Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Vad är retorik?

Retorik är läran om talekonsten och förmågan att övertyga andra. Att med tal, kroppsspråk, tonläge och energi trollbinda sina åhörare och framföra sitt budskap på ett sätt som ger gehör. Rätt använt är retorik en kraftfull teknik som grundar sig i antikens Grekland där filosofen och vetenskapsmannen Aristoteles myntade de välkända retoriska begreppen ethos = trovärdighet, logos = det logiska resonemanget/argumentationen och pathos = vädjande till människors känslor. Retorik är ett ämne som idag undervisas på flera universitet och högskolor i Sverige.

Vad är en retorikkurs?

En kurs i retorik ger dig praktisk träning i presentationsteknik, retorik och konsten att få din publik att lyssna. Du lär dig att anpassa ditt budskap och förstå hur du bäst kan strukturera en presentation, ett anförande eller ditt tal så att det får önskad effekt. Du kan exempelvis få träna på tonläge, ordval och kroppsspråk för att kunna kommunicera på ett sätt som väcker intresse och engagemang hos lyssnaren.

Varför just retorik för kvinnor?

Trots att Sverige idag räknas som ett av världens mer jämställda länder domineras en stor del av arbetsplatserna i samhället fortfarande av män. Många kvinnor kan där uppleva det som en utmaning att ta för sig, våga ta plats och göra sin röst hörd och respekterad.

Oavsett om du försöker få gehör för dina tankar och åsikter bland kollegor eller arbetsgivare, sitter i förhandling eller ska framföra ett tal, kan en kurs i retorik hjälpa dig som kvinna att förbereda, strukturera och leverera ditt budskap så att andra lyssnar.

Vad innehåller en kurs i retorik för kvinnor?

Tillsammans med en kursledare och med dina kurskamrater, som vanligen utgörs av enbart kvinnor, förenar ni både teori och praktik under kursen. Kursinnehållet kan skilja sig något åt beroende på inriktning och utbildningsarrangör men kursinnehållet i en kurs i retorik för kvinnor kan ofta innehålla:

  • Retorikens grunder
  • Att bemöta och hantera härskartekniker
  • Att strukturera ett dynamiskt framförande
  • Att använda rösten effektfullt
  • Att argumentera för att övertyga
  • Förberedelser och minnestekniker
  • Övervinn scenskräck och rampfeber
  • Träning i att hantera obekväma situationer
  • Kroppsspråk – få ord och kropp att förmedla ditt budskap effektfullt
  • Konsten att skapa rätt intryck från start

Vem bör gå en kurs i retorik för kvinnor?

Du som är kvinna och vill utveckla din förmåga att påverka din omgivning och göra avtryck i de forum du befinner dig har stort utbyte av en retorikkurs. Du får praktiska tips och retoriska verktyg på hur du övertygar under en presentation eller övertalar både män och andra kvinnor om din specifika ståndpunkt. Arbetar du som jurist, säljare, kommunikatör, politiker eller utbildare är det av särskilt stor vikt att du besitter förmågan att ingjuta förtroende och övertyga den du talar med. Där kan en kurs i retorik ge dig de verktyg du behöver för att känna dig trygg och självsäker oavsett situation.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”Vill du prata efter f.d statsmi...
Snacka Snyggt

70 % tackar nej till ett avancemang i karriären om rollen innebär presentationer inför andra. Jag kan tycka att det är sorgligt att tacka nej baserat på rädslor. Därför har jag alltid tackat ja till saker som skrämmer mig, på gott och ont men mest på gott.

Läs mer