Jag har blivit uppsagd – vad gör jag?

Att bli uppsagd kan kännas riktigt jobbigt. Men det finns stöd att få för att komma vidare i din karriär. Här går vi igenom vad du bör göra om du blir uppsagd.

Kvinna vid laptop

Om du blir uppsagd från ditt jobb är det bra om du har koll på dina rättigheter och möjligheter, så att du kan ta del av rätt stöd. Hur mycket stöd och ersättning du kan få beror på bland annat hur länge du har jobbat och vilka avtal du omfattas av. 

Skriv in dig hos arbetsförmedlingen

Steg ett är att skriva in dig hos arbetsförmedlingen. Gör det senast den första arbetslösa vardagen och ange att du vill söka ersättning. Steg två är att boka in planeringssamtal med en arbetsförmedlare för att få information och hjälp med att komma vidare med ett nytt jobb eller studier.

Sök ersättning från a-kassan

Efter att du har skrivit in dig hos arbetsförmedlingen och angett att du vill söka ersättning från a-kassan behöver du vända dig till din a-kassa. Logga in på a-kassans webbplats, ansök om ersättning och skicka in ett arbetsgivarintyg.

Om du inte är med i någon a-kassa kan du bli det i samband med att du blir arbetslös och få grundersättning. Grundersättningen gäller också om du varit med i a-kassan kortare än ett år och innebär att du får en lägre summa än om du varit med längre än så. De flesta a-kassor är kopplade till ett fackförbund, men du måste inte vara med i facket för att vara med i a-kassan. Om du vill vara med i en fristående a-kassa kan du vända dig till Alfa-kassan. 

För att få behålla din ersättning behöver du uppfylla vissa krav. Du måste bland annat:

  • söka jobb aktivt
  • delta i möten och planerade aktiviteter med Arbetsförmedlingen
  • skicka in aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad
  • tacka ja om du blir erbjuden ett lämpligt jobb.

För dig som är medlem i facket

Om du är ansluten till en fackförening eller har ett kollektivavtal kan du kontakta ditt fack omgående om du har blivit uppsagd. Från facket kan du få hjälp, stöd och mer information om vad som gäller i just ditt fall. Du kan också få coaching och karriärrådgivning från facket.

För dig som har en inkomstförsäkring

Om du tjänar mer än a-kassetaket kan du ha nytta av en inkomstförsäkring, den fungerar som ett komplement till a-kassan och eventuellt omställningsstöd. Försäkringen ingår ofta om du är medlem i ett fackförbund, men det är också möjligt att teckna en privat inkomstförsäkring hos ett försäkringsbolag. Från a-kassan kan du få upp till 80 procent av din lön, men högst 26 400 kronor per månad före skatt (2022) under en viss period. Genom inkomstförsäkringen kan du få mer än så och ofta under en längre period. Exakt hur mycket du kan få och hur länge beror bland annat på vad du tjänar, hur länge du har jobbat och vilken typ av inkomstförsäkring du har.

För dig som omfattas av en omställningsorganisation

Kolla med din arbetsgivare om den har ett omställningsavtal med en omställningsorganisation. I så fall kan du få ta del av ännu mer stöd. Arbetsgivaren kan ställa vissa krav för att du ska omfattas av avtalet, till exempel att du ska ha varit anställd en viss tid. För att ta del av stödet måste din arbetsgivare, och ibland även du, ansöka om olika typer av stöd. Det kan röra sig om till exempel:

  • ersättning (utöver a-kassan och inkomstförsäkringen)
  • coachning
  • utbildning

Läs mer om omställningsstöd och det nya omställningspaketet

Har allt gått rätt till?

I Sverige finns det lagar som reglerar på vilka grunder du kan bli uppsagd. Om du har en tillsvidareanställning får din arbetsgivare inte säga upp dig godtyckligt, utan det måste finnas saklig grund för uppsägningen. Saklig grund kan vara antingen arbetsbrist eller personliga skäl. 

På vilka grunder kan jag bli uppsagd?

Den vanligaste anledningen till uppsägning är på grund av arbetsbrist. Det kan handla om att arbetsgivaren har gjort en omorganisering där din tjänst inte längre ingår och att du inte har rätt kvalifikationer för att bli omplacerad till en annan tjänst.

Uppsägning på grund av personliga skäl handlar om att du på något sätt inte uppfyllt dina förpliktelser som anställd, till exempel att du misskött ditt arbete eller uppträtt olämpligt för din tjänst. Allvarligare fall kan leda till att du blir avskedad, men då har du inte samma rättigheter som vid uppsägning.

Uppsägningstid

Från dagen du har blivit uppsagd gäller den uppsägningstid som är överenskommet i ditt anställningsavtal eller kollektivavtal. Om det inte finns något avtal gäller lagen om anställningsskydd (LAS). Den säger bland annat att din uppsägningstid inte får vara kortare än en månad. Längden på uppsägningstiden kan bero på hur länge du har varit anställd, men det är vanligt att den är tre månader.

Källor: akademssr.se, unionen.se, vision.se, arbetsformedlingen.se, forsakringskassan.se, regeringen.se

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser