Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 15: hetaste kompetenserna inom lärare

Heta kompetenser lärare 2019

 

Då var det dags igen! utbildning.se har granskat 1 998 platsannonser för lärare inom grundskolan och gymnasiet. Antalet tjänster har krympt sedan förra året, men det är fortfarande stor efterfrågan inom yrket.

1998, nej vi menar inte året 98, utan antalet annonser vi har granskat under 2019 års upplaga av heta kompetenser för lärare. Precis som föregående år är det lärarlegitimation eller någon form av examen som toppar listan med god marginal. Likt 2018 följs examen av att vara pedagogisk. Vi ser även en nykomling på pallen i form av flexibel, som puttar ner positiv från 2018.

Listan är i stort oförändrad, nästan samtliga kompetenser från förra året återfinns i årets lista. De jämbördes platserna har däremot ändrats. Samarbetsvillig har blivit viktigare än 2018 medan initiativtagande faller bort från topp 15. Lustigt är att sociala medier nästan kvalar in på topp 15 men faller precis utanför med en 16:e plats. Anledningen till att vi inte gjort en topp 20 lista i år är för att kompetenserna längst ner på listan är så få att det inte känns tillräckligt relevant att rapportera dem.

 

Topplista – Topp-15 hetaste kompetenserna för lärare 2019

1. Lärarlegitimation  48,3 %
2. Pedagogisk  27,6 %
3. Flexibel   25,5 %
4. Positiv  25,1 %
5. Samarbetsvillig   24,3 %
6. Kreativ   22,0 %
7. Driven  19,2 %
8. Nyfiken   16,1 %
9. Ansvarsfull  15,8 %
10. Lyhörd   13,4 %
11. Strukturerad  11,4 %
12. Social  9,6 %
13. Inspirerande  8,3 %
14. Ledarskap  7,9 %
15. Tredje språk         7,3 % 

 
Nu och då

Skillnaderna från år till år brukar inte vara så stora, men det första vi märker är att i föregående år (2018) nämndes utbildning, examen eller lärarlegitimation som ett krav i 77 % av annonser. Under 2019 dök det endast upp i knappt hälften, 48,3 %. 

En annan insikt är att även om erfarenhet av sociala medier inte tar sig in på listan så verkar det som att sociala medier blir allt viktigare i många yrken. Även sådana som traditionellt inte haft särskilt mycket användning för mediet. Är det ett tecken på hur mycket sociala medier har blivit integrerat i vår vardag? 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Precis som förra året är det fortfarande hög efterfrågan på lärare, mer så än något annat yrke vi sett. Det är än så länge fritt fram!

Genomsnittslönen för en lärare är mellan 27 000:- till 41 000:- och den skiljer sig något åt mellan de olika landsändarna.

Vägen till läraryrket går genom högre utbildning. Universitet och högskolor landet över erbjuder olika lärarutbildningar med olika inriktningar, för dig som är intresserad av att ta klivet fram till den svarta tavlan.

Heta kompetenser

I slutet av februari högg vi tag i uppgiften att kartlägga de 15 mest eftersökta egenskaperna för lärare i yrkesämnen, speciallärare, gymnasielärare och grundskollärare. Totalt granskades 1 998 annonser för lärare. Detta är en del av vår årliga undersökningsserie Heta kompetenser där vi går igenom ett dussintal av Sveriges mest eftertraktade yrken och kartlägger vilka egenskaper som sticker ut som mest efterfrågade.

I januari undersökte vi HR och under året kommer vi att kika på förskollärare, chefer, projektledning, ekonomer och mycket mer!

Frågor

Vi är kompetensutveckling! För kaxigt, eller faktiskt rimligt med 15 års erfarenhet av att vara Sveriges största plattform för kompetensutveckling? Det får ni avgöra. Vid frågor rörande oss eller våra undersökningar så hänvisar vi er vänligen till info@utbildning.se. Tack för att ni håller oss relevanta!

Senast uppdaterad: 20 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för utvecklare 2019

Vi har rotat oss igenom närmare 2 000 annonser för utvecklare och programmerare. Detta gör vi för att kartlägga de hetaste kompetenserna för utvecklare 2019. Det har hänt en hel del i årets lista jämfört med 2018, delvis på grund av att vi förfinat våra parametrar men också för att rollen som utvecklare verkar gradvis förändras.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-29

Accelerera ditt kollegiala lärande om ledarskap i klassrummet med SFIC-metoden

Vi på utbildning.se har tagit hjälp av konsultföretaget NET Nils-Eric Tedgård för att lära oss mer om kollegialt lärande och SFCI-metoden. Vi vill ge dig de bästa verktygen för att utvecklas i ditt ledarskap i klassrummet och i din pedagogik. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-27

Därför bör alla utbildas i KBT

Varför är det bra att lära sig om KBT? Vi har pratat med Elizabeth Ekman, Legitimerad Psykoterapeut (KBT), disputerad inom psykologi, KBT, Autismspektrum och ADHD. Elizabeth har hjälpt oss att identifiera sju anledningar till varför alla borde lära sig om KBT, oavsett vem du är eller vad du jobbar med.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!