Visa utbildning.se som: Mobil

Heta kompetenser 2016: Viktigaste egenskaperna för projektledare

Hetaste kompetenserna för projektledare

Hur ska en bra projektledare vara? utbildning.se har granskat över 300 aktuella jobbannonser för projektledarjobb i syfte att kartlägga vilka egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid rekrytering av projektledare.

Granskningen visar att utöver erfarenhet, som toppar listan med 89 procent, är teknisk kompetens den viktigaste egenskapen för projektledare i dag. Tekniskt kunniga projektledare efterfrågas i nästan hälften (43 procent) av annonserna.

Skillnader mellan olika branscher

Anmärkningsvärt är att trots att goda engelskakunskaper är eftertraktat inom samtliga branscher (42 procent) är det betydligt viktigare för IT-projektledare än byggprojektledare att kunna ta sig fram obehindrat på engelska. Hela 86 procent av jobbannonserna för IT-projektledare efterfrågar denna kompetens, i jämförelse med 36 procent av projektledarannonserna inom byggsektorn. Även högskoleutbildning visar sig vara mer eftertraktat för projektledare inom IT-branschen (69 procent) än byggbranschen (34 procent).

1. Erfaren                                                      89 % 
2. Teknisk 43 %
3. Engelsktalande 42 %
4. Högskoleutbildad 35 %
5. Social 26 %
6. Kommunikativ 24 %
7. Strukturerad 23 %
8. Kan hålla budget 20 %
9. Affärsmässig, kreativ                             17 %
10. Agile-kunnig, flexibel 14 %
11. Bra ledare 13 %
12. Strategisk, självgående 12 %
13. Noggrann 11 %
14. Ansvarstagande 10 %
15. Coachande 8 %

Den kvalitativa granskningen omfattade totalt 307 aktuella annonser för projektledarjobb. Annonserna gällde jobb inom allt från IT- och byggbranschen till reklam- och kulturbranschen och inom både privat och offentlig sektor i hela landet.

Heta kompetenser 2016

Granskningen är en del av en större undersökning av aktuella jobbannonser vi på utbildning.se gjort under året, där vi tittat på vilka kompetenser som just nu är de mest efterfrågade för en rad vanliga yrkesroller. Vi har tidigare tagit fram vilka som är de Topp 20 viktigaste kompetenserna vid chefsrekrytering. I nästa del av granskningen presenterar vi de just nu mest efterfrågade kompetenserna för ekonomer

Frågor?

Har du frågor eller vill du ta del av mer statistik kring utbildning och kompetensutveckling – hör av dig till oss på info@utbildning.se

Dags att utveckla din projektledarkompetens? 

» Sök, hitta och jämför kurser inom projektledning här

» Certifierade och diplomerade utbildningar inom projektledning

» Avancerade projektledarutbildningar

» Grundläggande projektledarutbildning

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!