Utbildning till medicinsk sekreterare

För det administrativa och relationsskapande proffset

Är du van vid att multitaska och drivs av att arbeta med människor? Kanske hälsa och sjukvård är något som ligger dig varmt om hjärtat? Läs en utbildning till medicinsk sekreterare och gör skillnad!
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Hälso- och sjukvårdsbranschen är essentiell för vårt samhälle. Dokumentation och rapportering är därmed livsnödvändigt för branschen och det är här du, medicinska sekreterare kommer in! Med varierande arbetsuppgifter och stort administrativt ansvar är ingen dag den andra lik. För dig som gillar att jobba med människor och är noggrann i ditt arbete, kan möjligtvis en utbildning till medicinsk sekreterare vara något för dig?


Vad innebär det att jobba som medicinsk sekreterare?

Som medicinsk sekreterare ser du till att de administrativa uppgifterna sköts parallellt med arbetet inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Det kan exempelvis vara att föra protokoll vid olika möten och konferenser. Det är viktigt att vara effektiv och lyhörd. Arbetet innefattar även arbete med statistik, budget och personalrapportering där du agerar som kvalitativt stöd för verksamheten. Tillsammans med läkare får du möjlighet att klassificera diagnoser etc., bland annat inom slutenvården.

För dig som du vill studera till medicinsk sekreterare är det viktigt att du är noggrann i ditt arbete. Det är kanske en av de viktigaste egenskaperna då det administrativa arbetet inom hälso- och sjukvården är väldigt viktigt, inte minst för utveckling men också för uppföljning inom vården. Ett intresse för språk kan också vara en fördel då du bland annat kommer att skriva en hel del patientjournaler och dylikt, vilket förutsätter ett korrekt språkbruk.

Hur utbildar jag mig till medicinsk sekreterare?

Att arbeta som medicinsk sekreterare kräver en utbildning, och det är vanligt att man studerar via yrkeshögskola. En yrkeshögskoleutbildning sträcker sig över två år och för att kunna söka in till medicinsk sekreterare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Vissa utbildningar kräver dessutom särskild behörighet i Svenska B/Svenska 2 och Engelska B/Engelska 6. Vill du ha mer information gällande den utbildningen du intresserat dig för, kontakta skolan för att säkerställa att du har rätt behörighet.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Det är ofta möjligt att bli erbjuden jobb på de platser du gjort din LIA-praktik på och många utbildningar erbjuds idag online. Framtidsutsikterna för jobbet som medicinsk sekreterare är goda och behovet inom vård är stort.

Möjligheterna efter avslutad utbildning är många. Som medicinsk sekreterare är arbetsuppgifterna varierande och platser som du kan arbeta på likaså. Exempelvis kan du få jobb på sjukhus, vårdcentraler och inom företagshälsovård. För dig som vill läsa vidare kan du i framtiden komma att arbeta på medicinska forskningsinstitutioner där behovet av sekreterare också är stort.

Till vårdutbildningar

Till administrationsutbildningar

*Källa: Arbetsförmedlingen

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer