Visa utbildning.se som: Mobil
Brandfarliga Arbeten

Brandfast byter Heta Arbeten mot Brandfarliga Arbeten

Brandfast gör nu övergången från certifikatet ’Heta Arbeten’ till Sveriges Byggindustriers nya utbildning: Brandfarliga Arbeten. Det nya certifikatet kommer motsvara Heta Arbeten, den enda skillnaden är att du som kund nu får fler valmöjligheter.

Sveriges Byggindustrier ligger bakom initiativet att ta fram ett nytt säkerhetscertifikat för dig som jobbar inom industri-, fastighet- och brandskyddsbranschen. Certifikatet kommer kallas: Brandfarliga Arbeten och förhoppningarna är stora. Men kommer Brandfarliga Arbeten att kunna mäta sig med branschens gigant, Heta Arbeten?

Heta Arbeten är ett varumärkesskyddat certifikat som sedan dess tillkomst 1990 har fungerat som en säkerhetsutbildning för att förhindra brand och skador vid arbeten som är speciellt utsatta för brandrisk. Bakom certifikatet står Brandskyddsföreningen som låtit arrangörer och instruktörer som uppfyller deras krav att ansöka om tillstånd att utbilda människor i Heta Arbeten.

Brandfarliga Arbeten

Brandfarliga Arbeten är ett certifikat inom brandsäkerhet precis som Heta Arbeten. Den främsta skillnaden är att certifikatet har en annan upphovsman, Sveriges Byggindustrier tillsammans med SVEBRA, brandföretagens medlemsorganisation. Som med Heta Arbeten uppnår Brandfarliga Arbeten kraven satta av försäkringsbolagen och håller en hög säkerhetsstandard.

Mer om utbildningen

  • Motsvarar liknande kunskaper som en Heta Arbeten utbildning.
  • Lever upp till försäkringsbolagens krav.
  • Certifikatet har en giltighetstid på fem år.
  • Utbildningen kan utföras på en dag (sex och en halvtimme).

Sveriges Byggindustrier vill nu presentera sig som en ny utfärdare på marknaden. Någon som har förtroende för det nya certifikatet är Henrik från företaget Brandfast. Brandfast är nämligen mitt i övergången från Heta Arbeten till Brandfarliga Arbeten. Vi på utbildning.se passar därför på att ställa Henrik och Brandfast några frågor om övergången och certifikatet.

 

Intervju med Henrik Wahlström från Brandfast

Varför har ni valt att byta till Brandfarliga Arbeten?

Fram tills nu har det bara funnits en certifiering via ett kommersiellt utbildningsbolag och dessa har även varumärkesskydd på benämningen "Heta Arbeten" Det är olyckligt att ett bolag har haft monopol på det som är försäkringsbolagens säkerhetsregler för brandfarliga arbeten. 

Detta har gjort att priserna ökat kraftigt och att det varit svårt att påverka innehållet. Men nu har SVEBRA, brandföretagens medlemsorganisation, tillsammans med Sveriges Byggindustrier, tagit fram ett alternativ till Heta Arbeten. Detta till minskade kostnader, mindre administration och en mer branschanpassad utbildning.

Är det någon avsevärd skillnad certifikaten i mellan?

Den främsta skillnaden är att priset för det nya certifikatet är lägre. Kursdeltagaren får en branschanpassad utbildning där även registrering i ID06 kompetensdatabas ingår.

Vilken är den största fördelen som ni ser med övergången?

Det har varit ett monopol förut och vi tror att konkurrens är nyttigt. Således blir det fördelaktigt både för kunden och för oss som håller utbildningen. Något som branschen länge har önskat.

När kommer ni vara klara med övergången till Brandfarliga Arbeten från Heta Arbeten?

Vi är redan igång! Brandfast var först ut på marknaden och håller sedan 22 augusti både öppna kurser och företagsanpassade utbildningar i Brandfarliga Arbeten.

Brandfarliga Arbeten

Senast uppdaterad: 10 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-02-24

5 anledningar till varför du behöver kompetensutveckling

Funderar du på att gå en vidareutbildning men har svårt att motivera dig själv – eller din chef? Vårt hjärta klappar varmt för kompetensutveckling och här är våra 5 starkaste argument till varför vi tycker att just du borde vidareutbilda dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

MBA-stipendiaten Maria Smith om 'ödesfrågan hållbarhet'

Maria vill få lärdom i hur man sätter finansiella siffror på det hela, för att se hur lönsamt det faktiskt är med hållbarhet. Detta så hon kan bevisa det hon tror på, med rätt verktyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!