Topp 15: hetaste kompetenserna för jurister 2021

Är du nyfiken på vilka kompetenser som krävs för att bli jurist? En jurist löser tvister som kan innefatta en mängd olika problem och använder lagboken som stöd för sina belägg. De fyra vanligaste områden man arbeta inom är arbetsrätt, bolagsrätt, civilrätt samt familjerätt. 

en man som skriver på papper

Är du en person som vill att rättvisa ska skipas och undrar vilka kompetenser som krävs för att bli jurist? En jurist löser tvister som kan innefatta en mängd olika problem och använder lagboken som stöd för sina belägg. I år har vi granskat 266 platsannonser för yrkesbranschen i syfte att ta reda på vilka karaktärsdrag och kunskaper som efterfrågas. Kan du möjligtvis gissa vilka kompetenser som hamnar i topplistan 2021?

Vi på utbildning.se gör årligen en granskning av olika yrkesbranscher för att ta reda på vad som efterfrågas bland arbetsgivarna. Vidare undersöker vi om det har skett några förändringar i jämförelse med tidigare år. Det vi kan utläsa från i fjol är att det var 136 platsannonser som granskades, vilket betyder att det i år har skett en ökning i antalet jobb. Gällande kompetenserna så har det inte varit några markanta förändringar. Vad som är smått överraskande är att examen inte toppar listan utan hamnar först på en tredje plats, vilket är en nedflyttning i jämfört med de senaste två åren. Dock är det värt att nämna att en erhållen juristexamen fortfarande är ett krav för att kunna få arbeta som jurist.

Intressant att se är att pedagogisk klättrar upp från 13,7 procent år 2020 till 18 procent i år och flexibel, som inte platsade på topplistan förra året, hamnar i år på femte plats. Detta kan möjligtvis ha att göra med pågående pandemi som ställer krav på att kunna arbeta mer flexibelt. Egenskaper såsom samarbetsvillig, driven och analytisk är återkommande vilket tyder på att dessa kvalitéer är väldigt önskvärda på arbetsmarknaden. Utifrån detta kan vi dra slutsatsen att arbetsgivarna i högre uträckning verkar värdera personliga egenskaper framför titel och andra praktiska kunskaper.

Topplista: Topp 15 hetaste kompetenserna för jurister 2021

1. Samarbetsvillig             27,8 %
2. Driven 24,8 %
3. Examen   22,9 %
4. Analytisk  19,5 %
5. Flexibel  18,7 %
6. Pedagogisk  18,0 %
7. Nyfiken  14,2 %
8. Social  13,5 %
9. Ansvarsfull  11,2 %
10. Stresstålig  10,1 %
11. Strukturerad  9,3 %
12. Positiv  8,2 %
13. Initiativtagande  6,3 %
14. Lyhörd  6,0 %
15. Problemlösare  4,8 %

Arbetsmarknad

Likt föregående år ser prognosen ljus ut för nyblivna och framtida jurister de kommande åren. Det råder en stor efterfrågan på jurister i hela landet, både i den privata och offentliga sektorn. Då man ser en upptrappning av antalet sökande juriststudenter uppskattas läget bli mer balanserat under de kommande fem åren. Detta beror givetvis på hur många som avslutar sin utbildning. Trots att vi kan se att antalet jobb ökar så kan pågående pandemi påverka möjligheterna till ett arbete.

Enligt statistik hämtad från Statistiska Centralbyrån tjänar en jurist i genomsnitt mellan 40 000–55 000 kr i månaden. Vilken lön du sedan får påverkas av ett antal faktorer såsom din yrkesroll, tidigare erfarenhet och om du arbetar inom privat eller offentlig sektor. Som tidigare nämnt krävs det att du har en juristexamen för att kunna få arbeta som jurist.

Heta kompetenser

I det här årets undersökning av Heta Kompetenser för jurister har vi på utbildning.se granskat 266 platsannonser som sammanställts i en topplista över de mest önskvärda kompetenserna för jurister.

Frågor

Vi på utbildning.se har som mål att hjälpa alla människor att hitta rätt utbildning och ta sin kompetensutveckling till nya nivåer. Har du frågor om utbildning.se eller våra undersökningar får du gärna kontakta oss på info@utbildning.se!

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser