Topp 20: hetaste kompetenserna för ledare 2024

Är du eller vill du bli chef eller ledare? Här är kompetenserna du ska satsa på att lyfta!

Kvinna vid whiteboard som håller i mobiltelefon

Som ledare på jobbet är du en förebild, en företrädare och en människokännare. Oavsett om du är chef på ett litet företag eller verksamhetsledare på en större myndighet finns en del kompetenser som är extra värdefulla för dig som redan har eller satsar på att få en ledarroll. Därför har vi gjort en undersökning av vilka kompetenser, meriter och egenskaper som arbetsgivare efterfrågar i störst utsträckning. 

I kartläggningen har vi granskat 2 448 jobbannonser för chefer och verksamhetsledare inom alla branscher. Listan ger en övergripande bild av vilka kompetenser som efterfrågas hos ledare, oavsett bransch. 

Topplista: Hetaste kompetenserna för ledare 2024

1. Driven 34,6 %
2. Budgetansvar 24,0 %
3. Pedagogisk 22,3 %
4. Inspirerande 20,5 %
5. Flexibel 19,7 %
6. Ansvarsfull 19,2 %
7. Strukturerad 16,7 %
8. Positiv 15,5 %
9. Nyfiken 14,7 %
10. Strategisk 13,2 %
11. Lyhörd 11,8 %
12. Social 11,2 %
13. Initiativtagande 10,9 %
14. Kreativ 10,9 %
15. Stresstålig 9,4 %
16. Självständig 8,7 %
17. Analytisk 8,3 %
18. Resultatinriktad 7,8 %
19. Problemlösare 7,2 %
20. Detaljmedveten 7,1 %

2023 vs 2024

Nästan alla kompetenser på topplistan i år hittade vi även i undersökningen 2023. Men i ordningen har det hänt lite. Inspirerande, som toppade förra årets lista, har puttats ner till plats fyra. I toppen av årets undersökning hamnar istället driven, som låg på plats tre förra året. 

En del kompetenser har klättrat eller tappat någon enstaka placering. Något mer anmärkningsvärt är att nyfiken har gått från plats två ända ner till plats nio och att samarbetsvillig, som låg på plats 19 förra året, har hamnat precis utanför listan. Istället tar sig kreativ in på årets lista på plats 14. 

Arbetsmarknad och lön 

Ledare och chefer behövs inom alla verksamheter, företag och branscher. Hur arbetsmarknaden ser ut beror till största del på vilken bransch du verkar inom och i vilket led eller på vilken nivå din ledarroll ligger. Medellönerna för ledare och chefer varierar också stort mellan branscherna. Enligt SCB finns det flest branscher där medellönen för ledare och chefer landar inom spannet 60 000 till 70 000 kronor per månad, jämfört med andra intervall. 

Frågor? 

Om du har några frågor eller funderingar om oss på utbildning.se eller fåra undersökningar är du varmt välkommen att kontakta oss på info@utbildning.se!  

Källor: Arbetsförmedlingen, Statistikmyndigheten SCB 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: