Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

4 personlighetstyper du möter varje dag (och hur du bäst bemöter dem)

Annonssamarbete med Kurshuset och +Chabro

DISC personlighetsanalys

Jag orkar inte med chefens hets! Varför blir Magnus så nervös vid minsta förändring? Hjälp, vad känslokall hon verkar! Om Petter bara kunde fatta ett beslut någon gång!  Har du också personer i din vardag du blir frustrerad över? Som du bara inte förstår dig på? Hjälpen stavas DISC-analys.

Med verktyget DISC-analys kan du utveckla din egen självkännedom och öka din förståelse för olika personers sätt att interagera med varandra. De allra flesta människor tillhör en eller flera av fyra DISC-profiler: Dominans (röd), Inflytande (gul), Stabilitet (grön) och Konformitet (blå). Men vad skiljer dem åt? Och hur kan du använda dessa kunskaper när du kommunicerar med de specifika personlighetstyperna?

Hitta kurser inom DISC här

Möt Röda Rebecka, Gula Gustav, Gröna Gabriella och Blåa Billy!

DISC analys

Vill du lära dig med om DiSC och hur du kan använda det i din professionella roll?
Certifiera dig med Extended DISC hos Kurshuset!

Gör vårt quiz och ta reda på vilken personlighetsfärg du är!

Personlighetstyperna i detalj

Röda Rebecka

Typiska personlighetsdrag:
Extrovert, handlingskraftig, rättfram, dominant och extremt prestationsinriktad. Jag kan ibland uppfattas som lite bitsk eller hetsig av andra, men det är sällan något personligt, det är bara sådan jag är!

Vad är ditt livsmotto?
Livet är en tävling och jag tänker vinna!

Vad går du igång på?

Kontroll, makt, resultat och effektivitet.

Vad frustrerar dig allra mest?
Att misslyckas. Att behöva ta order från någon annan. När arbetstempot är för långsamt och kollegorna verkar sega. Jag vill ha action och engagemang! Jag blir också obehaglig till mods av alltför känslomässiga personer som plötsligt börjar gråta eller tar saker alltför personligt. Man måste tåla lite kritik ibland!

Hur vill du bli bemött?
Var snabb och effektiv! Håll dig till fakta, inte en massa privata detaljer eller känslor tack.
Utmana mig, bjud gärna på motstånd och våga stå för dina åsikter.
Var rak och säg till mig direkt om något stör dig, hellre än att gå och prata bakom min rygg, jag avskyr skitsnack!

Jobbar ofta:
I ledarpositioner, försäljare, politiker, börsmäklare, elitidrottsman eller liknande resultatorienterade yrkesroller.

Gula Gustav

Typiska personlighetsdrag:
Utåtriktad, verbal, charmig, nyfiken och entusiastisk, en mingelkung på alla fester! Kan vara lite slarvig och självupptagen. Gestikulerar mycket när jag pratar.

Vad är ditt livsmotto?
Livet är en fest och jag är bjuden!

Vad går du igång på?
Känslor och kommunikation, jag tankar energi av mötet med andra människor. Bekräftelse och beröm – både att få och att ge! Jag är passionerad, tycker om omväxling och när det händer något kul!  

Vad frustrerar dig allra mest?
Tysta, slutna miljöer och alltför hårdragna regler. Har svårt för människor som är buttra och ovänliga. Blir frustrerad när någon säger blankt nej till mina fantastiska idéer och bär en underliggande rädsla att bli avvisad. Ensamhet och att känna mig utanför gemenskapen är väldigt svårt för mig.

Hur vill du bli bemött?
Med ett leende! Bjud mig på lunch där du frågar om familjen, om mina känslor eller om vad jag gör på fritiden. Ge mig massa komplimanger och positiv feedback, särskilt om du också vill lägga fram någon kritik, annars tappar jag drivkraft och arbetsglädje. Överraska mig! Följ upp arbetsuppgifter med mig då och då, eftersom saker ibland har en tendens att försvinna i alla intressanta projekt jag har igång.

Jobbar ofta:
Inom kommunikation, försäljning, kundservice, skådespelare, journalist, programledare,reseledare, kreativa yrken, allt där jag kan utvecklas och får vara social med andra människor.

Gröna Gabriella

Typiska personlighetsdrag:
Vänlig och tjänstvillig, en riktig lagspelare. Gör ett noggrant jobb även om jag ibland kan uppfattas som lite väl omständlig. Är tålmodig, lojal och en god lyssnare men också lättsårad och lättstressad. Jag behöver tid och förberedelse eftersom jag är lite försiktig och trygghetssökande, ogillar förändring.

Vad är ditt livsmotto?

En sak i taget!

Vad går du igång på?
Trygghet och säkerhet, behöver tid för att anpassa mig till förändringar. Jag söker långvariga relationer och stabilitet i tillvaron. Goda, meningsfulla samtal över en kopp te.

Vad frustrerar dig allra mest?
Konflikter skyr jag som pesten! Gillar inte heller snabba förändringar eller otydliga instruktioner. Otrygga arbetsförhållanden, situationer som kräver snabba beslut eller hetsiga personer som försöker bestämma över mitt huvud.

Hur vill du bli bemött?
Med tålamod, låt mig få god tid när jag talar eller utför en arbetsuppgift, jag vill alltid få avsluta det jag påbörjat. Med valmöjligheter, lyssna på mina tankar och försök inte pressa fram resultat eller dominera mig. Var alltid lojal och låt mig känna att miljön jag vistas i är stabil och trygg, så blir jag mitt bästa jag.

Jobbar ofta:
Inom vården, polisen, utbildningsbranschen, HR och personalfrågor, ekonomi.

Blåa Billy

Typiska personlighetsdrag:
Plikttrogen, diplomatisk, noggrann, tydlig, kritisk, lite petig. Konservativ och försiktig, kan verka reserverad och introvert. Grundar beslut i fakta och vill att allt jag och andra gör håller hög kvalitet.

Vad är ditt livsmotto?
Hellre rätt än fort!

Vad går du igång på?
Korrekthet! Struktur och fakta. Tydliga regler och klara mål att förhålla mig till. Att minimera risker och lösa problem. Logik och saklighet.

Vad frustrerar dig allra mest?
Osäkerhet och pressade situationer. Tidsbrist och stress. Irrationella personer som fattar beslut grundade på känslor istället för fakta, det gör mig hemskt irriterad och illa till mods.

Hur vill du bli bemött?
Med fakta och tydliga argument. Få utrymme till kritiskt tänkande och tid att få samla på mig fakta innan jag tar ståndpunkt eller formulerar mina åsikter om något. Med ärlighet och respekt
Inte smicker eller överdrivet beröm, men gärna sakligt erkännande för mina arbetsinsatser.

Jobbar ofta:
Som ekonom eller revisor, analytiker, psykolog, forskare, officerare, It.

Hitta kurser inom DISC här

Senast uppdaterad: 01 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

5 tecken på en trist företagskultur

Söker du nytt jobb? Vill du veta om du kommer att trivas på den nya arbetsplatsen? Här är 5 varningstecken på en trist företagskultur att se upp med redan vid första intervjun.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-16

De 11 mest irriterande kontorspersonligheterna

Blir du ibland tokig på dina kollegor? Då är du inte ensam! Det är helt enkelt bara att inse, du kommer aldrig att komma perfekt överens med samtliga personlighetstyper som ryms på ett kontor. Men om du lär dig att identifiera dessa arketyper och hur du bäst bemöter dem, blir de lättare att acceptera. Du kan byta jobb, men dessa 11 kontorspersonligheter kommer du sannolikt aldrig undan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-27

Så blir du mer framgångsrik - Del 4

I utbildning.se:s artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 4: Pia Anderberg på Axel Johson AB, en av Nordens ledande handelskoncerner.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!