Recept på glada medarbetare

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen och energinivån på arbetsplatsen börjar långsamt sina. Nu är det lätt att ta till det tunga artilleriet i form av läsk, godis och annat smarrigt. Men efter ett snabbt och sockrigt lyckorus följer oftast en ännu större energi-dipp. Vi vill dela med oss av utbildning.se:s bästa och faktiskt ganska nyttiga kl. tre-räddare som garanterat är recept på glada medarbetare!

fika

Klockan närmar sig 15 och energinivån börjar dippa på arbetsplatsen. Det prasslas i lådorna efter den sista chokladbiten och det är frestande att ta till det tunga artilleriet för att boosta energin; läsk, godis och socker i alla former! Men underbart är kort. Den oemotståndliga kanelbullen ger visserligen ett snabbt lyckorus, men lämnar efter sig en än större energi-dipp.

utbildning.se:s tipsar istället här om några av de allra smarrigaste och faktiskt betydligt nyttigare eftermiddagsräddarna. Varsågod! Tre recept på pigga och glada medarbetare. 


kladdkaka

Nyttig kladdkaka

Ingredienser 

2 dl (80g) mandelmjöl
3 msk (15 g) riven kokos
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk honung
3 ägg
8-9 dadlar (ca 105g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C
  2. Smörj en form med löstagbara kanter (18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  4. Mixa ihop dadlar och honung till en slät smet i en matberedare.
  5. Tillsätt ägg och mixa igen.
  6. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten och till sist kokosoljan. Blanda väl och häll sedan i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Testa med att sticka en gaffel eller liknande i. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den ur ugnen! (inte rinnande bara...) Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan gärna in kakan i kylen i en timme, eller servera ljummen.Servera gärna med vispad grädde, kokosgrädde, vaniljvisp eller glass samt färska bär och ev. lite rostade kokosflingor på.

raw snickers

Raw snickers

Botten
1,6 dl valnötter
6 st dadlar
0,8 dl havregryn
1 msk vatten
salt

Kolasås
12 st dadlar
4 msk kokosolja
1.2 dl jordsnötssmör
2 msk agave sirap
1 msk vaniljpulver
salt

Topping
100-150 g mörk choklad (70 %)
jordnötter

Gör så här

  1. Mixa valnötter, havregryn, dadlar och lite salt i en matberedare i cirka 1 minut.
  2. Tillsätt vatten och mixa ytterligare cirka 30 sekunder, smeten ska ha nötklumpar kvar och vara kladdig
  3. Häll över blandningen i fyrkantig bakform, klädd i bakplåtspapper, tryck ut och platta till så smeten är kompakt och ställ in i frysen
  4. Lägg dadlarna i varmt vatten i cirka 10 minuter
  5. Häll ut 2/3 av vattnet, häll i dadlarna och 1/3 av vattnet i matberedaren, mixa tills du får en slät dadelpuré
  6. Häll purén i en kastrull och tillsätt jordnötssmör, kokosolja, agavesirap och vanilj extrakt, rör runt tills smeten är slät
  7. Ta ut botten från frysen och häll över kolasåsen i ett jämt och slätt lager, sätt in i frysen ytterligare två timmar
  8. Ta ut och dela i 10 bitar och sätt in ytterligare cirka 10 minuter
  9. Smält chokladen
  10. Ta ut bitarna från frysen, håll i basen och doppa toppen i chokladen
  11. Sätt tillbaka på bakplåtspappret och toppa direkt med jordnötter (var snabb här eftersom chokladen stelnar) Upprepa för alla bitar!
  12. Sätt in i frysen ytterligare en stund innan servering
  13. Ät och njut!

morotskaksbollar

Morotskaksbollar

Ingredienser

2,5 dl cashewnötter
10 st dadlar
0,5 tsk kardemumma
1 dl finrivna morötter
1 nypa havssalt
1-2 dl kokosflingor

Gör så här

1. Mixa alla ingredienserna utom kokosflingorna i en matberedare
2. Rulla smeten till runda bollar och rulla i kokosflingorna - (blir cirka 12 stycken bollar)
3. Förvara i kylen


Recepten är hämtade från eatnlive.se samt tasty-health.se


Annonser