04 okt 2021

Vidareutbildning för testledare

Vidareutbildning för testledare

När ett nytt datasystem har skapats behöver det testas för att fel och brister ska upptäckas innan lansering. Som testledare består ditt arbete till stor del av att kontrollera de nya systemen. I takt med att datasystemen blir mer komplexa blir testledarens arbetsuppgifter mer avancerade.

Mycket av testledarens arbete består i att planera inför lanseringen av nya datasystem. Eftersom arbetet ofta genomförs i team och testledaren vanligtvis har ett antal underställda testare behöver du ha en god samarbetsförmåga och kunna förstå hur datasystem är uppbyggda.

Förslag på vidareutbildning för dig som testledare

Testledare som vill vidareutbildas kan gynnas av att läsa exempelvis projektledning. Det finns flera olika slags projektledningskurser på allt från grundläggande till avancerad nivå. För testledare som vill få ett bevis på sin kompetens går det att läsa en certifieringsgrundande utbildning.

Att fila på sina ledaregenskaper kan vara bra för testledare. Du kan välja att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs fokuserad på exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Om du nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats finns ledarskapsutbildningar som riktar sig mot just nya chefer. Under en utbildning för nya chefer får du de verktyg och kunskaper du behöver för att växa in i den nya arbetsrollen.

Som testledare har du säkert goda kunskaper inom systemutveckling och programmering. För att bli ännu mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden kan du välja att fördjupa dig inom ett särskilt programmeringsspråk eller bredda dina redan befintliga kunskaper.

Eftersom arbetet som testledare kan vara stressigt är det viktigt att du har de rätta kunskaperna och verktygen för att hantera tidsintensiva perioder på jobbet. Om du känner att du skulle kunna bli ännu bättre på att hantera stress eller hjälpa stressade kollegor kan en utbildning inom stresshantering eller personlig effektivitet passa dig.  

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som testledare har bestämt dig för att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

När du funderar över vilken utbildning du ska välja bör du fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra om dina kollegor har tips och råd. Kanske har de läst en utbildning som varit bra som de tror skulle kunna passa även dig. Dina kollegor kan också hjälpa dig att ta reda på vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer testledare att möta en god arbetsmarknad både på fem och på tio års sikt. Efterfrågan av kompetenta testledare väntas öka i takt med att många företag producerar digitala tjänster och appar som behöver testas.

För testledare som har gedigen kompetens och en god teknisk förmåga ökar möjligheterna att få jobb. Om du som testledare vill bli ännu mer konkurrenskraftig och ta dig an nya och mer avancerade uppdrag är vidareutbildning en väg att gå.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 04 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom hälsa & sjukvård

Jobbar du inom hälsa och sjukvård och funderar på att gå en kurs för att vidareutbilda dig? Oavsett om du vill utbilda dig för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det en utbildning för dig.  Att navigera i det stora utbildningsutbud som finns idag är däremot inte det lätt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för dig som försäljningschef

För att som försäljningschef fortsätta att utvecklas - både på ett personligt plan och för att förbli attraktiv på arbetsmarkanden även i framtiden - är det viktigt att ständigt fortsätta bygga på och utveckla sin kompetens.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för systemförvaltare

Om du som systemförvaltare siktar mot en ledande befattning på din arbetsplats eller vill ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!