Visa utbildning.se som: Mobil

Populäraste utbildningarna bland kvinnor respektive män

Stora könsskillnader vid val av vidareutbildning

Utbildningarna som söks av flest kvinnor vs män

Att kvinnor är från Venus och män från Mars är det kanske inte många som skriver under på idag. När det däremot handlar om vad vi vill vidareutbilda oss till, avslöjar aktuell besöksstatistik från utbildning.se tydliga skillnader.

Topplistan nedan visar en sammanställning av de utbildningar som sökts av flest kvinnor respektive män på utbildning.se sedan mars 2015.

Kvinnor

1. Psykoterapi/KBT
2. Personal och HR
3. Vård och omsorg
4. Motiverande samtal
5. Ledarskapsutbildning
6. Hälsa
7. Diplomerad coachutbildning
8. Coaching
9. Kostrådgivning
10. Ekonomi
11. Vidareutbildning sjuksköterska
12. CAD
13. Löneadministratör
14. Fastighetsförvaltning
15. Skyddsombud
16. Offentlig upphandling
17. Projektledning
18. Stresshantering
19. MBA

Män

1. CAD
2. Elbehörighet
3. Motorsågskörkort
4. Ledarskapsutbildning
5. MBA
6. Elektronik
7. Fastighetsförvaltning
8. Teknik
9. Heta arbeten
10. Byggarbetsmiljösamordnare
11. Skyddsombud
12. Bygg
13. Psykoterapi/KBT
14. Personal och HR
15. Transport och fordon
16. Projektledning
17. Försäljning
18. Yrkeskompetensbevis
19. Vård och omsorg

Siffrorna visar att CAD-utbildningar just nu står högst i kurs hos män, medan kvinnor främst söker efter utbildning inom Psykoterapi/KBT. I toppskiktet av de populäraste utbildningarna bland kvinnor hamnar HR och vård. Dessa utbildningar söks även av män, om än inte i lika stor utsträckning. På männens topplista hittar vi istället tekniska utbildningar som elbehörighet och motorsågskörkort.

Jämnast könsfördelning finner vi bland dem som söker ledarskapsutbildning. Även när det kommer till projektledarutbildningar och kurser för skyddsombud är könsfördelningen relativt jämn. Anmärkningsvärt är att vidareutbildning inom ekonomi hamnar på plats 10 bland kvinnor, medan ekonomiutbildningar inte ens finns med på männens lista.

Undersökningen baseras på data från 27 mars 2015 till 30 november 2016. Har du frågor om undersökningen eller är intresserad av annan statistik gällande kompetensutveckling? 

Kontakta Madeleine Lindahl, Kommunikationschef, Tel: 0735 22 62 45.


Senast uppdaterad: 20 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-08-30

De hetaste IT-kunskaperna 2018

I samband med vår årliga kartläggning av de hetaste kompetenserna för systemutvecklare passar vi även på att plocka fram de hetaste programvarukunskaperna för 2018! Vi granskade drygt 3 500 annonser inom IT och systemutveckling. Resultatet är de mest efterfrågade programvarukunskaperna 2018.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-24

Kompetensförsörjning – vad är det, varför behövs det?

Medarbetare behöver ofta kompetensförsörjning för att kunna effektivisera problemlösning, hitta nya sätt att förenkla och förbättra gamla tillvägagångssätt och för att kunna se nya affärsmöjligheter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste IT-kompetenserna 2017

utbildning.se har undersökt över 1 500 aktuella jobbannonser i syfte att kartlägga vilka egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid rekrytering av mjukvaru-, spel- och systemutvecklare. Årets undersökning visar att kunskaper i agila arbetsmetoder är fortsatt eftertraktat av arbetsgivarna. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-27

Därför bör alla utbildas i KBT

Varför är det bra att lära sig om KBT? Vi har pratat med Elizabeth Ekman, Legitimerad Psykoterapeut (KBT), disputerad inom psykologi, KBT, Autismspektrum och ADHD. Elizabeth har hjälpt oss att identifiera sju anledningar till varför alla borde lära sig om KBT, oavsett vem du är eller vad du jobbar med.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-03

KONE möter framtidens tekniska kompetenskrav med egenstartad utbildning

Många branscher lider idag av kompetensbrist. Teknikbranschen är en av många som söker med ljus och lykta efter rätt kompetens, som ibland verkar vara svår att finna. KONE har tagit saken i egna händer och startat sitt alldeles egna lärlingsprogram. Vad har vården, skolan och delar av teknikbranschen gemensamt? Samtliga är branscher som har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!