Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-11 av 11 träffar

Mer om Vidareutbildning för personlig assistenter

Som personlig assistent har du förmånen att få bekanta dig med många nya människor. Det är ett socialt arbete med olika miljöer. Oftast jobbar du inte på en och samma plats utan befinner dig på de platser där dina brukare finns. Det är på så vis ett omväxlande jobb. Dina arbetsuppgifter är helt beroende på vad din brukare behöver ha stöd med. I vissa fall är det enklare sysslor och sällskap. I andra fall kan de behöva hjälp med mer avancerade sysslor, exempelvis att ansvara för att dela ut medicin till brukaren, eller hjälpa assistansanvändaren att kommunicera med sin omgivning.

Arbetstiderna varierar beroende på din anställning och arbetsgivare. Oftast går assistenten på ett schema där kollegorna växlar mellan de obekväma arbetstiderna. Förutom att ha speciella arbetstider så har du också tystnadsplikt eftersom dina brukare har rätt till ett privatliv.

Det ställer ordentliga krav på dina personliga egenskaper och din kompetens. Du måste vara social, behjälplig och ha ett stort tålamod. Att vara personlig assistent förutsätter inte bara en viss personlighet utan också vissa färdigheter, men många av dessa går att utveckla!

 

Kompetensutveckling för dig som är personlig assistent

Vissa personliga assistenter måste hantera den sociala delen av arbetet tillsammans med ett administrativt ansvar. Vad som redan är ett yrke med många saker att tänka på kan snabbt bli ohanterligt. Om du behöver hjälp att strukturera och förbättra din organiseringsförmåga är en sådan inriktning ett utomordentligt alternativ!

Andra alternativ berör din tidshantering. För att du som personlig assistent ska hinna med allt du måste göra krävs inget kort om en dunderinsats! Med en utbildning som fokuserar på tidsbudgetering får du lära dig att effektivisera din arbetstid.

Eftersom din arbetsplats kan vara någon annans vardagsrum kräver det extra finkänslighet och förståelse över vissa grundläggande regler som till exempel tystnadsplikt. För att navigera snåriga lagar och regler kan det vara en bra idé att gå en kurs för att uppdatera sig inom området. Utöver nya kunskaper som du kan applicera i ditt arbete ger utbildningen dig även chansen att utveckla dig själv professionellt. Vill du få mer ansvar eller ta dig an en chefsroll är det en god idé att lära dig mer om både lagar och regler inom området som hur man leder ett arbetslag.

 

Utbildning för dig som är chef eller arbetsledare för personliga assistenter

Som arbetsledare, grupp- eller teamchef är det ditt jobb att se till att dina anställda får rätt stöd i sitt arbete, delegera arbetsuppgifter och att styra över schemaläggning. Personliga assistenter har en annorlunda arbetsplats jämfört med många andra jobb. Därför skiljer sig ofta de regler och lagar som omger arbetsmiljön något åt från hur det ser ut på exempelvis ett kontor. Det kan därför vara en god idé att gå en anpassad arbetsmiljöutbildning, speciellt utformad för personlig assistans-området. Som arbetsledare eller chef behöver du även allt för ofta insyn i LSS-regler och andra lag- och rättighetsfrågor om dina anställda undrar vad som gäller.

Rollen som arbetsledare inom personlig assistans skiljer sig dock inte helt från vanliga ledarroller. Många av de utbildningar som finns ledarskapsområdet är direkt applicerbara även på din arbetsplats. Är du ny i din chefsroll finns det många utbildningar som kan passa. Behöver du hjälp atthantera konflikter och svåra samtal med medarbetare finns det utbildningar som kan passa.

 

Vanligt förekommande innehåll i personliga assistentutbildningar

Främst riktar sig en majoritet av utbildningarna till redan yrkesverksamma personliga assistenter. Men det finns några alternativ som kan hjälpa dig som vill ta steget in i yrket också, även om fokus primärt ligger på kompetensutveckling. Nedan kan du ta del av det vanligaste innehållet i kompetensutveckling för personliga assistenter.

  • Hantera din arbetstid, prioritera och strukturera.
  • Lagar, regler, rättigheter och förutsättningar för att få personlig assistans.
  • Sätta gränser; hur du säger nej?
  • Etik och ansvar.
  • Vad är hög kvalitet? Vilka krav ställs på dig?
  • Assistans under natten - s.k. vaken natt, jour och beredskap.

Du som har hjälpt så många andra, gör din karriär en tjänst och sök lite professionell assistans med en utbildning i personlig assistans!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Eva bytte karriär till undersköt...
Cady Utbildningar

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Här berättar hon varför Cadys undersköterskeutbildning verkligen passade henne. Läs hela intervjun här!

Läs mer