Visa utbildning.se som: Mobil

Populäraste utbildningarna bland kvinnor respektive män

Stora könsskillnader vid val av vidareutbildning

Utbildningarna som söks av flest kvinnor vs män

Att kvinnor är från Venus och män från Mars är det kanske inte många som skriver under på idag. När det däremot handlar om vad vi vill vidareutbilda oss till, avslöjar aktuell besöksstatistik från utbildning.se tydliga skillnader.

Topplistan nedan visar en sammanställning av de utbildningar som sökts av flest kvinnor respektive män på utbildning.se sedan mars 2015.

Kvinnor

1. Psykoterapi/KBT
2. Personal och HR
3. Vård och omsorg
4. Motiverande samtal
5. Ledarskapsutbildning
6. Hälsa
7. Diplomerad coachutbildning
8. Coaching
9. Kostrådgivning
10. Ekonomi
11. Vidareutbildning sjuksköterska
12. CAD
13. Löneadministratör
14. Fastighetsförvaltning
15. Skyddsombud
16. Offentlig upphandling
17. Projektledning
18. Stresshantering
19. MBA

Män

1. CAD
2. Elbehörighet
3. Motorsågskörkort
4. Ledarskapsutbildning
5. MBA
6. Elektronik
7. Fastighetsförvaltning
8. Teknik
9. Heta arbeten
10. Byggarbetsmiljösamordnare
11. Skyddsombud
12. Bygg
13. Psykoterapi/KBT
14. Personal och HR
15. Transport och fordon
16. Projektledning
17. Försäljning
18. Yrkeskompetensbevis
19. Vård och omsorg

Siffrorna visar att CAD-utbildningar just nu står högst i kurs hos män, medan kvinnor främst söker efter utbildning inom Psykoterapi/KBT. I toppskiktet av de populäraste utbildningarna bland kvinnor hamnar HR och vård. Dessa utbildningar söks även av män, om än inte i lika stor utsträckning. På männens topplista hittar vi istället tekniska utbildningar som elbehörighet och motorsågskörkort.

Jämnast könsfördelning finner vi bland dem som söker ledarskapsutbildning. Även när det kommer till projektledarutbildningar och kurser för skyddsombud är könsfördelningen relativt jämn. Anmärkningsvärt är att vidareutbildning inom ekonomi hamnar på plats 10 bland kvinnor, medan ekonomiutbildningar inte ens finns med på männens lista.

Undersökningen baseras på data från 27 mars 2015 till 30 november 2016. Har du frågor om undersökningen eller är intresserad av annan statistik gällande kompetensutveckling? 

Kontakta Madeleine Lindahl, Kommunikationschef, Tel: 0735 22 62 45.


Senast uppdaterad: 20 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-20

Topp 15: hetaste kompetenserna inom lärare

Då var det dags igen! utbildning.se har granskat 1 998 platsannonser för lärare inom grundskolan och gymnasiet. Antalet tjänster har krympt sedan förra året, men det är fortfarande stor efterfrågan inom yrket. 1998, nej vi menar inte året 98, utan antalet annonser vi har granskat under 2019 års upplaga av heta kompetenser för lärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-29

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-31

5 tips för att hitta rätt i utbildningsdjungeln

Är du på jakt efter utbildning eller kompetensutveckling men har svårt att veta var du ska börja? I den här artikeln delar vi med oss av fem tips som hjälper dig att hitta rätt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!