Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2020

Heta kompetenser för chefer är äntligen tillbaka! Vi på utbildning.se har återigen grottat ner oss i platsannonser för chefer och verksamhetsledare för att hitta de kompetenser som arbetsgivare spanar mest efter!

Är du chef eller någon som funderar på att söka en chefstjänst? Denna undersökning är i så fall högst relevant för dig! I år har vi analyserat 1 658 platsannonser för chefstjänster. Resultatet kan du se nedan, där vi har sammanställt en lista på de 20 hetaste kompetenserna för chefer och verksamhetsledare 2020. 

På årets lista hittar vi flera kompetenser som platsade på listan även förra året, men vi ser också att några kompetenser intressant nog gjort en comeback från tidigare år. Examen ligger återigen i topp med stabila 46,1 procent, vilket också är en minskning med 1,3 procent i jämförelse med 2019. Ledarskapsförmåga är tillbaka från 2018 års undersökning, och intar här en stark andraplats med hela 43,5 procent. Kompetenser som pedagogisk, driven och inspirerande fortsätter att toppa listan, medan positiv och ansvarsfull tappar ganska många placeringar och övertas av budgetansvar och nykomlingen tydlig. Utöver ledarskapsförmåga och trygg har också stresstålig och social från 2018 års granskning letat sig tillbaka till topplistan. Denna utveckling har samtidigt resulterat i att kompetenser som Office-paketet, analytisk och relationsskapande har försvunnit från listan.

Topplista – Topp 20 hetaste kompetenserna för chefer 2020

1. Examen  

2. Ledarskapsförmåga 

3. Driven 

4. Inspirerande  

5. Budgetansvar

6. Pedagogisk 

7. Trygg   

8. Tydlig 

9. Strukturerad 

10. Kreativ

11. Positiv 

12. Samarbetsförmåga

13. Nyfiken  

14. Social 

15. Lyhörd 

16. Ansvarsfull 

17. Stresstålig 

18. Initiativtagande

19. Strategisk 

20. Resultatinriktad 

46,1 %  

43,5 %

30,5 %

26,8 %

25,7 %

24,7 %

24,4 %

21,5 %

18,1 %

16,9 %

16,5 %

15,8 %

14,8 %

14,3 %

13,8 %

13,3 %

13,1 %

11,8 %

11,2 %

10,5 %

Nu och då 

Det är tydligt att eftergymnasial utbildning är en kompetens som arbetsgivare fortsätter att värdera högt. Att ledarskapsförmåga låg utanför topplistan förra året och tog andraplatsen i år är anmärkningsvärt, och tyder på att arbetsgivare har fått upp ögonen för denna egenskap på nytt. Inspirerande stannar på fjärde plats och blir därmed den enda kompetensen från förra året som behåller sin placering. En intressant utveckling från förra året är att ansvarsfull tappar sin femteplats och halkar ner på sextondeplats. Denna plats tas istället över av budgetansvar, som ökat med 12,7 procent jämfört med 2019.  Spännande är också årets nykomling tydlig som glider in på åttonde plats!

Jämfört med 2019 kan vi se en del förändringar i arbetsgivarnas resonemang vad gäller attraktiva karaktärsdrag, även om flera av dem stannar på listan med annan placering. Det är tydligt att 2020:s arbetsgivare framförallt är på jakt efter utbildade, tydliga och pedagogiska chefer med en naturlig förmåga för stresshantering och ledarskap. 

Arbetsmarknad och löneprognos

Chef och verksamhetsledare är en yrkesroll som sträcker sig över många olika branscher, och det är därför svårt att uppskatta exakt hur arbetsmarknaden ser ut. Covid-19 är i år ytterligare en variabel som behöver beaktas, då den för närvarande påverkar arbetsmarknaden på många sätt. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser kring hur situationen för chefsyrken utvecklar sig. 

Lönen för dig som framtida chef varierar ofta beroende på hur stort ditt ansvar är och vilken yrkesgren du verkar inom. Enligt Statistiska Centralbyrån ligger medellönen för både män och kvinnor någonstans mellan 39 000–50 000 kronor i månaden. Erfarenhet och ledarskapsförmåga betonas ofta som en väg in i yrket, men vår granskning visar även att eftergymnasial utbildning och pedagogisk förmåga fortsätter att vara avgörande för framtida chefsroller.

Heta kompetenser

I år granskade utbildning.se 1 658 annonser för att hitta de 20 mest eftertraktade kompetenserna för chefer och verksamhetsledare 2020. Vi har inte begränsat vår analys till chefsroller inom ett särskilt yrkesområde, utan gjort en övergripande undersökning där annonser för chefer inom såväl privat som offentlig sektor ingår. 

Frågor

Vår vision på utbildning.se är att erbjuda alla som vill en chans att växa och ta sin kompetensutveckling till nästa nivå. Har du frågor om oss eller våra undersökningar är du alltid välkommen att kontakta oss på info@utbildning.se! 

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 24 nov 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2019

Alla chefer och blivande chefer, titta hit! Vi har än en gång kollat över och analyserat de platsannonser som ligger ute för chefer i dagsläget, för att ge er den kompletta topplistan av heta kompetenser! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-08

6 spännande utbildningar du kan läsa på distans

Om du redan har ett heltidsjobb kan det vara svårt att hitta tiden att lära sig något nytt. Att komma iväg på en klassrumsutbildning kanske är rentav omöjligt att få in i schemat. Som tur är finns en enkel lösning för att fortsätta utvecklas – distansutbildningar! Vi på utbildning.se vill tipsa om sex utbildningar du kan läsa helt på distans, i den takt som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-03

Bra kommunikation på arbetsplatsen – Checklista till chefer

Dålig kommunikation på arbetsplatsen kan påverka både medarbetarnas och företagets resultat negativt. Det är viktigt att du som chef kan kommunicera effektivt med dina medarbetare. Här är checklistan du behöver för en bra kommunikation på arbetsplatsen!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!