Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2021

Vilka kompetenser bör en projektledare ha? utbildning.se har granskat strax över 1 000 platsannonser för att få fram de mest efterfrågade färdigheterna just nu. Här är listan med de 20 hetaste kompetenserna för projektledare!

Vilka kompetenser bör en projektledare ha? utbildning.se har granskat strax över 1 000 platsannonser för att få fram de mest efterfrågade färdigheterna just nu. Här är listan med de 20 hetaste kompetenserna för projektledare!

Drygt två år har gått sedan utbildning.se presenterade listan över vad arbetsgivare anser är de viktigaste färdigheterna för projektledare. Efter ett kort uppehåll är det dags igen, vilket gör årets lista än mer spännande. Vilka kompetenser är nya? Är det mycket som förändrats under tiden? 1 029 jobbannonser på Arbetsförmedlingen kan inte ha fel – dessa är de viktigaste färdigheterna för dig som projektledare!

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2021

  1. Strukturerad
  2. Driven
  3. Social
  4. Flexibel
  5. Nyfiken
  6. Analytisk
  7. Positiv
  8. Office-paketet
  9. Ledarskap
  10. Examen
  11. Inspirerande
  12. Kreativ
  13. Agil
  14. Initiativtagande
  15. Strategisk
  16. Scrum
  17. Effektiv
  18. Excel
  19. Resultatinriktad
  20. Ansvarsfull

Nu och då

Under 2020 hade Heta kompetenser för projektledare ett uppehåll, årets lista jämförs därför med kompetenserna från 2019. Nya kompetenser som tagit plats på listan är analytisk, ledarskap, scrum och excel. Vi kan även se att några kompetenser som föll bort från listan 2019 gör comeback nu: office-programmen, initiativtagande, resultatinriktad och agil. Anmärkningsvärt är att examen, som tidigare toppat listan, puttats ner till en tiondeplats. Att vara strukturerad, driven och social verkar vara kompetenser som väger tyngre än att ha en examen på pappret. Att vara nyfiken och flexibel väger också tungt. 

Just agil var vi förvånade över försvann från listan 2019. Att det är viktigt för projektledare att kunna arbeta agilt blir dock tydligt då både agil och scrum återfinns bland kompetenserna i år. Agil projektledning handlar kort sagt om att driva projekt på ett mer effektivt sätt genom att arbeta i korta cykler och ha täta avstämningar för att kunna förändra och anpassa projektet under tiden. Scrum är ett ramverk för att arbeta agilt.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Marknadslönen för projektledare ligger mellan 35 000 och 60 000 kronor i månaden, enligt Unionens lönestatistik 2021. Jobb som projektledare finns inom flera olika branscher och lönen påverkas av faktorer som bland andra anställning, projektets omfattning, bransch samt erfarenhet.

För projektledare som är intresserade av utbildning är utbudet brett. Det finns nischade utbildningar inom till exempel byggprojektledning och agil projektledning. Det finns även certifieringsutbildningar för både nybörjare och erfarna projektledare som vill vidareutvecklas.

Om heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. I år har vi gått igenom 1 029 jobbannonser på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna för projektledare 2021. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. Har du några frågor kan du vända dig till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och Unionen


Annonser