Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

kompetensutveckling

Vad är kompetensutveckling?

På utbildning.se kan du som letar kompetensutveckling hitta det du söker. Vi har samlat över 7 000 utbildningar från Sveriges största utbildningsföretag inom de flesta yrkeskategorier. Vill du ha hjälp att hitta rätt utbildning? Kontakta oss via vår utbildningsrådgivning så hjälper vi dig.

Sök bland alla utbildningar här!


Kompetensutveckling – för en bättre karriär

Kompetensutveckling handlar om att utveckla de kunskaper och färdigheter som uppnåtts genom både personlig utveckling och karriär. Bildningen omfattar många typer av lärande – allt från univeritetskurser och kurser på utbildningsföretag till konferenser, mässor och informella möten. Kompetensutveckling kännetecknas ofta av intensivitet och samarbete, helst kopplat till verkliga, tydliga och värdeskapande situationer. Det finns en mängd olika tillvägagångssätt och metoder för just fortbildning, som till exempelvis konsultation, coaching, allmän praxis, lektioner, mentorskap eller reflekterande betraktning.

Idag finns det flertalet definitioner av orden kompetens och kompetensutveckling. En av de vanligaste förklaringarna till orden är att ”kompetens är ett samlingsbegrepp för en individs förmåga att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter”. Denna definition menar alltså kompetensutveckling är de aktiviteter en individ genomför i arbetslivet för att öka dennes förmåga.

Kompetensutveckling för alla

Kompetensutveckling är något väsentligt för alla yrkesverksamma personer samt de som är arbetssökande. Det är även väsentligt för alla företag och organisationer så att medarbetarnas kunskap samt färdigheter ökar. Detta leder till en förbättring inom företaget, men även på det personliga planet. Kompetensutveckling är nödvändigt för att öka kunskaperna och färdigheterna genom certifierade och konsekventa utbildningar inom yrkesområdet. Genom kompetensutveckling boostar man en medarbetares karriär genom exempelvis resor, forskning, workshop, seminarium samt genom arbetet med drivna och erfarna kursledare.

Vem behöver kompetensutveckling?

Ett brett utbud av yrkesverksamma människor, såsom lärare, vårdpersonal, advokater, revisorer och ingenjörer behöver kontinuerlig kompetensutveckling. Personer väljer oftast fortbildning på grund av ett intresse för livslångt lärande, en känsla av moralisk skyldighet att upprätthålla och förbättra yrkeskompetens, för att förbättra karriärutveckling, eller för att hålla sig uppdaterad med ny teknik och nya metoder.

Typer av kompetensutveckling:

  • Fallstudier: fallstudier är en pedagogisk metod som består av att presentera ett fall och ställa eleverna inför ett problem - i rollen som en beslutsfattare.
  • Coaching: fortbildning av en viss färdighet genom att tillhandahålla en process av observation, reflektion och utövande.
  • Lektion: att lösa praktiska dilemman genom deltagande, ofta med andra yrkesgrupper, och tillsammans granska hur verkligheten ser ut.
  • Tekniskt stöd: att hjälpa individer och deras företag till förbättring genom att erbjuda resurser och information, stödja nätverk och förändringsarbete.

Upplägget på utbildning.se

På varje utbildning finns information om innehåll, startdatum, priser med mera. Där har du också möjlighet att beställa hem mer info samt anmäla intresse via oss. Det finns även en hel del redaktionellt innehåll där exempelvis tidigare kursdeltagare har intervjuats och de olika utvärderingarna har sammanställts för att underlätta valet av utbildning.

På utbildning.se kan du hitta över 7 000 utbildningar för kompetensutveckling inom alla branscher och områden. Vi har samlat hundratals utbildningsföretag som har visionen att utbilda alla Sveriges yrkesverksamma. Våra utbildningsföretag erbjuder allt från öppna kurser och företagsanpassade utbildningar till distans- och e-learningkurser. Välj den kursform som passar dig och din organisation bäst. Oavsett om du är VD, byggarbetare, lärare, coach eller HR-chef kan vi på utbildning.se hjälpa dig hitta den kompetensutveckling som just du behöver. Våra utbildningsföretag finns utspridda i större delar av Sverige, och vissa av dem erbjuder dessutom utbildningar utomlands. 

Lycka till med din kompetensutveckling!


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Senast uppdaterad: 12 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-29

PT i ledarskap - om att ha en egen coach

Vilket värde har egentligen en coach för den personliga utvecklingen? I denna artikel möter du personer som beskriver sina erfarenheter av coaching, både människor som haft en coach men också verksamma coacher.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-12

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2018

  ​Projektledarnas framtid är ljus! utbildning.se har än en gång granskat jobbannonser för att hitta de mest efterfrågade och aktuella egenskaperna hos projektledare. Vi undersökte ca 400 jobbannonser och slutsatsen blev en lista på de 20 hetaste kompetenserna 2018.   I årets lista kan vi se lite kontraster från föregående år. 2018 lista toppas med examen, som motsvarar universitets/högs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-28

Topp 20: hetaste kompetenserna för programmerare 2021

Vilka kompetenser är mest eftertraktade för programmerare 2021? Vi på utbildning.se har gått igenom 5 200 platsannonser för att kartlägga de 20 mest efterfrågade kompetenserna. Se hela topplistsan här!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!