Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Vidareutbildning för CNC-operatör

Eftersom arbetet har förändrats mycket under den senaste tiden finns det en hel del arbetslösa CNC-operatörer. Kraven på rätt kompetens har ökat i takt med utvecklingen och om du som CNC-operatör inte har uppdaterade och fräscha kunskaper finns risk att du inte är så pass efterfrågad på arbetsmarknaden som du skulle vara.

Vidareutbildning för CNC-operatör

CNC-operatörer arbetar ofta inom trä- eller metallindustrin med att sköta olika slags datorstyrda maskiner för detaljtillverkning och mekanisk bearbetning. Vilken slags arbetsuppgifter du som CNC-operatör har skiljer sig åt beroende på din erfarenhet, din kompetens samt vilka maskiner du arbetar med. Om du som CNC-operatör har kunskap inom exempelvis programmering kan du ofta ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter så som programmering av maskinerna medan CNC-operatörer som saknar denna kunskap ofta arbetar främst med övervakning.

Eftersom arbetet har förändrats mycket under den senaste tiden finns det en hel del arbetslösa CNC-operatörer. Kraven på rätt kompetens har ökat i takt med utvecklingen och om du som CNC-operatör inte har uppdaterade och fräscha kunskaper finns risk att du inte är så pass efterfrågad på arbetsmarknaden som du skulle vara.

Förslag på vidareutbildning för dig som CNC-operatör

Vidareutbildning är ett sätt för CNC-operatörer att öka sina möjligheter att få jobb. Störst möjlighet till jobb har CNC-operatörer som har arbetat med olika slags programmeringsspråk, maskiner samt har kunskap om programmering utifrån CAD/CAM eller ritningar.

CNC-operatörer som har gedigen kompetens efterfrågas inom industrin i större utsträckning. För att öka dina möjligheter till arbete kan du som CNC-operatör välja att vidareutbilda dig inom exempelvis ytterligare programmeringsspråk eller CAD.

På grund av den ökande andelen internationella företag kan det vara positivt att bättra på dina språkkunskaper. Många företag har exempelvis engelska som koncernspråk och om du arbetar eller vill arbeta på ett internationellt företag kan du gynnas av att utveckla dina språkkunskaper ytterligare. Det finns en mängd olika språkkurser att välja bland och undervisningen kan ofta läggas upp för att passa dina önskemål och behov på bästa sätt.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som CNC-operatör har bestämt dig för att satsa på vidareutbildning kan du börja med att diskutera dina möjligheter med din chef. Kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det innebära att din arbetsgivare står för kostnaden för utbildningen eller att du får möjlighet att vara ledig från arbetet för att delta i en utbildning.

För att ta reda på vilken utbildning som passar just dig kan du börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över om det finns något du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken slags utbildning som skulle vara mest positiv för din karriär kan du fråga dina kollegor om de har läst en utbildning som varit extra bra som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass finns det goda möjligheter till jobb för CNC-operatörer både på fem och tio års sikt. Antalet utbildade CNC-operatörer är få och behovet av kompetent arbetskraft kommer att öka. I takt med att allt fler industrier automatiserar sin verksamhet väntas andelen som arbetar med traditionell maskinell bearbetning minska samtidigt som allt fler personer med kunskap om datastyrd produktionsteknik ökar.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: