Så blir du mer framgångsrik - Del 4

I utbildning.se:s artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 4: Pia Anderberg på Axel Johson AB, en av Nordens ledande handelskoncerner.

Pia Anderberg karriärtips

Hur når man framgång på jobbet och livet i stort? I utbildning.se:s artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång.


Del 4: Pia Anderberg, direktör för HR och organisationsutveckling på Axel Johnson AB: 

”Sluta tro att du är oersättlig”


Pia, Vad är det första du skulle du rekommendera den som vill nå framgång att göra?

- Se till att ha ett stabilt nätverk av kloka människor omkring dig! Starka personer med mer erfarenhet än du. När jag ställs inför en fråga jag är osäker på lyfter jag ofta luren och bollar frågan med någon jag känner förtroende för. Det är otroligt jobbigt att försöka vinna alla erfarenheter själv, så mitt råd till andra är att vara öppen för att ta emot råd och hjälp från dem som redan vandrat din väg.

- Sedan har jag lärt mig att man inte behöver vara så rädd för att misslyckas! Ett misslyckande kan bli ditt livs bästa lärare på din väg mot framgång.

Vilket misstag ser du andra göra i sin jakt på framgång?

- Att tänka för mycket jag och för lite lag. Jag tror att det är enormt viktigt att vara ödmjuk inför sin roll i en framgångssaga. Det kan vara frestande att tro att bolaget står och faller med dig, men alla medspelare har en viktig funktion att fylla för att ett företag ska kunna nå framgång. Så sluta tro att du är oersättlig, för det är du inte. Otroligt få människor är oersättliga på en arbetsplats.

du har varit entreprenör i över 20 år. Hur tacklar du de upp- och nedgångar som hör till de flesta entreprenörers vardag?

- Visst kan jag känna tvivel ibland, entreprenörens roll är ju ganska ensam och utsatt många gånger. Men jag tror också att den som väljer att vara entreprenör, på något sätt har det i sitt DNA att hela tiden kunna hitta tillbaka till modet och kraften att köra på. Har man inte det, så blir man nog inte entreprenör.

blir framgångsrik


Hur lever du ett balanserat liv, när karriären kräver mycket energi?

Balans är jätteviktigt för mig, och något jag inte alltid varit så bra på tidigare. I början av min karriär lade jag oerhört mycket timmar på jobb och tappade liksom dimensionen i mitt liv. Idag är jag noga med att få in alla de viktigaste faktorerna i schemat som sömn, träning, jobb och umgänge med familj och vänner. Jag har lärt mig att värna mer om min fritid. Det skapar en god livsbalans för mig.


VAD ÖNSKAR DU ATT NÅGON SAGT TILL DIG UNDER DINA FÖRSTA ÅR I ARBETSLIVET?

Att man behöver sätta sina egna prioriteringar, annars kommer andra människor och omständigheter att sätta prioriteringen åt dig. Jag önskar också att jag förstått att jag inte måste ta allt på sådant blodigt allvar. Ett jobb är trots allt bara ett jobb, det handlar sällan om liv och död. Misstag är ibland oundvikliga, men det kommer nya möjligheter och livet är så mycket större än jobbet. Så släpp ner axlarna lite och se upp med att definiera dig själv för mycket utifrån vad du gör. Förr eller senare har all karriär ett naturligt slut och vem är du då?

Läs även: 

Så blir du mer framgångsrik - Del 1 med Örjan, VD på Universal Sony Pictures Home Entertainment AB

Så blir du mer framgångsrik - Del 2 med Lisa Gunnarsson, VD på LinkedIn Nordics

Så blir du mer framgångsrik - Del 3 med Kristofer Björkman, grundare av MyNewsdesk

8 skillnader mellan dig och framgångsrika personer


Tips på kurser

Ny som chef

Produktionsledning

Coachande ledarskap

Styrelseutbildningar för företagsledning


Vill du vara säker på att inte missa våra bästa utbildningstips och inspirerande artiklar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så kommer det direkt till din mail.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: