Budgetering och riskhantering för IT-projekt

Längd
8 veckor
Nästa kurstillfälle
Besked i januari 2024 se detaljer
Utbildningsform
Korta YH-utbildningar
Längd
8 veckor
Nästa kurstillfälle
Besked i januari 2024 se detaljer
Utbildningsform
Korta YH-utbildningar
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Budgetering och riskhantering för IT-projekt

Budgetering och riskhantering för IT-projekt

Utbildningsområde: Data/IT

Omfattning: 20 Yh-poäng (8 veckor)

Studietakt:

- utbildningen sker på distans, under 8 veckor med en studietakt på 50%
- upplägget innebär stor flexibilitet för den studerande vilket medför att det enkelt går att kombinera studier med arbete. Den studerande kan i stor utsträckning bedriva studierna på valfri tid, därmed även på kvällar och helger.

Delkurser:

 • Introduktion till budgetering och kostnader för IT-projekt 
 • Riskhantering i IT-projekt
 • Uppskattning av projektkostnader

Antal platser:

2023: 35

Plats:

Distansutbildning på deltid

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Besked i januari 2024

 • Korta YH-utbildningar
 • Distans

Företagsuniversitetet är certifierade av Almega

I maj 2021 fick Företagsuniversitetet Almega Utbildningsföretagens högt ansedda auktorisation och anses därmed uppfylla de fastställda kvalitetskriterierna.

 – Vi är stolta över auktorisationen. Det är ett formellt bevis på det som våra kursdeltagare och kunder alltid vittnat om: att Företagsuniversitetet står för hög kvalitet och att vi har system för att åstadkomma det, säger Stefan Haglund, Företagsuniversitetets vd.

 

Så ansöker du

Behörighet:

Yrkeserfarenhet om minst ett (2) år från IT-relaterat arbete eller som projektledare på heltid, alternativt minst två (2) år av godkända studier inom IT eller Ekonomi/Finans på eftergymnasial nivå.

DIN ANSÖKAN SKA INNEHÅLLA FÖLJANDE DOKUMENT:

 • CV med utförlig information om tidigare yrkeserfarenhet och utbildningar
 • Gymnasie- eller högskolebetyg

Kursinnehåll

Denna utbildning består av tre delkurser som är upplagda för att successivt öka de studerandes kunskap och kompetens inom området.

1.    INTRODUKTION TILL BUDGETERING OCH KOSTNADER FÖR IT-PROJEKT (5 YH-POÄNG)

Under kursen kommer den studerande att få lära sig om olika typer av kostnader och risker som kan uppstå i IT-projekt, samt hur man kan uppskatta dessa på ett tillförlitligt sätt. Den studerande kommer också att få lära sig om hur man skapar en enkel budgetplan för ett projekt, vilka teoretiska metoder som används, hur man hanterar ändringar i projektet och hur man övervakar och rapporterar projektbudgeten. Efter avslutad kurs kommer den studerande att ha fått en grundläggande förståelse för hur man planerar och hanterar projektkostnader inom IT-projekt, samt vara bättre rustade att delta i och leda IT-projekt på ett kostnadseffektivt sätt. Den studerande kommer också att få möjlighet att tillämpa det de har lärt sig i praktiska övningar och fallstudier.

 • Definiera kostnader och budgetar och förklara deras betydelse i projektet
 • Översikt över olika typer av kostnader och budgettekniker som används i IT projekt

2.    RISKHANTERING I IT-PROJEKT (7 YH-POÄNG)

Denna kurs ger en djupgående förståelse för hur man identifierar, bedömer och hanterar risker i IT-projekt. Den studerande kommer att gå igenom olika metoder och tekniker för att identifiera och bedöma risker, samt att lära sig olika strategier och tekniker för att hantera och minimera risker. 

 • Riskidentifiering och -bedömning: olika metoder och tekniker för att identifiera och bedöma risker i IT-projekt, inklusive hur man använder verktyg som riskmatriser och riskregister.
 • Riskhantering: olika strategier och tekniker för att hantera risker, inklusive hur man använder verktyg som riskresponsplaner och riskövervakning.
 • Riskkontroll: olika metoder för att minimera och kontrollera risker, inklusive tekniker som riskreduktion och risktransfer. 
 • Användning av IT-teknologi för riskhantering: den studerande kommer att lära sig hur olika IT-teknologier kan användas för att identifiera, hantera och kontrollera risker i projekt.

Kursen kommer att innehålla teoretiska lektioner, praktiska övningar och fallstudier för att ge den studerande möjlighet att tillämpa det den studerande har lärt sig i verkliga scenarion.

3.    UPPSKATTNING AV PROJEKTKOSTNADER (8 YH-POÄNG)

I kursen uppskattning av projektkostnader kommer den studerande att få lära sig om olika metoder för uppskattning av projektkostnader, exempelvis att använda olika metoder som likartad uppskattning, trepunktsuppskattning, top-down uppskattning för att uppskatta kostnader för programvara, licenser, resurser och arbete, samt att hantera osäkerhet och risker i uppskattningen. Vidare kommer deltagarna att få lära sig djupare om projektbudgetering, såsom att skapa en komplex budgetplan för ett projekt baserat på olika projektbudgetsmodeller, att hantera ändringar i projektet och att övervaka och rapportera projektbudgeten. Den studerande kommer att få möjligheten att utföra ett större budgeteringsprojekt där den ska tillämpa det de har lärt sig från de praktiska övningarna, fallstudierna och tidigare kurser.

 • Diskutera processen att uppskatta projektkostnader och risker, inklusive att identifiera och uppskatta kostnaden för material, licenser, resurser, etc
 • Utforska och arbeta med olika tekniker för att uppskatta projektkostnader, inklusive likartad uppskattning, trepunktsuppskattning och botten-upp-uppskattning

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Budgetering och riskhantering för IT-projekt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Företagsuniversitetet
Posthuset
Vasagatan 28
11120 Stockholm

Uppgradera dina kunskaper på Företagsuniversitetet

Hos oss hittar du den kunskap du behöver för att framtidssäkra dig i din yrkesroll. Vi erbjuder kurser inom allt från HR, ledarskap och kommunikation till säkerhet och ekonomi. Både öppna datumsatta kurser och företagsinterna skräddarsydda utbildningar. Hos oss hittar...

Läs mer om Företagsuniversitetet och visa alla utbildningar.

Highlights