Kurser inom familjeterapi

Hjälp familjer komma fram till sina egna lösningar

Familjeterapeuter agerar som förmedlare och aktiva bollplank i olika relationer, för att hjälpa familjer komma fram till sina egna lösningar. Spetsa din karriär med en utbildning i familjeterapi!
Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Som familjeterapeut ska du agera som en förmedlare. Du är ett aktivt bollplank i olika relationer, som ska hjälpa familjer att komma fram till sina egna lösningar. Din roll är på så sätt inte någon som bestämmer eller styr. Du är mer passiv, du ställer frågor och vägleder. Tanken är att du ska hjälpa dina klienter att komma fram till sina egna sanningar. Som ett neutralt parti bidrar du med nya perspektiv.

Jobbet är på många sätt personligt krävande, i och med att du måste medla i många svåra och ytterst personliga situationer! Du behöver vara stark som person och ha förmågan att hantera mycket känslig information. Men rollen kommer också med mycket positivt. Exempelvis när du väl börjar se framsteg och märker att du verkligen gör en skillnad!

Vad kan du jobba som? Olika terapeuttitlar

Du som vill iklä dig någon av rollerna psykoterapeut, psykolog eller psykiatriker behöver en längre mer omfattande utbildning på universitets- eller YH-nivå. Dessa yrken har så kallade ”skyddad yrkestitel” och bara du som erhåller rätt legitimation har tillträde till respektive yrke. Du kan läsa mer om dessa regler på Socialstyrelsens hemsida. Socialstyrelsen är en svensk myndighet som går in under Socialdepartementet.

Generellt för alla andra typer av terapeut finns inga kunskapskrav på vem som får kalla sig ” terapeut”. Var därför noga att du väljer en utbildning som är seriös och ger dig värdefulla kunskaper du faktiskt kan använda.

Vad får du lära dig i en familjeterapeututbildning?

De flesta av utbildningarna vänder sig till dig som redan är utbildad familjeterapeut och söker någon form av fortbildning. Men vissa kurser passar också för dig som är nyfiken på yrket och vill veta mer. Oftast handlar utbildningarna om hur du ska förstå din roll och hur du skapar rätt ton i samtalet. Många utbildningar erbjuder praktiska exempel där du rollspelar i olika samtalssituationer – i kombination med teori.

De flesta utbildningarna är knutna till en fast ort, men det finns några som är tillgängliga på distans genom digitala medel. Allt för att du ska hitta något som passar din vardag!

För dig som är intresserad av terapeutyrket kan vi också rekommendera KBT eller motiverande samtal om du inte hittar något inom just familjeterapeut som passar dina önskemål.

Matnyttigt innehåll från familjeterapeutkurser

Nedan följer några av de vanligaste och viktigaste punkterna ur de tillgängliga utbildningarna.

  • Förmåga att hålla i professionella och rådgivande samtal på både individ- och gruppnivå.
  • Hur du hanterar svåra ämnen och situationer.
  • Vad gäller vid tystnadsplikt?
  • Samtalsteknik.
  • Utvecklas som förmedlare.

Källa: Socialstyrelsen

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Expressas Kommunikationsutbildni...
Expressa Utbildningscenter
Läs mer
Yokhana berättar om hur det är a...

Yokhana Sargezi-Khosroabadi, som studerat till socialpedagog hos Expressa Utbildningscenter, berättar om varför han valde att byta yrke från programmering och byggbranchen till stödpedagog, och om både det utmanande och det roliga med sitt jobb. 

Läs mer
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer