Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2021

Vilka kompetenser bör en projektledare ha? utbildning.se har granskat strax över 1 000 platsannonser för att få fram de mest efterfrågade färdigheterna just nu. Här är listan med de 20 hetaste kompetenserna för projektledare!

Drygt två år har gått sedan utbildning.se presenterade listan över vad arbetsgivare anser är de viktigaste färdigheterna för projektledare. Efter ett kort uppehåll är det dags igen, vilket gör årets lista än mer spännande. Vilka kompetenser är nya? Är det mycket som förändrats under tiden? 1 029 jobbannonser på Arbetsförmedlingen kan inte ha fel – dessa är de viktigaste färdigheterna för dig som projektledare!

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2021

 1. Strukturerad
 2. Driven
 3. Social
 4. Flexibel
 5. Nyfiken
 6. Analytisk
 7. Positiv
 8. Office-paketet
 9. Ledarskap
 10. Examen
 11. Inspirerande
 12. Kreativ
 13. Agil
 14. Initiativtagande
 15. Strategisk
 16. Scrum
 17. Effektiv
 18. Excel
 19. Resultatinriktad
 20. Ansvarsfull

Nu och då

Under 2020 hade Heta kompetenser för projektledare ett uppehåll, årets lista jämförs därför med kompetenserna från 2019. Nya kompetenser som tagit plats på listan är analytisk, ledarskap, scrum och excel. Vi kan även se att några kompetenser som föll bort från listan 2019 gör comeback nu: office-programmen, initiativtagande, resultatinriktad och agil. Anmärkningsvärt är att examen, som tidigare toppat listan, puttats ner till en tiondeplats. Att vara strukturerad, driven och social verkar vara kompetenser som väger tyngre än att ha en examen på pappret. Att vara nyfiken och flexibel väger också tungt. 

Just agil var vi förvånade över försvann från listan 2019. Att det är viktigt för projektledare att kunna arbeta agilt blir dock tydligt då både agil och scrum återfinns bland kompetenserna i år. Agil projektledning handlar kort sagt om att driva projekt på ett mer effektivt sätt genom att arbeta i korta cykler och ha täta avstämningar för att kunna förändra och anpassa projektet under tiden. Scrum är ett ramverk för att arbeta agilt.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Marknadslönen för projektledare ligger mellan 35 000 och 60 000 kronor i månaden, enligt Unionens lönestatistik 2021. Jobb som projektledare finns inom flera olika branscher och lönen påverkas av faktorer som bland andra anställning, projektets omfattning, bransch samt erfarenhet.

För projektledare som är intresserade av utbildning är utbudet brett. Det finns nischade utbildningar inom till exempel byggprojektledning och agil projektledning. Det finns även certifieringsutbildningar för både nybörjare och erfarna projektledare som vill vidareutvecklas.

Om heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. I år har vi gått igenom 1 029 jobbannonser på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna för projektledare 2021. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. Har du några frågor kan du vända dig till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och Unionen

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Topp 20: Hetaste kompetenserna för projektledare 2017

Hur ska en bra projektledare vara? utbildning.se har granskat över 300 aktuella jobbannonser för projektledarjobb i syfte att kartlägga vilka egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid rekrytering av projektledare. Den kvalitativa granskningen omfattade totalt 332 aktuella annonser för projektledarjobb. Annonserna gällde projektledarjobb inom IT-branschen, byggbranschen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-02

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2018

  ​Projektledarnas framtid är ljus! utbildning.se har än en gång granskat jobbannonser för att hitta de mest efterfrågade och aktuella egenskaperna hos projektledare. Vi undersökte ca 400 jobbannonser och slutsatsen blev en lista på de 20 hetaste kompetenserna 2018.   I årets lista kan vi se lite kontraster från föregående år. 2018 lista toppas med examen, som motsvarar universitets/högs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!