Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2024

Vi på utbildning.se har samlat de mest eftertraktade färdigheterna för en lärare år 2024 och på listan återfinns både flexibilitet och kreativitet. Läs hela listan här!

För att identifiera de mest efterfrågade färdigheterna bland lärare har vi på utbildning.se återigen granskat 3 000 jobbannonser för lärare med olika specialiseringar. Denna årliga undersökning visar vilka kompetenser, meriter och egenskaper som nämns i större utsträckning. Dessutom ger jämförelsen med föregående års undersökning för lärare en inblick i hur efterfrågan förändras över tid.

Hitta kompetensutveckling för lärare här

En av de största insikterna vi får när vi tittar på årets topplista är att egenskapen strukturerad har gått från att vara den mest eftertraktade egenskapen förra året till att år i rankas som nummer 15. I stället har den bytts ut mot självsäker som enligt vår undersökning i år visar sig vara den hetaste kompetensen för en lärare 2024.

Nytt för i år är också flexibilitet – en egenskap som inte fanns med på förra årets lista. I övrigt är listan sig relativt lik och det är fortsatt eftertraktat om du som är eller ska bli lärare är pedagogisk, samarbetsvillig och inspirerande.

Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för lärare 2024

 1. Självsäker 41,20%
 2. Lärarlegitimation 39,40%
 3. Pedagogisk 30,60%
 4. Flexibel 29,60%
 5. Samarbetsvillig 29,30%
 6. Driven 25,60%
 7. Nyfiken 23,70%
 8. Ansvarsfull 22,30%
 9. Positiv 21,60%
 10. Kreativ 21,00%
 11. Inspirerande 15,60%
 12. Initiativtagande 14,80%
 13. Examen 10,80%
 14. Lyhörd 10,60%
 15. Strukturerad 8,90%

Arbetsmarknaden för lärare

Efterfrågan på lärare är fortsatt hög och du som planerar att utbilda dig eller som vill byta arbetsplats kan räkna med stora till mycket stora möjligheter till jobb både nu och två år framåt.

Lönen för lärare kan skilja sig åt beroende på var i landet du arbetar och om du arbetar på en förskola, grundskola eller gymnasium. Den genomsnittliga lönen för en förskolelärare ligger på 32 500 kronor. En grundskollärare har en genomsnittlig lön på 36 200 kronor och för gymnasielärare ligger lönen på 38 500 kronor.

Heta kompetenser

Varje år utför vi på utbildning.se arbetsmarknadsundersökningar för att kartlägga vilka kompetenser som efterfrågas av arbetsgivare inom olika branscher och yrkesområden. Målet med vår serie heta kompetenser är att du, på ett enkelt sätt, ska få koll på vilka kunskaper som arbetsgivare inom din nuvarande eller framtida bransch letar efter.

Topplistan för 2024 är baserad på 3 316 jobbannonser för lärare i yrkesämnen, förskollärare, grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare och specialpedagoger och övriga universitets- och högskolelärare.

Frågor?

Har du frågor om utbildning.se, artikeln eller våra undersökningar är du alltid välkommen att kontakta oss på info@utbildning.se!

Källa: Arbetsförmedlingen, Statistiska Centralbyrån

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: