Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2023
05 sep 2023

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2023

Vad behöver du för att landa projektledartjänsten? utbildning.se har gått igenom ca 1000 platsannonser för att hitta vilka kompetenser som arbetsgivarna suktar efter i hopp om att hjälpa dig i ditt nästa karriärsteg.

Två år har passerat sedan vi senast undersökte vilka kompetenser som är mest eftertraktade hos projektledare. I år fanns det drygt 1100 tjänster utannonserade på arbetsförmedlingen när vi gjorde undersökningen strax efter sommaren. Vad är nytt och vad är etablerat – här kommer listan!

Topplista – 20 heta kompetenser för projektledare 2023

1. Strukturerad 19.5%
2. Trygg 16.3%
3. Driven 15.6%
4. Samarbetsförmåga 11.8%
5. Positiv 11.7%
6. Social 10.9%
7. Flexibel 10.8%
8. Nyfiken 10.5%
9. Lyhörd 9.6%
10. Office- paketet 8.5%
11. Effektiv 7.7%
12. Kreativ 7.6%
13. Ledarskap 7.1%
14. Lösningsorienterad 6.8%
15. Analytisk 6.7%
16. Inspirerande 6.4%
17. Agil 4.2%
18. Strategisk 4.0%
19. Initiativtagande 3.7%
20. Ödmjuk 3.5%Topp 3 – Nu och då

Att vara strukterad och driven fortsätter vara viktiga kompetenser i rollen som projektledare. Båda finns på topp 3 även i år. Strukturerad ligger fortsatt ohotat kvar på första plats som den viktigaste kompetensen. Att vara trygg är däremot en ny kompetens som seglat upp på en andra plats, faktum är att den inte alls återfanns på topp 20 listan 2021. Tidigare låg social bland topp 3 men får i vår nya undersökning nöja sig med plats 6.

Nya kompetenser och förändringar

En av nyheterna på årets lista är lyhörd som återfinns på plats 9. Lösningsorienterad och ödmjuk är också nya, efterfrågade kompetenser som vi återfinner på plats 14 respektive 20. Det finns också en del kompetenser som värderas högre än i tidigare undersökning. Positiv och effektiv är två exempel på sådana kompetenser som tagit några steg upp på listan.

Kompetenserna som tappat något i betydelse i vår undersökning är ledarskap, analytisk och inspirerande. Även om det inte är några drastiska ändringar från tidigare år. Det finns dock kompetenser som försvunnit helt i årets undersökning. Att ha en examen verkar inte vara en kompetens som är uttalad i annonserna i år. Kompetenser i Scrum, att vara resultatinriktad och ansvarsfull är också kompetenser som inte omnämns lika ofta i annonserna.

Arbetsmarknaden

Projektledaryrket är brett och så är även löneintervallerna. Det finns en stor variation mellan branscherna och kompetens och ansvar har stor påverkan på lönen. Marknadslönen för en projektledare ligger mellan 38 500 kr och 60 000 kr enligt Unionens statistik. Tillgången på projektledartjänster spås att vara fortsatt god framöver.

För dig som vill bli projektledare eller utveckla dina kompetenser finns ett stort urval av utbildningar. Det finns alternativ som är branschspecifika men också olika projektledningsmodeller och generella utbildningar att välja bland. Med andra ord är utbildningsalternativen lika breda som arbetsmarknaden och det är lätt att hitta något som kan passa dig.Hitta en projektledarutbildning som passar digOm heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. Vi analyserar de utannonserade tjänsterna på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. Har du några frågor kan du vända dig till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och UnionenSenast uppdaterad: 05 sep 2023
Kristina Lindell
Digital Content Specialist och SEO Outreach Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-04

Heta kompetenser 2016: Viktigaste egenskaperna för projektledare

Hur ska en bra projektledare vara? utbildning.se har granskat över 300 aktuella jobbannonser för projektledarjobb i syfte att kartlägga vilka egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid rekrytering av projektledare. Granskningen visar att utöver erfarenhet, som toppar listan med 89 procent, är teknisk kompetens den viktigaste egenskapen för projektledare i dag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2022

Nu är det dags för HR att få ta del av de hetaste kompetenserna inom branschen för 2022!  Året börjar lida mot sitt slut vilket innebär ett nytt år med nya undersökningar. Men innan året tar slut passar vi på att titta på hur de hetaste kompetenserna inom HR har sett ut under 2022.  Vad säger årets undersökning jämfört med undersökningen vi gjorde 2021?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-19

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2023

Nu är den här! Årets viktigaste lista för dig som söker jobb inom marknadsföring. Vi på utbildning.se har granskat drygt tvåhundra platsannonser inom marknadsföring och landat i en topplista med de mest eftertraktade egenskaperna och kompetenserna som gäller för marknadsförare. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨