Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-16 av 16 träffar

Enligt den svenska lagstiftningen ansvarar arbetsgivaren för arbetsmiljön på arbetsplatsen i samverkan med sina anställda – allt för att skapa en bra och hälsosam arbetsmiljö. Representanten för de anställda kallas för skyddsombud. Alla företag med minst fem anställda måste ha ett skyddsombud. 

Skyddsombudets roll

Som skyddsombud eller chef har du en viktig roll när det kommer till arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Vad är en sund arbetsmiljö och vad krävs för att vi ska uppnå det? Arbetsmiljölagen ger dig som skyddsombud bland annat rätt att:  

  • få utbildning  
  • ta del av handlingar kring förhållandena i arbetsmiljön  
  • delta vid planering av nya lokaler  
  • begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att få en bra arbetsmiljö  
  • avbryta arbeten som kan leda till allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.  

Skyddsombudet har även rätt att bland annat agera i frågor om arbetsmiljön för inhyrd arbetskraft. Du kan även begära åtgärder om arbetsgivaren inte följer arbetstidslagens bestämmelser om mertid, extra övertid och nödfallsövertid. Det gäller dock bara om arbetstidslagens regler inte ersatts av kollektivavtal.

Utbildning för skyddsombud 

Upplägget och innehållet kan se olika ut beroende på vilken utbildning du väljer att gå. De flesta kurser ger dig en grundläggande arbetsmiljöutbildning med fokus på bland annat arbetsmiljölagen, skyddsombudets roll, skyldigheter och rättigheter samt psykosocial arbetsmiljö. Efter avslutad kurs får du ett certifikat och kan gå vidare till att läsa påbyggnadsutbildningar.  

Du kan även hitta mer nischade utbildningar inom arbetsmiljöarbetet, till exempel mot kemikalielagstiftningen och kemiska produkter. Vissa utbildningar erbjuds även på engelska.  

Alla utbildningar för skyddsombud erbjuds på distans och längden varierar mellan allt ifrån några timmar till två dagar. Målet med att gå en utbildning är att du som skyddsombud ska känna dig trygg i din roll och ha insikt och kunskap om arbetsmiljöarbetet i enlighet med den aktuella lagstiftningen.

Källa: www.av.se (arbetsmiljöverket)

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
KursHuset: Greppbar kunskap i ar...
Företag som överlever har en bra arbetsmiljö

Vi fixar till så att du har ramverket, vi fixar även att innehållet fylls med konkreta och användbara metoder och verktyg. Vi gör hårdtuggade ämnen lättsmälta och nyttiga!

Läs mer
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer