Visa utbildning.se som: Mobil
Sök utbildning
Sök arrangör
ÄmnenVälj ett ämne, t.ex. Juridik
PlatsVälj en plats, t.ex. Lund
Du kan förfina sökningen i nästa steg
Sök utbildning
Sök arrangör
Populära ämnen
Teknik
Ledarskap
Vård
Ekonomi
Arbetsmiljö
Distans
Rikstäckande
Populära platser
Stockholm
Göteborg
Malmö
Örebro
Västerås
Filter & Sortering
Rensa
Sortera efter betygNärmsta startdatumPris (lägst → högst)Pris (högst → lägst)Längd (kort → lång)Längd (lång → kort)
Ämne
Plats
Pris, datum & längd
Utbildningsform
Fler filter
Alla ämnenAlla platserAllaAllaVisa fler filter
Välj ett ämneSök kategori
AdministrationArbetsmiljöBrandskyddBygg & AnläggningCoachingEkonomiFastighetFöreläsareFörsäljningHRHotell & turismHälsaHållbarhetIT & Microsoft OfficeIT AvanceradInköpInredningJuridikKommunikationKundserviceKvalitet & LedningssystemLedarskapLogistikMBAOrganisation / verksamhetPedagogikPersonlig effektivitetPersonlig utvecklingPresentationsteknikProjektledningSeminariumSkönhetSpråkStatistikSäkerhetTeknikTransport & fordonUppdragsutbildningVårdWebbdesign & Layout
Välj en platsVisa alla platser
Distans
Rikstäckande
Populära platser
Stockholm
Göteborg
Malmö
Filtrera på pris, startdatum och längd
Välj prisintervall
När vill du gå utbildningen?
Hur lång ska utbildningen vara?
Visa alla1 Dag eller mindre2-3 Dagar7+ Veckor
Utbildningsform
Välj en utbildningsform
Visa allaOnlineutbildningKorta YH-utbildningarUppdragsutbildningFöretagsanpassad utbildningDistans med träffarÖppen utbildning
Specificera din sökning
Välj Certifiering
ArbetsmiljöBrandskyddByggCoachingLivsmedelMiljö / kvalitet / internrevisionOnlinemarknadsföringProjektledningSäkerhetTeknikVård

Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Populära ämnen

Reportage

Som familjeterapeut ska du agera som en förmedlare. Du är ett aktivt bollplank i olika relationer, som ska hjälpa familjer att komma fram till sina egna lösningar. Din roll är på så sätt inte någon som bestämmer eller styr. Du är mer passiv, du ställer frågor och vägleder. Tanken är att du ska hjälpa dina klienter att komma fram till sina egna sanningar. Som ett neutralt parti bidrar du med nya perspektiv.

Jobbet är på många sätt personligt krävande, i och med att du måste medla i många svåra och ytterst personliga situationer! Du behöver vara stark som person och ha förmågan att hantera mycket känslig information. Men rollen kommer också med mycket positivt. Exempelvis när du väl börjar se framsteg och märker att du verkligen gör en skillnad!

Vad kan du jobba som? Olika terapeuttitlar

Du som vill iklä dig någon av rollerna psykoterapeut, psykolog eller psykiatriker behöver en längre mer omfattande utbildning på universitets- eller YH-nivå. Dessa yrken har så kallade ”skyddad yrkestitel” och bara du som erhåller rätt legitimation har tillträde till respektive yrke. Du kan läsa mer om dessa regler på Socialstyrelsens hemsida. Socialstyrelsen är en svensk myndighet som går in under Socialdepartementet.

Generellt för alla andra typer av terapeut finns inga kunskapskrav på vem som får kalla sig ” terapeut”. Var därför noga att du väljer en utbildning som är seriös och ger dig värdefulla kunskaper du faktiskt kan använda.

Vad får du lära dig i en familjeterapeututbildning?

De flesta av utbildningarna vänder sig till dig som redan är utbildad familjeterapeut och söker någon form av fortbildning. Men vissa kurser passar också för dig som är nyfiken på yrket och vill veta mer. Oftast handlar utbildningarna om hur du ska förstå din roll och hur du skapar rätt ton i samtalet. Många utbildningar erbjuder praktiska exempel där du rollspelar i olika samtalssituationer – i kombination med teori.

De flesta utbildningarna är knutna till en fast ort, men det finns några som är tillgängliga på distans genom digitala medel. Allt för att du ska hitta något som passar din vardag!

För dig som är intresserad av terapeutyrket kan vi också rekommendera KBT eller motiverande samtal om du inte hittar något inom just familjeterapeut som passar dina önskemål.

Matnyttigt innehåll från familjeterapeutkurser

Nedan följer några av de vanligaste och viktigaste punkterna ur de tillgängliga utbildningarna.

  • Förmåga att hålla i professionella och rådgivande samtal på både individ- och gruppnivå.
  • Hur du hanterar svåra ämnen och situationer.
  • Vad gäller vid tystnadsplikt?
  • Samtalsteknik.
  • Utvecklas som förmedlare.

Källa: Socialstyrelsen