Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2023

Vad behöver du för att landa projektledartjänsten? Vi har svaret. I år har utbildning.se återigen granskat utannonserade tjänster på arbetsförmedlingen för att hitta de 20 mest eftertraktade kompetenserna. Nu kan du toppa ditt CV eller välja rätt utbildning för att nå dina karriärmål!

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2023

Vad behöver du för att landa projektledartjänsten? utbildning.se har gått igenom ca 1000 platsannonser för att hitta vilka kompetenser som arbetsgivarna suktar efter i hopp om att hjälpa dig i ditt nästa karriärsteg.

Två år har passerat sedan vi senast undersökte vilka kompetenser som är mest eftertraktade hos projektledare. I år fanns det drygt 1100 tjänster utannonserade på arbetsförmedlingen när vi gjorde undersökningen strax efter sommaren. Vad är nytt och vad är etablerat – här kommer listan!

Topplista – 20 heta kompetenser för projektledare 2023

1. Strukturerad 19.5%
2. Trygg 16.3%
3. Driven 15.6%
4. Samarbetsförmåga 11.8%
5. Positiv 11.7%
6. Social 10.9%
7. Flexibel 10.8%
8. Nyfiken 10.5%
9. Lyhörd 9.6%
10. Office- paketet 8.5%
11. Effektiv 7.7%
12. Kreativ 7.6%
13. Ledarskap 7.1%
14. Lösningsorienterad 6.8%
15. Analytisk 6.7%
16. Inspirerande 6.4%
17. Agil 4.2%
18. Strategisk 4.0%
19. Initiativtagande 3.7%
20. Ödmjuk 3.5%



Topp 3 – Nu och då

Att vara strukterad och driven fortsätter vara viktiga kompetenser i rollen som projektledare. Båda finns på topp 3 även i år. Strukturerad ligger fortsatt ohotat kvar på första plats som den viktigaste kompetensen. Att vara trygg är däremot en ny kompetens som seglat upp på en andra plats, faktum är att den inte alls återfanns på topp 20 listan 2021. Tidigare låg social bland topp 3 men får i vår nya undersökning nöja sig med plats 6.

Nya kompetenser och förändringar

En av nyheterna på årets lista är lyhörd som återfinns på plats 9. Lösningsorienterad och ödmjuk är också nya, efterfrågade kompetenser som vi återfinner på plats 14 respektive 20. Det finns också en del kompetenser som värderas högre än i tidigare undersökning. Positiv och effektiv är två exempel på sådana kompetenser som tagit några steg upp på listan.

Kompetenserna som tappat något i betydelse i vår undersökning är ledarskap, analytisk och inspirerande. Även om det inte är några drastiska ändringar från tidigare år. Det finns dock kompetenser som försvunnit helt i årets undersökning. Att ha en examen verkar inte vara en kompetens som är uttalad i annonserna i år. Kompetenser i Scrum, att vara resultatinriktad och ansvarsfull är också kompetenser som inte omnämns lika ofta i annonserna.

Arbetsmarknaden

Projektledaryrket är brett och så är även löneintervallerna. Det finns en stor variation mellan branscherna och kompetens och ansvar har stor påverkan på lönen. Marknadslönen för en projektledare ligger mellan 38 500 kr och 60 000 kr enligt Unionens statistik. Tillgången på projektledartjänster spås att vara fortsatt god framöver.

För dig som vill bli projektledare eller utveckla dina kompetenser finns ett stort urval av utbildningar. Det finns alternativ som är branschspecifika men också olika projektledningsmodeller och generella utbildningar att välja bland. Med andra ord är utbildningsalternativen lika breda som arbetsmarknaden och det är lätt att hitta något som kan passa dig.



Hitta en projektledarutbildning som passar dig



Om heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. Vi analyserar de utannonserade tjänsterna på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. Har du några frågor kan du vända dig till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och Unionen



Kristina Lindell

Kristina Lindell

Digital Content Specialist och SEO Outreach Specialist (Visa mer)
Kristina Nord arbetar som Digital Content- och SEO Outreach Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att du som besökare enkelt ska hitta oss och få den guidning som du behöver för att hitta rätt kompetensutveckling för just dig. Kristina är ursprungligen från Stockholm, men bor numera på Åland. Hon har en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning från Umeå universitet och en nästan färdig magisterexamen inom samma område. På utbildning.se har hon jobbat sedan 2022. Utöver att skriva själv jobbar Kristina med att se till att så många som möjligt kan ta del av utbildning.se:s artiklar. Dessutom hjälper hon arrangörerna du hittar på sajten att ha uppdaterad och bra information – så att du lättare hittar rätt. Hon drömmer om att få kompetensutveckla sig inom UX. (Mindre)

Om

Kristina Nord arbetar som Digital Content- och SEO Outreach Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att du som besökare enkelt ska hitta oss och få den guidning som du behöver för att hitta rätt kompetensutveckling för just dig. Kristina är ursprungligen från Stockholm, men bor numera på Åland. Hon har en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning från Umeå universitet och en nästan färdig magisterexamen inom samma område. På utbildning.se har hon jobbat sedan 2022. Utöver att skriva själv jobbar Kristina med att se till att så många som möjligt kan ta del av utbildning.se:s artiklar. Dessutom hjälper hon arrangörerna du hittar på sajten att ha uppdaterad och bra information – så att du lättare hittar rätt. Hon drömmer om att få kompetensutveckla sig inom UX.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: