Visa utbildning.se som: Mobil

Motorsåg C

R1 Utbildning
Kort om utbildningen
3 dagar
7 900 - 8 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-06-28 - Höör
Höör
Öppen utbildning
Kommande starter
Höör
8 900 SEK
2021-06-28

Höör
8 900 SEK
2021-10-11
 Motorsåg C

Kursbeskrivning

Den här utbildningen ger dig de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter du behöver för att kunna använda motorsåg på ett säkert sätt. Tyngdpunkten ligger på avancerad trädfällning och nedtagning av fastfällda träd.

Utbildningen ger dig kunskaper för att klara ett säkert arbete med motorsåg vid avancerad fällning, nedtagning av fastfällda träd, samt upparbetning i stormfälld skog. Vi går även igenom hur man använder olika kraftfulla fällhjälpmedel som vinsch, fällriktare och kilar.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Förkunskaper som krävs är motorsågskörkort A och B samt minst 80 timmar praktisk arbete med motorsåg.

Kursinnehåll

Utbildningen syftar till att ge de kunskaper och färdigheter som utöver nivå AB krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg och fällningshjälpmedel vid svåra och riskfyllda arbeten i samband med skogsarbete såsom fällning av svåra träd, nertagning av svårt fastfällda träd och tillvaratagande av vindfällda träd.

  • Kunskaper om gällande säkerhetsbestämmelser vid användning av kedjemotorsåg vid avancerat skogsarbete enligt ovan och de risker som är förknippat med användningen. (genom t.ex. berörda delar i AFS 2012:01)
  • Kunskaper och färdigheter att rekognosera, planera och genomföra trädfällning av ”svåra” träd med god kontroll och säkerhet, liksom att kunna bedöma vad som inte kan/bör göras med motorsåg. God kännedom om vilka möjligheter som finns att öka säkerheten genom att välja lämplig fällmetod/fällredskap samt utnyttja olika typer av åtgärder/säkringar vid särskilt känsliga fällningar som vid ledningar, vägar och hus.
  • Kunskaper och färdigheter att rekognosera, planera och genomföra uppröjning och tillvaratagande av fastfällda träd och träd som skadats genom t.ex. vindfällning och snöbrott med god kontroll och säkerhet, liksom att kunna bedöma vad som inte kan/bör göras med motorsåg. God kännedom om tillgängliga arbetsmetoder. Observera att det i samband med omfattande uppröjningsarbeten av stormfälld skog på normal skogsmark krävs kompletterande utbildning med repetition och instruktioner om aktuella arbetsmetoder och säkerhetsutrustningar.
  • Kunskaper och färdigheter att använda olika kraftfulla fällhjälpmedel som vinsch, fällriktare, flera kilar i bredd och i flera lager.
  • Kunskaper och färdigheter att fälla, kvista och kapa trädstammar och grenar i spänn på ett säkert sätt.

Upplägg

Först dagen är helt teoretisk och avslutas med ett prov. Ta med skyddsutrustning, motorsåg och det material ni tänker använda för genomgång. Denna dagen står vi för all förplägnad. Under rådande Corona pandemi beställer vi mat som levereras till kurslokalen.

Följande dagar är praktiska och genomförs ute i skogen. Kursen avslutas ute i skogen efter genomförda provmoment. Tänk på att ta med egen förplägnad dessa dagar då catering inte fungerar ute i skogen.  

Kursledare

Kursledare är Håkan Månsson.

Håkan

Examen, diplom m.m.

Vid godkänt teoretisk prov och godkända praktiska moment utfärdas ett motorsågskörkort för nivå C

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Motorsåg C, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

R1 Utbildning

R1 Utbildning är ett företag som sysslar med motorsågsutbildning och röjsågsutbildning. Vi har även utbildning på fyrhjuling, så kallat terrängkörkort. Traditionell körkortutbildning på A, AM B, B96, BE samt handledarutbildning (introduktionsutbildning) . Har även möjlighet till utbildning på Heta arbete,...


Läs mer om R1 Utbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

R1 Utbildning

Pumpvägen 2
24393 Höör

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Motorsåg C!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 120 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Motorsåg C från R1 Utbildning, fyll i dina uppgifter: