Visa utbildning.se som: Mobil
Heta kompetenser säljare 2019

Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2019

Då var det dags igen, heta kompetenser är i farten. Denna gång är det säljarna som hamnar under förstoringsglaset då vi tar ansats för att kartlägga de hetaste kompetenserna för säljare 2019.

 

Vi ha granskat över 1 800 annonser för tjänster inom sälj, allt för att vi ska kunna skapa en topplista med de egenskaper som arbetsgivarna värderar högst av sina framtida säljare 2019. Det hinner hända en del på ett år och 2018–2019 var inget undantag.

Topplistan består av examen, driven, social, självständig och ansvarsfull – i fallande ordning. En ganska väntad topp fem, men förvånande är examen som går från plats tjugo till plats ett, hur är detta möjligt på bara ett år?

 

Topp 20 hetaste kompetenserna för säljare 2019

 

1. Examen  34,0 %
2. Driven  33,0 %
3. Social  26,9 %
4. Självständig  25,0 %
5. Ansvarsfull  24,4 %
6. Resultatinriktad  24,1 %
7. Servicekänsla  21,5 %
8. Nyfiken  16,2 %
9. Strukturerad  15,1 %
10. Flexibel  13,8 %
11. Samarbetsvillig  11,3 %
12. Lojal  10,4 %
13. Detaljmedveten  8,9 %
14. Stresstålig  7,8 %
15. Lyhörd  6,9 %
16. Pedagogisk  6,9 %
17. Förtroendeingivande   6,7 %
18. Effektiv  6,7 %
19. Relationsskapande  6,0 %
20.Ödmjuk  5,7 %   

Nu och då

Vi ser en stor differens gällande antalet annonser från 2018 till 2019, vilket i detta fall främst beror på Arbetsförmedlingen och hur de strukturerar sin hemsida. Detta förklarar också varför det finns så stora skillnader på årets lista. Exempelvis hamnade examen/utbildning på tjugonde plats 2018, medan det 2019 toppar listan.

Granskar vi hela säljkåren visar det sig att examen fortfarande är att föredra, medan account-manager-tjänsterna och liknande säljroller där efterfrågan är kontinuerligt hög så spelar akademiska meriter mindre roll än personlig lämplighet. Det tyder i alla fall våra stickprov på.

I övrigt står sig listan ganska oförändrad, kompetenser som budgetansvar och stort kontaktnät faller bort eftersom vi kunde vara mindre specifika på yrkesgrupper detta år. Samtidigt som det likväl skulle kunna vara förändringar som skett under året, men en möjlig förklaring från vårt håll.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Snittlönen för en försäljare beror på vilken typ av försäljning du jobbar med. En butikssäljare tjänar sällan lika bra som en etablerad account manager där snittlönen ligger runt 40 000 kronor i månaden.

För att få en ingångsroll som säljare brukar det vara personligheten som väger tyngst, men erfarenhet och utbildning är förstås inget som skadar. Det finns inga rena säljutbildningar på universitetsnivå, då är det bäst att du går ekonomi eller handelsprogram. Det finns dock många privata alternativ på säljutbildningar som kan vara en god grund gör yrket.

Det råder brist på kompetenta och hungriga säljare landet över och Arbetsförmedlingens prognos säger att efterfrågan på säljare kommer fortsätta vara hög även inom de kommande fem åren.

 

Heta kompetenser

Vintern dras sakta över Sverige som en filt av snö och mörker. Låt oss vara ditt ljus i vintermörkret. I slutet av oktober 2019 gick vi igenom 1 862 annonser för säljare. Vår förhoppning är att ge dig en inblick i de hetaste kompetenserna för säljare 2019.

Tidigare i år har vi kikat på projektledare, lärare och chefer för att nämna några yrkesgrupper. Kvar för i år är ingenjörer och kommunikatörer.

 

Frågor

Utbildning.se är din oas i öknen för karriärs- och kompetensutveckling. Vår redaktion jobbar flitigt för att ta fram de mest relevanta undersökningarna och de matnyttigaste artiklarna. Vill du veta mer om hur vi jobbar eller har du frågor kring vårt innehåll? Då kan du rikta dessa till info@utbildning.se.

 

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 08 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenserna för marknadsförare 2017

utbildning.se har granskat drygt 400 platsannonser inom marknadsföring och PR.Resultatet är dem hetaste kompetenserna som arbetsgivarna eftertraktar just nu.I år toppas listen av: driftighet, social kompetens och kunnighet i sociala medier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-27

Därför bör alla utbildas i KBT

Varför är det bra att lära sig om KBT? Vi har pratat med Elizabeth Ekman, Legitimerad Psykoterapeut (KBT), disputerad inom psykologi, KBT, Autismspektrum och ADHD. Elizabeth har hjälpt oss att identifiera sju anledningar till varför alla borde lära sig om KBT, oavsett vem du är eller vad du jobbar med.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!