Topp 20: hetaste kompetenserna för ledare 2023

Har du en ledarposition på ditt företag eller funderar du på att utbilda dig till ledare? Då är denna undersökning för dig. Återigen listar vi topp 20 hetaste kompetenserna för ledare, för att hjälpa dig ta reda på vilka kompetenser arbetsgivare eftertraktar. Att arbeta som ledare innebär ansvar men yrket kommer också med många fördelar, exempelvis får du möjligheten att fatta beslut och högre lön ...

Heta kompetenser ledare

Har du en ledarposition på ditt företag eller funderar du på att utbilda dig till ledare? Då är denna undersökning för dig. Återigen listar vi topp 20 hetaste kompetenserna för ledare, för att hjälpa dig ta reda på vilka kompetenser arbetsgivare eftertraktar. Att arbeta som ledare innebär ansvar men yrket kommer också med många fördelar, exempelvis får du möjligheten att fatta beslut och högre lön. Som ledare arbetar du ofta med att hålla ihop en verksamhet genom att leda medarbetarna i rätt riktning. 

Är du nyfiken på vilka kompetenser som toppar listan för ledare? Här kan både du som är nyfiken på att kliva in i rollen som ledare eller du som vill vidareutveckla dina kompetenser ta del av de hetaste kompetenserna för ledare 2023. 

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för ledare 2023

1. Inspirerande                   36,0 %
2. Nyfiken  31,6 % 
3. Driven  25,3 %
4. Pedagogisk  21,1 %
5. Budgetansvar  20,0 %
6. Ansvarsfull  18,5 %
7. Strukturerad  14,0 %
8. Flexibel  14,0 %
9. Positiv  13,6 %
10. Lyhörd  12,5 %
11. Social  11,1 %
12. Strategisk  9,5 %
13. Stresstålig  8,8 %
14. Självständig  8,5 %
15. Resultatinriktad  7,7 %
16. Initiativtagande  7,5 %
17. Problemlösare  7,0 %
18. Analytisk  6,8 %
19. Samarbetsvillig  6,6 %
20. Detaljmedveten  6,0 %

Vi har undersökt 3 174 jobbannonser för chefer och verksamhetsledare inom alla områden för att hitta de 20 mest eftertraktade kompetenserna för ledare 2023. Det samanställda resultatet redogör för de hetaste kompetenserna inom alla yrkeskategorier. 

I årets lista hittar vi flera kompetenser i toppen som även fanns med på förra årets lista, bland annat pedagogisk och inspirerande. Kompetensen inspirerande har klättrat upp på förstaplatsen på 36 procent från förra årets femteplats på 20 procent. Även nyfiken är en kompetens som hamnar högre upp på årets lista med strax över 30 procent.  

I år välkomnar vi kompetensen samarbetsvillig som är ny på listan på plats 19. En kompetens som däremot har lämnat listan är examen, som förra året låg på en andraplats. 

2023 vs 2022 

Vi kan se att arbetsgivarna fortfarande anser att driven och pedagogisk är viktiga kompetenser. Att examen försvunnit från listan tyder på att arbetsgivarna prioriterar andra personliga kompetenser hos en ledare snarare än en examen.  

Vi kan också se att flera kompetenser har tagit sig högre upp på årets lista från förra året, bland annat inspirerande och nyfiken, vilket tyder på att de blivit allt viktigare kompetenser bland ledare. Nyfiken, som förra året låg på åttonde plats på listan, har i år klättrat upp till en andraplats. Inspirerande ligger i år högst upp på listan, vilket visar att inspirerande är det arbetsgivare prioriterar högst hos blivande ledare. 

Arbetsmarknad och lön 

Beroende på vilken bransch du väljer att jobba inom varierar lönen stort. Det är därför svårt att ge en exakt bild av hur arbetsmarknaden ser ut i dagsläget. Enligt statistiska centralbyrån ligger den genomsnittliga lönen för ledare på 30 000–50 000 kr i månaden, och siffran är något högre för chefer. 

Frågor 

Vi på utbildning.se tror att kunskap är det som driver både människor och organisationer framåt. Vi vill erbjuda alla en chans att ta sin kompetensutveckling till en ny nivå. Har du frågor om oss eller våra undersökningar är du alltid välkommen att kontakta oss på info@utbildning.se! 

Källor: SCB & Arbetsförmedlingen 


Annonser

Du kanske också är intresserad av: