993), "Mobbing og harde personkonflikter" (1994) och "Bullying and harassment in the workplace" (2003, 2011, 2020). Tillsammans med advokat Harald Pedersen, har han även gett ut boken "Håndtering av konflikter og trakasering i arbeidslivet: Jus og Psykologi" (2007, 2017, 2021). Ståle är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Ståle fick 2019 norska psykologförbundets innovationspris for sitt arbete med att utveckla metodik för att förebygga och hantera mobbning och kränkande särbehandling, alltså Faktaundersökningsmetodiken. Ståle är också hedersmedlem i European Academy of Occupational Health Psychology.

Stefan Blomberg

Stefan Blomberg

Stefan Blomberg är forskare och utbildare i eget företag samt på Arbets-och miljömedicin i Linköping och Linköpings universitet. Stefan är en av Sveriges mest erfarna och kunniga personer när det gäller mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier i arbetslivet. Han är författare till boken ”Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder” (2016) och är en omtyckt och flitigt anlitad föreläsare och expert. Under 2017 deltog han tillsammans med Morgan Alling i SVT:s teveserie Morgans Mission. Stefan har varit ordförande i Nationella föreningen för arbets- och organisationspsykologer. Han var också huvudförfattare till de nationella riktlinjerna för hantering av sociala hälsorisker på arbetet som Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK) publicerade 2021. Stefan är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Stefans doktorsavhandling Beware of Non-Supportive Leaders fick i april 2023 pris som årets avhandling på det årliga arbetsmedicinska vårmötet i Stockholm.

Plats:

Stockholm 

Certifikat

Stöd för arbetsmiljöutbildning

Stöd för arbetsmiljöutbildning

Från och med 1 januari 2021 finns ett stöd för arbetsmiljöutbildningar. Här finns utbildningar från godkända arrangörer och ansökan administreras av AFA.

Läs mer om Stöd för arbetsmiljöutbildning

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Faktaundersökning grundkurs - lär dig utreda kränkande särbehandling, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 215 recensioner
Skriv en recension
4/5
Kristina Håkansson
18 sep 2023
Intressant och faktaspäckad

Plussida: Intressant utbildning. Pedagogiskt upplägg. Bra val av utbplats (Näsby slott) God mat och rikligt med mat/frukt etc. Ngt minus: Till viss del språkförbistrin...

Visa mer
4/5
xx
18 sep 2023

Jag hade önskat att Stefan Blomberg höll i fler föreläsningsavsnitt (upplevde honom som erfaren, kunnig och pedagogisk).

5/5
Anneli Gustafsson
18 sep 2023
Faktundersökning

Stefan och Ståle är fantastiska föreläsare med stor och lång erfarenhet.

Arbetsmiljöforum by Metodicum
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

Utbildningarna ges av Arbetsmiljöforum

När människor mår bra på jobbet händer något. Arbetsglädjen tar över och skapar i sig effektivitet och lönsamhet. Hos oss får du kunskap och de rätta verktygen för en hållbar arbetsmiljö. En arbetsplats där alla trivs och utvecklas tillsammans. Med...

Läs mer om Arbetsmiljöforum by Metodicum och visa alla utbildningar.

Highlights