Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 15: hetaste kompetenserna för jurister 2019

Sommaren ligger runt hörnet men vi kör på ända in i det sista! Vi på utbildning.se har gått igenom 112 annonser för jurister, domare och advokater där vi strävar efter att ge dig de 15 mest framträdande egenskaperna för jurister 2019.

Är du snart klar med din juristutbildning eller överväger du att byta jobb inom snar framtid? Då läser du rätt artikel! Vi på utbildning.se har gjort vårt yttersta för att samla de mest attraktiva egenskaperna för jurister som arbetsgivarna yrkar på.

På tredje plats ser vi detaljmedveten, en kompetens som ofta dyker upp i våra topplistor. Att den rankar så högt som tredje plats talar kanske för arbetsgivarnas önskan om hög noggrannhet i yrket? Examen som vanligtvis toppar listan hamnar den här gången på en andra plats. Föregående år delade examen toppen med årets första plats, driven, som den här gången får stå ensam på pallen. Att vara driven är enligt arbetsgivarna den optimala juristens främsta egenskap 2019.

Topplista – Topp-15 hetaste kompetenserna för jurister 2019

1. Driven  31,3 %
2. Examen  31,3 %
3. Detaljmedveten  26,8 %
4. Samarbetsvillig  25,9 %
5. Social  25,9 %
6. Positiv  21,4 %
7. Nyfiken  18,8 %
8. Pedagogisk  17,9 %
9. Ansvarsfull  17,0 %
10. IT-kunskap  16,1 %
11. Självständig  14,3 %
12. Strukturerad  14,3 %
13. Analytisk  12,5 %
14. Självsäker  12,5 %
15. Integritet  11,6 % 

 

Nu och då

Det kan hända mycket på ett år! Samarbetsvillig har klättrat en placering, lika så har detaljmedveten. Positiv är lika önskvärt som föregående år, men att vara social har stigit hela vägen från en trettonde till en femte plats. Kreativ, stresstålig, initiativtagande och välformulerad lämnar listan. Platserna fylls istället med kompetenser som integritet, självsäker, självständig och förvånande nog IT-kunskaper som kanske annars är givet att juridiska pretendenter i dagsläget erhåller. 

Anledningen till att det skiftar så mycket i den nedre hälften av listan är med största sannolikhet för att urvalet på juristyrken inte är nämnvärt stort. Det gör att små förändringar blir till stora skillnader.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Arbetsmarknaden för jurister håller en lovande balans. Det är liten konkurrens om jobben i stora delar av landet och balans i de större länen, med undantag för Götalands län som också har liten konkurrens om jobben.

Lönen för en jurist snittar på 47 400 kr. Det beror såklart mycket på detaljerna kring din roll, din erfarenhet och vilken organisation du jobbar för. Vägen till yrket går genom högskola och universitet. Vanligtvis ligger juristprogrammen på 270 högskolepoäng vilket resulterar i ca 5 års studier.

Heta kompetenser

Den näst sista veckan i maj påbörjade utbildning.se denna omfattande undersökning kallad Heta kompetenser. Vi gick igenom 112 annonser för jurister, advokater, förvaltningsjurister, domare samt affärs- och företagsjurister för att leverera denna undersökning. Under resten av året kan du förvänta dig kartläggningar av ekonomer, utvecklare, kommunikatörer och projektledare. Spännande tider att komma!

Frågor

utbildning.se gör allt för att främja kunskapsutbyte, vårt mål är att alla som vill ska ha möjligheten att hitta rätt utbildning! Utvecklas med oss och allt som rör kompetensutveckling. Frågor på våra undersökningar eller om oss som verksamhet riktar du hit: info@utbildning.se. Tack och bock för att du är med oss på resan!

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 29 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-11-27

Topp 15: hetaste kompetenserna för jurister 2020

Jurister, se hit! Vi på utbildning.se har än en gång gjort en djupdykning bland platsannonser för jurister för att hitta de mest attraktiva kompetenserna på arbetsmarknaden just nu. Klicka här för att få inblick i årets 15 hetaste kompetenser hos jurister!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-23

Företagen inte redo för GDPR– rusar efter utbildning

GDPR står inför dörren och företagen gör nu sista rycket för att slippa de enorma böter som väntar den som är illa förberedd. Överraskande nog är många företag fortfarande inte redo, endast 22 % av svenska företag tycker sig sitta säkert inför övergången den 25:e maj.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-07-04

Topp 15: hetaste juristkompetenserna 2018

utbildning.se tar för andra året i rad temperaturen på de hetaste kompetenserna för jurister. Är du välformulerad, pedagogisk och social? Sitter du samtidigt på en juristexamen? Då har du alla förutsättningar för att knipa en tjänst som jurist. Följ med oss i årets gallring av de hetaste kompetenserna för jurister 2018.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!