Visa utbildning.se som: Mobil
Tre personer som skakar hand

Topp 20: hetaste kompetenserna inom HR 2020

utbildning.se har gjort ännu en undersökning av de mest eftersökta kompetenserna för rekrytering av ny personal inom HR! Totalt har 398 platsannonser granskats för att hitta de egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos personer som vill jobba inom HR 2020.

Till skillnad från förra året toppar en akademisk examen inte listan det här året. Vi kan istället se att om du är strukturerad, driven, social, kommunikativ och trygg som person har du riktigt bra förutsättningar för att få jobbet inom HR. Med det sagt är en eftergymnasial examen inte oviktig och placerar sig fortfarande på den övre halvan av topplistan. Den examen som eftersöks bör vara inom personalvetenskap, beteendevetenskap, lön och arbetsliv eller annat som är relaterat till HR. I många fall kan arbetslivserfarenhet eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant vara likvärdig en akademisk examen.

I många tjänster inom HR ingår arbete med rekrytering via LinkedIn, därför är det ofta bra om du har vana vid sociala medier sedan tidigare, även om det är en kompetens som hamnar utanför topplistan. Däremot ser arbetsgivarna gärna att du har koll på Officepaketet.

Som yrkesverksam inom HR är det i många fall du som utgör en trygg punkt för personalen på företaget. Därför är egenskaper som lyhörd, förtroendeingivande, positiv och trygg viktiga för att du ska matcha profilen som eftersöks. Eftersom du ofta arbetar i ett team är det även viktigt att du är pedagogisk, prestigelös och bra på att samarbeta. Kolla in hela listan för att få en inblick i vad som krävs för tjänsterna inom HR som ligger ute just nu!

Topplista – de 20 mest eftertraktade kompetenserna:

1. Driven  19,8 %
2. Strukturerad 19,6 %
3. Social 19,1 %
4. Kommunikativ  18,8 %
5. Trygg  17,8 %
6. Examen  17,3 %
7. Prestigelös  17,1 %
8. Flexibel  15,8 %
9. Samarbetsförmåga  14,8 %
10. Officepaketet 13,8 %
11. Positiv  13,6 %
12. Ekonomiansvar  11,8 %
13. Kreativ  9,8 %
14. Nyfiken  9,8 %
15. Integritet  9,0 %
16. Lyhörd  8,5 %
17. Strategisk  7,8 %
18. Lösningsorienterad  6,5 %
19. Administrativ  6,3 %
20. Förtroendeingivande  6,0 %

Arbetsmarknaden för HR-personal

Generellt är arbetsmarknaden för HR-personal i Sverige balanserad, det finns ungefär lika många jobb som behöriga personer inom området. Uppsala, Stockholm, Västerbotten och Kronobergs län är de områden där konkurrensen är störst. Geografiskt sett är det lättast att få jobb inom HR i Västernorrland, Västmanland och Södermanland.

Utbildning och lön

Den genomsnittliga lönen för en HR-konsulter, HR-specialister, HR-assistenter och liknande roller är 40 800 kr i månaden. För att utbilda dig till något av dessa yrken är det främst en universitetsutbildning som är aktuell, men även en del YH-utbildningar finns som alternativ. Funderar du på att arbeta inom HR kan du hitta YH- och universitetsutbildningar hos vår systersajt studentum.se. På utbildning.se har vi flera alternativ på HR-utbildningar för dig som redan är yrkesverksam och vill vidareutveckla dig inom fältet!

Heta kompetenser

utbildning.se undersöker ett flertal yrkesgrupper för att kartlägga vilka kompetenser som är hetast hos arbetssökande just nu.

I mitten av februari granskade utbildning.se 398 platsannonser för HR-personal. Undersökningen inkluderade flertalet yrkesroller som: personal- och HR-chefer, HR-specialister, personalutvecklare, HR-assistenter, HR-konsulter och rekryterare. Under 2020 kommer heta kompetenser för bland annat chefer, jurister, ekonomer och lärare att samlas in.

Utbildningar inom HR

Frågor?

Skulle det vara så att ni inte fått nog av oss och våra undersökningar är ni mer än välkomna att kontakta oss på info@utbildning.se!

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån

Senast uppdaterad: 13 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenserna för marknadsförare 2017

utbildning.se har granskat drygt 400 platsannonser inom marknadsföring och PR.Resultatet är dem hetaste kompetenserna som arbetsgivarna eftertraktar just nu.I år toppas listen av: driftighet, social kompetens och kunnighet i sociala medier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-03

KONE möter framtidens tekniska kompetenskrav med egenstartad utbildning

Många branscher lider idag av kompetensbrist. Teknikbranschen är en av många som söker med ljus och lykta efter rätt kompetens, som ibland verkar vara svår att finna. KONE har tagit saken i egna händer och startat sitt alldeles egna lärlingsprogram. Vad har vården, skolan och delar av teknikbranschen gemensamt? Samtliga är branscher som har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!