Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-16 av 16 träffar

Alla verksamheter är skyldiga, enligt lagen om skydd mot olyckor, att arbeta aktivt och systematiskt med sitt brandskydd. Arbetet med brandskydd kallas även SBA vilket är en förkortning av ”systematiskt brandskyddsarbete”. Det systematiska brandskyddsarbetet innebär bland annat att alla verksamheter behöver ha en utvald brandskyddsansvarig person.

Vad innebär det att vara brandskyddsansvarig?

I det stora hela innebär rollen som brandskyddsansvarig att man ska ha kunskap och förståelse för det ansvar företaget har gällande det systematiska brandskyddsarbetet samtidigt som man ansvarar för att brandskyddsarbetet bedrivs på ett korrekt sätt. Mer detaljerat innebär det att du gör regelbundna kontroller av brandskyddet samt att du ansvarar för att brandskyddsutbildningar genomförs regelbundet för alla medarbetare på arbetsplatsen. Det är alltså den brandskyddsansvariges uppgift att förebygga och förhindra olika typer av bränder.

Vem är brandskyddsansvarig?

I första hand är det verksamhetens ägare som är ytterst ansvarig för att det systematiska brandskyddsarbetet utförs korrekt. Ansvaret för brandskyddet ligger dock både på den som äger en byggnad och på den som nyttjar den, till exempel den som hyr en lokal.

För att bli brandskyddsansvarig behöver du få uppdraget från den som är ytterst ansvarig i verksamheten du arbetar i. Du som får uppdraget kan också vara styrelsemedlem i en bostadsrättsförening till exempel.

Utbildningar för brandskyddsansvariga

För dig som ska eller redan är brandskyddsansvarig kan det vara bra att gå en utbildning för att få den kunskap som behövs för att kunna utföra arbetet på ett korrekt och tryggt sätt. Det finns många olika utbildningar att välja mellan, men de flesta brandskyddsansvarig-utbildningarna brukar se ut på ungefär samma sätt och med liknande upplägg.

Det finns vissa utbildningar som är inriktade på specifika branscher så som till exempel hotellbranschen eller vård och omsorg.

Under en brandskyddsansvarig-utbildning får du bland annat lära dig hur du kan organisera och planera ditt företags brandsäkerhet, till exempel genom handlingsplaner. Du får ofta också lära dig om bland annat:

  • Lagar och myndighetskrav
  • Utrustning och brandsläckningsmetoder
  • Dokumentation
  • Riskanalyser och riskhantering
  • Utbildningsupplägg för medarbetare

Gå en brandskyddsansvarig-utbildning på distans

Det finns flera brandskyddsansvarig-utbildningar som går att läsa på distans. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att resa eller för dig som vill kunna genomföra kursen när det passar dig.

De flesta brandskyddsansvarig-utbildningarna är mellan några timmar till en arbetsdag långa beroende på var och när de genomförs.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨