Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2019

Då var det dags igen heta kompetenser är i farten. Denna gång är det säljarna som hamnar under förstoringsglaset då vi tar ansats för att kartlägga de hetaste kompetenserna för säljare 2019. Vi ser en kompetens hoppa från plats tjugo till plats ett, men vilken och varför?

Heta kompetenser säljare 2019

Då var det dags igen, heta kompetenser är i farten. Denna gång är det säljarna som hamnar under förstoringsglaset då vi tar ansats för att kartlägga de hetaste kompetenserna för säljare 2019.

 

Vi ha granskat över 1 800 annonser för tjänster inom sälj, allt för att vi ska kunna skapa en topplista med de egenskaper som arbetsgivarna värderar högst av sina framtida säljare 2019. Det hinner hända en del på ett år och 2018–2019 var inget undantag.

Topplistan består av examen, driven, social, självständig och ansvarsfull – i fallande ordning. En ganska väntad topp fem, men förvånande är examen som går från plats tjugo till plats ett, hur är detta möjligt på bara ett år?

 

Topp 20 hetaste kompetenserna för säljare 2019

 

1. Examen  34,0 %
2. Driven  33,0 %
3. Social  26,9 %
4. Självständig  25,0 %
5. Ansvarsfull  24,4 %
6. Resultatinriktad  24,1 %
7. Servicekänsla  21,5 %
8. Nyfiken  16,2 %
9. Strukturerad  15,1 %
10. Flexibel  13,8 %
11. Samarbetsvillig  11,3 %
12. Lojal  10,4 %
13. Detaljmedveten  8,9 %
14. Stresstålig  7,8 %
15. Lyhörd  6,9 %
16. Pedagogisk  6,9 %
17. Förtroendeingivande   6,7 %
18. Effektiv  6,7 %
19. Relationsskapande  6,0 %
20.Ödmjuk  5,7 %   

Nu och då

Vi ser en stor differens gällande antalet annonser från 2018 till 2019, vilket i detta fall främst beror på Arbetsförmedlingen och hur de strukturerar sin hemsida. Detta förklarar också varför det finns så stora skillnader på årets lista. Exempelvis hamnade examen/utbildning på tjugonde plats 2018, medan det 2019 toppar listan.

Granskar vi hela säljkåren visar det sig att examen fortfarande är att föredra, medan account-manager-tjänsterna och liknande säljroller där efterfrågan är kontinuerligt hög så spelar akademiska meriter mindre roll än personlig lämplighet. Det tyder i alla fall våra stickprov på.

I övrigt står sig listan ganska oförändrad, kompetenser som budgetansvar och stort kontaktnät faller bort eftersom vi kunde vara mindre specifika på yrkesgrupper detta år. Samtidigt som det likväl skulle kunna vara förändringar som skett under året, men en möjlig förklaring från vårt håll.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Snittlönen för en försäljare beror på vilken typ av försäljning du jobbar med. En butikssäljare tjänar sällan lika bra som en etablerad account manager där snittlönen ligger runt 40 000 kronor i månaden.

För att få en ingångsroll som säljare brukar det vara personligheten som väger tyngst, men erfarenhet och utbildning är förstås inget som skadar. Det finns inga rena säljutbildningar på universitetsnivå, då är det bäst att du går ekonomi eller handelsprogram. Det finns dock många privata alternativ på säljutbildningar som kan vara en god grund gör yrket.

Det råder brist på kompetenta och hungriga säljare landet över och Arbetsförmedlingens prognos säger att efterfrågan på säljare kommer fortsätta vara hög även inom de kommande fem åren.

 

Heta kompetenser

Vintern dras sakta över Sverige som en filt av snö och mörker. Låt oss vara ditt ljus i vintermörkret. I slutet av oktober 2019 gick vi igenom 1 862 annonser för säljare. Vår förhoppning är att ge dig en inblick i de hetaste kompetenserna för säljare 2019.

Tidigare i år har vi kikat på projektledare, lärare och chefer för att nämna några yrkesgrupper. Kvar för i år är ingenjörer och kommunikatörer.

 

Frågor

Utbildning.se är din oas i öknen för karriärs- och kompetensutveckling. Vår redaktion jobbar flitigt för att ta fram de mest relevanta undersökningarna och de matnyttigaste artiklarna. Vill du veta mer om hur vi jobbar eller har du frågor kring vårt innehåll? Då kan du rikta dessa till info@utbildning.se.

 

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser