Så lyckas du på nya jobbet!

Du landade det nya jobbet du sökte vid årsskiftet. Grattis! Men efter du har uppdaterat din LinkedIn och skrutit för dina vänner, vad gör du sen? Vad behöver du tänka på för att inte bränna ut dig, eller underprestera efter dina lysande intryck? Läs vidare! Vi lovar att du vet precis hur du lyckas på nya jobbet efteråt!

Hantera förväntningarna och skapa rätt förutsättningar med smarta mål. Det är när du bjuder på dig själv som det öppnar upp dina sociala möjligheter. Framför allt; oroa dig inte allt för mycket, det mesta kommer att lösa sig så länge du prioriterar att lära dig, före rädslan att göra fel. 

Du landade det nya jobbet du sökte. Grattis! Men efter att du uppdaterat din LinkedIn-profil och skrutit inför dina vänner, vad gör du sedan? Vad behöver du tänka på för att inte bränna ut dig, eller riskera att underprestera när du väl kickat igång det nya jobbet? Läs vidare så lovar vi att du efter artikeln känner dig mycket tryggare i hur du lyckas på ditt nya jobb!

Hjälp! Det här kan jag inte?

Nej, man kan inte allt från början. Likt en första kyss kan det vara både jobbigt och spännande. Men det viktiga är att du inser att du inte kommer kunna allt från dag ett. Oftast är det mycket att sätta sig in i på en ny arbetsplats och det måste få ta lite tid.

Det är också en bra idé att räkna med att jobbet kommer ta extra mycket energi i början, innan du kommit in i rollen. Balansera därför privatlivet därefter. Ta inte på dig mer än du behöver, tillåt dig själv att landa i den nya vardagen först. Sedan, när jobbet flyter på är det fritt fram att kasta sig in i fritidsprojekt utanför jobbet.

Ingen annan behöver så mycket hjälp?

Dina kollegor har också varit nya och förväntar sig säkerligen att du kommer behöva fråga mycket och ofta innan du kan allt. Tänk då på det gamla uttrycket ”fråga hellre för mycket än för lite”.

Men med det sagt, när någon tar sig tiden att visa dig något, ta anteckningar och se till att du lär dig det så du inte behöver fråga om samma sak fler gånger än nödvändigt. Går det att skriva ner hela processen till något så gör det. Då har du det alltid tillhands, tills du gjort det så många gånger att du kan göra det liksom du borstar tänderna, på automatik.

Jag vet inte vad som förväntas av mig?

Sätt mål! Japp, det har du hört förut. Men det finns dock en anledning till att sådana favoriter dyker upp gång på gång likt en hitlåt på radion - det funkar! Genom att sätta mål och delmål i ditt arbete får du riktmärken att mäta mot. Mål är bra och det känns toppen när du når dem och framförallt kan det hjälpa dig att hantera de förväntningar du känner vila på dina axlar. Be om en stund av chefens tid, ta varsin kopp och sätt lite mål för dig.

Jag vill inte göra fel!

Det finns ingen felfri människa. Hur duktig du än är så finns det alltid utrymme till förbättringar. Alla människor gör misstag! Misstag som vi allra helst inte vill göra när vi är nya på jobbet, men ofta är det ju precis tvärtom, det är då det brukar bli flest. Men istället för att kämpa emot det omöjliga, att vara felfri, försök istället för att sträva efter att jobba noggrant. Tänk en extra gång innan du skickar iväg ett mejl, titta igenom texten du precis skrev eller koden du nyss programmerat.

Jobba metodiskt och var grundlig men stressa inte upp dig genom att tro att du kan förbli felfri. Låt oss annars spräcka den bubblan här och nu, du kommer att göra misstag. Men genom att acceptera det och vara noggrann istället för spänd kommer du att göra betydligt färre!

Ingen tycker om mig!

Det gör de alldeles säkert! Men i början på ett nytt jobb kan det vara bra att känna av stämningen. Hur är personerna på din nya arbetsplats och hur skiljer de sig mot dina tidigare kollegor? Det kan vara ganska stor skillnad från företag till företag, speciellt om du jobbar offentligt och byter till privat eller vice versa. Se till att du följer företagets kutym. Om det finns en dress code så följ den. Om det firas med champagne vid kvartalsmål, var med och skåla även om du bara dricker vatten.

Det viktiga är att du bjuder på dig själv. Hälsa på alla du möter i korridoren även om de inte jobbar på din avdelning. Prova att sitta med olika människor på luncherna och berätta att du är ny, vilken avdelning du jobbar på etc. så har du något att inleda konversationer med. Du väljer inte din arbetsgrupp, men du kan välja dina arbetskamrater.

Om du inte brukade vara med på After Work på ditt förra jobb så kan det vara läge att hänga på ut, i alla fall till en början. Det samma gäller luncher utanför jobbet eller om någon bjuder med dig på ett yogapass över lunchen. Så lämna matlådan i kylen och på med yogabrallorna!

Varför valde de mig?

Om du fortfarande tvivlar på dig själv så tänk efter. Hur var rekryteringsprocessen? Säkert var det några steg från att du sökte tjänsten till att du nu sitter inför din första arbetsdag och är lite nervös. Var lugn, för av alla de personer som sökte tjänsten så är du den person de valde! Väldigt få arbetsgivare anställer människor för att de tycker synd om dig – nej, du sitter på den plats du gör för att du är toppen! En känsla som är viktig att du faktiskt bär med stolthet.

Du är med största sannolikhet där för att du är duktig. Så fokusera på det som du är anställd för och var öppen mot dina kollegor och för feedback. Var inte rädd för att göra misstag utan var villig att lära dig. Om du anammar denna inställning kommer du att lyckas på ditt nya jobb, det vågar vi garantera!


Annonser