Att tänka på vid lönesamtalet – Tips till dig som är chef

Hur bör man egentligen tänka som chef inför lönesamtalet? Och hur går man vidare om ingen är nöjd efter samtalets slut? Elisabeth Johansson från fackförbundet Jusek reder ut chefens roll under lönesamtalet.

Att tänka på vid lönesamtalet – tips till chefer

Det finns många saker att tänka på vid lönesamtalet – för både den anställda och för chefen. Att vara väl förberedd är viktigt för att få till ett konstruktivt samtal. Så hur bör man egentligen tänka som chef inför lönesamtalet? Och hur går man vidare om ingen är nöjd efter samtalets slut?

– Det är lätt att hålla ett lönesamtal om medarbetaren presterat bra och det inte finns något att anmärka på. Om medarbetaren inte uppfyllt sina mål är det viktigt att vara tydlig och rak. Sådana situationer kräver att du som chef är ärlig även om det känns obekvämt, menar Elisabeth Johansson, chefsansvarig på fackförbundet Jusek.

Att vara väl förberedd – ett tecken på respekt

– Som chef är det viktigt att våga stå på sig under lönesamtalet, men också att våga erkänna för sig själv att bedömningen ibland kan vara felaktig. Om den anställde inte är nöjd med lönen du presenterat kan det vara bra att boka in ett kort uppföljningsmöte några dagar senare då båda parter har hunnit smälta det hela, menar Elisabeth Johansson.

Ett vanligt fel är att chefen inte är tillräckligt rak och tydlig under lönesamtalet. Om medarbetarna inte förstår varför de inte får den lön de argumenterat för kan de känna en besvikelse och frustration.

– En av de största utmaningarna för chefen inför lönesamtalet är att hitta argument, det räcker inte med att säga att det inte finns pengar att röra sig med. Det allra bästa är om chefen har gjort notiser om den anställdes arbete löpande under året. Om något sådant inte finns får chefen istället försöka tänka tillbaka på vad som blivit gjort, vad som inte blev gjort och varför. Det kan också vara bra att prata med kollegor och kunder och fråga hur de uppfattat medarbetarens arbete. Att som chef vara väl förberedd inför lönesamtalet är ett tecken på respekt, berättar Elisabeth.

Skapa din egen uppfattning

Om du är ny som chef och ska hålla i ditt första lönesamtal med en medarbetare är det viktigt att skapa en egen bild av den anställdes prestationer och inte låta dig färgas av före detta chefers åsikter.

– Det händer att tidigare chefer lägger sig i och talar om vilka medarbetare som förtjänar mer eller mindre löneutveckling. Om du är osäker kan det vara bra att diskutera med exempelvis HR-avdelningen eller titta på tidigare lönestatistik. Det viktigaste är att du som chef skapar dig en egen bild av den aktuella situationen och inte låter dig färgas av andras åsikter, för vissa innebär ett chefsbyte förbättrade arbetsprestationer, menar Elisabeth Johansson.

Skilj på privata och professionella relationer

Att som chef hålla i ett lönesamtal med en kollega som är nära vän kan vara svårt, men personliga relationer får aldrig påverka den lön som sätts. Om chefen har en personlig relation med medarbetaren är det viktigt att vara objektiv och skilja på den privata och den professionella relationen.

– Att ge en medarbetare högre lön endast eftersom denne är vän med chefen är oprofessionellt och sänder ut fel signaler till de övriga medarbetarna. I sådana situationer kan det vara bra att bolla med en mentor eller en utomstående chefskollega, menar Elisabeth Johansson.

Vill du läsa mer om ledarskap? 

Vi har skrivit ihop en matig ledarskapsguide med massor av tips och information för dig som är intresserad av ledarskap. I den kan du läsa om allt från tips för nya chefer till hur du går tillväga för att motiveraa dina medarbetare.

Ta mig till ledarskapsguiden!


Annonser

Du kanske också är intresserad av: